Ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα εξέφρασαν Κουτσούμπας και Κυπριανού

Ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα εξέφρασαν Κουτσούμπας και Κυπριανού

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Κύπρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολύ χρήσιμης και εμπεριστατωμένης, όπως τη χαρακτήρισαν, αλληλοενημέρωσης που είχαν για μία ώρα, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Οι δύο άντρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμακούμενη, όπως τόνισαν, τουρκική επιθετικότητα και την προσπάθεια όξυνσης της έντασης από την κυβέρνηση Ερντογάν, τόσο στο Αιγαίο όσο και στη κυπριακή ΑΟΖ και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι εφησυχασμός και επεσήμαναν την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία των δύο χωρών.

«Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις εξελίξεις σε Κύπρο, Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και την όξυνση των ανταγωνισμών και των επιθέσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη περιοχή αλλά και για την όξυνση και ένταση της τουρκικής επιθετικότητας της κυβέρνησης Ερντογάν, τόσο με την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και διεθνών συνθηκών σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και το Αιγαίο, δηλαδή την αμφισβήτηση των νησιών της, του εδάφους της, των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της πατρίδας μας, που ξεκινάνε από τη Θράκη και φτάνουν στο Αιγαίο και μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ, με την παρεμπόδιση των εργασιών εκεί» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε:

«Όλα αυτά μας ανησυχούν και κάνουν ακόμα πιο επείγουσα και αναγκαία την οργάνωση της λαϊκής πάλης στις χώρες μας και της αλληλεγγύης και φιλίας των λαών μας. Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός. Αντίθετα, αυτή τη στιγμή χρειάζεται ένταση της ετοιμότητας και της επαγρύπνησης».

Ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα εξέφρασαν Κουτσούμπας και Κυπριανού-1

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στα οικονομικά της Ελλάδας και στις δυσκολίες «που εξακολουθούν να βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί», σημειώνοντας:

«Είμαστε μπροστά στη 4η αξιολόγηση που προϋποθέτει νέα προαπαιτούμενα και νέα μέτρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε ό, τι αφορά την τουρκική προσκλητικότητα, κινήθηκε από την πλευρά του και ο κ. Κυπριανού εκφράζοντας την ανησυχία του για την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης που υπάρχει στη περιοχή.

«Είχαμε μια πολύ εμπεριστατωμένη και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, που σε πάρα πολύ μεγάλο και ανησυχητικό βαθμό επηρεάζουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Εμείς από τη δική μας πλευρά έχουμε ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στη Κύπρο, για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας και την προσπάθειά της να παρεμποδίσει τη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατία» επεσήμανε ο κ. Κυπριανού και συμπλήρωσε:

«Σε ό,τι μας αφορά θεωρούμε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί με διπλωματικούς τρόπους η αποκλιμάκωση της έντασης και χρειάζεται να εργαστούμε προς την κατεύθυνση να καταστούν ανέφικτοι οι στόχοι τους οποίους ο κ. Ερντογάν έχει καθορίσει για την περιοχή».

Κλείνοντας, ο γγ του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για διάφορους κινδύνους που προκύπτουν από τη στασιμότητα που υπάρχει στο Κυπριακό, ενώ τόνισε:

«Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, επιβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία, όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων αλλά και των λαών των δύο χωρών, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή