Συρία: Αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθε στην Ανατολική Γούτα

Συρία: Αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθε στην Ανατολική Γούτα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισήλθε σήμερα μία οχηματοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών ανταρτών στην Ανατολική Γούτα, η οποία συνεχίζει να σφυροκοπείται ανελέητα από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, παρά την απόφαση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός και την καθημερινή ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών που διέταξε η Συρία.

Συγκεκριμένα, η οχηματοπομπή των 46 φορτηγών, η οποία μεταφέρει ιατρική βοήθεια και τρόφιμα για περίπου 27.500 ανθρώπους, σύμφωνα με αναφορές του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπίνων Υποθέσεων του ΟΗΕ (Οcha), είναι η πρώτη που καταφέρνει να εισέλθει στον αντάρτικο θύλακα, μετά την έναρξη, στις 18 Φεβρουαρίου, της στρατιωτικής επιχείρησης του καθεστώτος, που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων των 700 αμάχων και τον τραυματισμό άνω των 5.000 κατοίκων της περιοχής, όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης, σύμωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει το ένα τρίτο του αντάρτικου προπυργίου από τους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι ελέγχουν την περιοχή ανατολικά της Δαμασκού από το 2012.

Η οχηματοπομπή του ΟΗΕ, της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) «εισέρχεται στην Ντούμα, στην ανατολική Γούτα», ανέφερε συγκεκριμένα στον λογαριασμό του στο Twitter το γραφείο του Ocha στη Συρία. Εντούτοις, αν και η οχηματοπομπή αυτή, που προορίζεται για την κυριότερη πόλη του προπυργίου των ανταρτών, μεταφέρει ιατρική βοήθεια «και τρόφιμα για 27.500 ανθρώπους που έχουν ανάγκη», το Ocha αναφέρει ότι «δεν έλαβε άδεια για να μεταφέρει ζωτικής σημασίας ιατρική βοήθεια».

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως οι συριακές αρχές αφαίρεσαν τα περισσότερα ιατρικά υλικά από τα οχήματα, περιλαμβανομένων σετ χειρουργικών εργαλείων, ινσουλίνης, εξοπλισμού αιμοδιάλυσης και άλλων υλικών. Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε στο πρακτορείο πως Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν το 70% των υλικών που είχαν ετοιμάσει για τη σημερινή οχηματοπομπή, περιλαμβανομένων όλων των εργαλείων για την περιποίηση τραυμάτων, χειρουργικών εργαλείων, εξοπλισμού αιμοδιάλυσης και ινσουλίνης. Η κίνηση αυτή από πλευράς της κυβέρνησης πιστεύεται ότι γίνεται ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα λάβουν ιατρική ή άλλη βοήθεια οι αντάρτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στο σημείο διέλευσης στην ανατολική Γούτα έφθασαν μαζί με την οχηματοπομπή και άδεια λεωφορεία που έστειλε η κυβέρνηση, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι που θα ήθελαν να εγκαταλείψουν τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα.

Νωρίτερα, μιλώντας στο σημείο διέλευσης στην Ανατολική Γούτα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Συρία, ο οποίος συνοδεύει την οχηματοπομπή των 46 φορτηγών, δήλωσε ότι δεν είναι «καθόλου ευτυχής που ακούει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που σημειώνονται γύρω μας». Επιπλέον, πρόσθεσε πως η ασφάλεια του προσωπικού της οχηματοπομπής είναι ύψιστης προτεραιότητας και «πρέπει να έχουμε εγγυήσεις ότι θα μπορέσουμε να διανείμουμε ανθρωπιστική βοήθεια υπό καλές συνθήκες».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή