Το «ευχαριστώ» των νικητών στα Οσκαρ – Τι δήλωσαν παραλαμβάνοντας το χρυσό αγαλματίδιο

Το «ευχαριστώ» των νικητών στα Οσκαρ – Τι δήλωσαν παραλαμβάνοντας το χρυσό αγαλματίδιο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταινία «Η Μορφή του Νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, ένα σκοτεινό και αλληγορικό παραμύθι με φόντο τον Ψυχρό Πόλεμο στην Αμερική του 1962, αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής στην 90ή τελετή απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που πραγματοποιήθηκε στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, με παρουσιαστή για δεύτερη συνεχή χρονιά τον αμερικανό τηλεοπτικό παρουσιαστή και κωμικό Τζίμι Κίμελ.

«Όταν ήμουν παιδί στο Μεξικό, έβλεπα ταινίες του κλασικού σινεμά. Κι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μου είπε, αν ανέβεις απόψε στη σκηνή, να νιώσεις μέρος αυτής της κληρονομιάς και να είσαι περήφανος. Αφιερώνω το βραβείο στους νέους που μας δείχνουν πώς γίνονται τα πράγματα, σε όλες τις χώρες. Μεγαλώνοντας στο Μεξικό, ποτέ δεν πίστευα ότι θα μου συνέβαινε κάτι τέτοιο και μου συνέβη. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία για να μιλήσετε για όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα, μπορείτε να το κάνετε. Αυτή είναι μια πόρτα, κλωτσήστε την και μπείτε!» είπε στον ευχαριστήριο λόγο του ο Μεξικανός σκηνοθέτης.

Παράλληλα πρόσθεσε: «Είμαι μετανάστης, σαν τον Αλεχάντρο, τον Γκαέλ, τη Σάλμα και τα τελευταία 25 χρόνια ζω σ' ένα κόσμο που είναι παντού. Νομίζω το ωραιότερο πράγμα είναι να σβήνουμε τα όρια. Το 2014 είχα μια τρελή ιδέα για ένα αμφίβιο θεό και μία μουγκή γυναίκα και κάποιοι πίστεψαν ότι αυτή η ταινία ήταν σίγουρο στοίχημα. Ευχαριστώ τους φίλους και την οικογένειά μου» δήλωσε ο 54χρονος δημιουργός παραλαμβάνοντας το βραβείο Σκηνοθεσίας.

Από την πλευρά του ο Γκάρι Ολντμαν που κέρδισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του ως Ουίνστον Τσόρτσιλ στην «Πιο Σκοτεινή Ώρα» του Τζο Ράιτ δήλωσε: «Ζω χρόνια στην Αμερική και είμαι ευγνώμων για τα δώρα που μου έδωσε. Το σπίτι μου, την οικογένειά μου και τώρα το Όσκαρ. Οι ταινίες έδωσαν ένα όνειρο σ' ένα αγόρι από το Σαουθάμπτον» είπε ο Γκάρι Όλντμαν και ευχαρίστησε τον Τζο Ράιτ, όλους τους συντελεστές της ταινίας, αλλά και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, που υπήρξε «τόσο καλή παρέα σ' αυτή τη διαδρομή», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη, ευχαρίστησε τη μητέρα του, που γίνεται 99 χρονών σε λίγο καιρό, για την αγάπη και τη στήριξή της.

Πρόκειται για το πρώτο Όσκαρ που κερδίζει ο Βρετανός ηθοποιός, αφού παρά την ερμηνευτική του δεινότητα και την επιτυχημένη καριέρα του, ο Όλντμαν έγινε για πρώτη φορά υποψήφιος για ένα από τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου μόλις το 2011 για την ταινία «Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι».

Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ που κέρδισει το βραβείο Α' Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στις Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι του Μάρτιν ΜακΝτόνα, στην οποία υποδύεται μια μητέρα που ζητά εκδίκηση από την τοπική αστυνομία επειδή δεν κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τον βιαστή και δολοφόνο της κόρης της, δήλωσε: «Eχω κάποια πράγματα να πω. Ευχαριστώ τον Μάρτιν ΜακΝτόνα – δες τι έκανες. Είμαστε ένα μάτσο αναρχικοί, αλλά τα καταφέρνουμε καλά», είπε η ΜακΝτόρμαντ και κάλεσε όλες τις γυναίκες που ήταν υποψήφιες, σε κάθε κατηγορία, να σηκωθούν. «Μη μας μιλάτε απλά απόψε στο πάρτι – καλέστε μας στα γραφεία σας να μιλήσουμε για τη δουλειά μας» τόνισε.

Πρόκειται για το δεύτερο Όσκαρ στην καριέρα της 61χρονης Αμερικανίδας ηθοποιού εικοσιένα χρόνια μετά τη νίκη της για το «Fargo» των αδελφών Κόεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή