Αμεση ανάλυση: Ιταλία, το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα

Αμεση ανάλυση: Ιταλία, το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ήταν, από την οπτική της Ευρωζώνης, το χειρότερο δυνατό. Κανένα από τρία εκλογικά μπλοκ δεν βρίσκεται καν κοντά στην επίτευξη αυτοδυναμίας και οποιαδήποτε πρόβλεψη για την τροπή της πολιτικής κατάστασης είναι σίγουρα παρακινδυνευμένη. Η εφημερίδα La Stampa συνόψισε την κατάσταση με τον τίτλο «Ακυβέρνητη Ιταλία».

Το μήνυμα, ωστόσο, ήταν σαφές: Ήταν ένας θρίαμβος των λαϊκιστικών κομμάτων και ειδικά της άκρας δεξιάς, και μία βαριά ήττα για το φιλοευρωπαϊκό κατεστημένο (στο οποίο συγκαταλέγεται, όχι ιδιαίτερα πειστικά, και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι). «Το πολιτικό τοπίο έχει μεταμορφωθεί, καθώς τα λαϊκιστικά κόμματα έλαβαν πάνω από το 50% των ψήφων» σημειώνει στην «Κ» ο Βολφάνγκο Πικολί, συνεπικεφαλής της Teneo Intelligence. «Η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι δύσκολη, θα πάρει πολύ καιρό και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα ευοδωθεί».

Τα δύο κόμματα που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό των ψήφων – το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S), με 31% και πολύ ισχυρό στον ιταλικό Νότο, και η Λέγκα του Βορρά με 18% – είναι αρνητικά διακείμενα απέναντι στην Ε.Ε. και το ευρώ. Η Λέγκα του Βορρά, που προεκλογικά συμμάχησε με τη Forza Italia (γεγονός όμως που δεν τη δεσμεύσει μετεκλογικά), έλαβε περισσότερες ψήφους από το κόμμα του κ. Μπερλουσκόνι (13%), του οποίου η απόπειρα αναβάπτισης ως παράγοντα σταθερότητας και διασφάλισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας δεν έπεισε τελικά τους ψηφοφόρους. Όσο για την κεντροαριστερή συμμαχία υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), συνετρίβη – το κόμμα έλαβε γύρω στο 19% των ψήφων. Αυτό σηματοδοτεί την έξοδο του Ματέο Ρέντσι από την πολιτική σκηνή και την αρχή της δύσκολης πορείας αναζήτησης νέου πολιτικού στίγματος για την κεντροαριστερά – πιθανότατα με αριστερή στροφή.

Όπως αναφέρει το Eurasia Group σε ανάλυσή, το πιο πιθανό σενάριο τώρα είναι η απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης από τη δεξιά συμμαχία υπό τη Λέγκα του Βορρά, που έλαβε αθροιστικά το 37% των ψήφων. Η ηγετική θέση της Λέγκας, ωστόσο, εξηγούν οι αναλυτές του Eurasia, σημαίνει ότι το εγχείρημα θα είναι πιο σύνθετο, καθώς τα εξτρεμιστικά χαρακτηριστικά του κόμματος θα δυσχεράνουν την προσπάθεια προσέλκυσης βουλευτών από άλλα κόμματα. Αν αυτή  προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης αποτύχει, θα ακολουθήσει το M5S.

Εν τω μεταξύ, περιμένουμε: η αρχική αντίδραση των αγορών στο αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ψύχραιμη. Ωστόσο καθώς η πολιτική παράλυση θα παρατείνεται, η νευρικότητα θα μεγαλώνει. Παρότι η προοπτική εξόδου από το ευρώ παραμένει απόμακρο ενδεχόμενο, ο κίνδυνος υπερβολικής δημοσιονομικής χαλάρωσης και κατάργησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (συντάξεις, αγορά εργασίας) των τελευταίων ετών είναι απολύτως ορατός – τόσο με τη Λέγκα του Βορρά όσο και με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Παράλληλα, πολιτικά, η Ιταλία θα παραμείνει μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης στην αναζήτηση μίας νέας αρχιτεκτονικής για τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης.

Με άλλα λόγια, προσδεθείτε – έρχονται νέες αναταράξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή