Ιταλία: Παραιτείται ο Ρέντσι μετά την εκλογική ήττα

Ιταλία: Παραιτείται ο Ρέντσι μετά την εκλογική ήττα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι από την θέση του γενικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία μετέδωσαν τα ξένα δημοσιογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. 

Την εν λόγω είδηση δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν συνεργάτες του.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί στο 19,4%. Πρώτο κόμμα στην Ιταλία αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5) με το 31% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, ωστόσο η κεντροδεξιά είναι η πρώτη πολιτική συμμαχία με ποσοστό 37% βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, με πάνω από τα μισά εκλογικά τμήματα να έχουν ενσωματωθεί.

Στις τάξεις της συμμαχίας της δεξιάς, η Λέγκα του Βορρά (συγκεντρώνει το 18,69% των ψήφων) υπό τον Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες, το Φόρτσα Ιτάλια (13,45%) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 102 και τα Αδέλφια της Ιταλίας (4,25%) 28, κατά τα στοιχεία της Corriere della Sera.

Tο αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι περιορίζεται στο 3,4% των ψήφων και δεν θα ξεπεράσει τις 15 έδρες στο σώμα, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την εμπιστοσύνη της στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να διευκολύνει τον σχηματισμό «σταθερής» κυβέρνησης στην Ιταλία.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τα πρώτα αποτελέσματα των ιταλικών βουλευτικών εκλογών. Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι έως ότου σχηματιστεί η νέα ιταλική κυβέρνηση, η χώρα έχει κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, Πάολο Τζεντιλόνι, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά.

Επίσης, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι τα επίσημα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών θα ανακοινωθούν αργά σήμερα το βράδυ και δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή