57 Όσκαρ, 4 μεγάλοι σκηνοθέτες και η Rolex

57 Όσκαρ, 4 μεγάλοι σκηνοθέτες και η Rolex

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κουρνιαχτός των 90ών Βραβείων Όσκαρ Κινηματογράφου δεν έχει προλάβει να καταλαγιάσει. Πέρα από τα βραβεία, τους νικητές και τους «ηττημένους», τις δηλώσεις και τις ευχαριστίες επί σκηνής, τις πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις και τις απαστράπτουσες εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί, εμείς θα ασχοληθούμε με μία κορυφαία ελβετική ωρολογοποιία που στηρίζει με κάθε τρόπο την κορυφαία διοργάνωση στον κόσμο της κινηματογραφίας. Η ιστορία της Rolex είναι εδώ και δεκαετίες συνυφασμένη με την ιστορία του σινεμά, με τα ρολόγια της να εμφανίζονται σε αναρίθμητες ταινίες που άφησαν εποχή. Τον περασμένο χρόνο μάλιστα η Rolex ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη σχέση της με τον κινηματογράφο: εγκαινίασε τη συνεργασία της με την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών και έγινε υπερήφανος χορηγός των βραβείων Όσκαρ καθώς και ιδρυτικός δωρητής του Μουσείου Κινηματογράφου της Ακαδημίας που πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του το 2019 στο Λος Άντζελες.

57 Όσκαρ, 4 μεγάλοι σκηνοθέτες και η Rolex-1

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι το εντυπωσιακό κτήριο σε σχήμα σφαίρας που μοιάζει να ίπταται πάνω από το έδαφος φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano –ο οποίος σχεδίασε και το δικό μας Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Η επιβράβευση της αριστείας απασχολεί ιδιαίτερα τη Rolex, η οποία υποστηρίζει ενεργά τους άριστους στον αθλητισμό, στις Τέχνες και στον κινηματογράφο. Η υποστήριξη συνεπώς της Ακαδημίας είναι κάτι το αυτονόητο, δεδομένου ότι πρόκειται για τον κορυφαίο φορέα που προασπίζεται την ιστορία και την υψηλή ποιότητα του σινεμά, αναγνωρίζει και επιβραβεύει τους άριστους στον κόσμο του κινηματογράφου και των επιστημών, προσφέροντας έμπνευση και φαντασία και ενώνοντας την ανθρωπότητα μέσω της έβδομης τέχνης.

Η Rolex στη μεγάλη οθόνη

Κατά τη διάρκεια των Όσκαρ 2017 η Rolex δημιούργησε ένα φιλμάκι που περιλάμβανε αξέχαστες σκηνές από ταινίες, στις οποίες ρολόγια της Rolex εμφανίζονταν στον καρπό θρυλικών πρωταγωνιστών. Αρκετές φορές τα ρολόγια αυτά είχαν επιλεγεί από τους σκηνοθέτες για τις ανάγκες της εκάστοτε ταινίας ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ανήκαν στους ίδιους τους ηθοποιούς. Φέτος, με αφορμή την 90ή απονομή των Βραβείων Όσκαρ που έγινε στις 4 Μαρτίου, η Rolex «σκηνοθετεί» τέσσερις μεγάλους σκηνοθέτες που έχουν όλοι τιμηθεί με Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Η Κάθριν Μπίγκελοου, ο Τζέιμς Κάμερον, ο Αλεχάντρο Ινιαρίτου και ο Μάρτιν Σκορτσέζε είναι και οι τέσσερις πρεσβευτές του ελβετικού οίκου και οι ταινίες τους έχουν αποσπάσει συνολικά 57 βραβεία Όσκαρ! Κορυφαίοι ο καθένας στο είδος του, μας έχουν χαρίσει αξιομνημόνευτες κινηματογραφικές εμπειρίες και έχουν αφήσει πλούσια παρακαταθήκη στους νεότερους συναδέλφους τους.

57 Όσκαρ, 4 μεγάλοι σκηνοθέτες και η Rolex-2

Η Κάθριν Μπίγκελοου είναι η πρώτη και μοναδική γυναίκα που έχει κερδίσει Όσκαρ Σκηνοθεσίας (και μαζί Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας) για το The Hurt Locker το 2008, ενώ άλλη μία μεγάλη επιτυχία της ήταν το Zero Dark Thirty, το 2012. Η τελευταία της ταινία έχει τίτλο Detroit, πραγματεύεται τις ταραχές στο Ντιτρόιτ το 1967 και έχει ως θέμα τη ρατσιστική βία στις ΗΠΑ.

57 Όσκαρ, 4 μεγάλοι σκηνοθέτες και η Rolex-3

O Τζέιμς Κάμερον είναι διάσημος σκηνοθέτης και εξερευνητής. Ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ευθύνεται για ορισμένες από τις σημαντικότερες ταινίες των τελευταίων τριάντα ετών: Ο Εξολοθρευτής (1984), Άλιεν (1986), Η Άβυσσος (1989), Εξολοθρευτής 2: Μέρα Κρίσης (1991), Αληθινά Ψέματα (1994), Τιτανικός (1997), και Άβαταρ (2009). Το Avatar είναι η ταινία με τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία ενώ και ο Τιτανικός κατείχε το ίδιο ρεκόρ για 12 ολόκληρα χρόνια. Ο Τιτανικός σημείωσε άλλα δύο ρεκόρ: 14 υποψηφιότητες για Όσκαρ και 11 νίκες συμπεριλαμβανομένων των Βραβείων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Μοντάζ.

57 Όσκαρ, 4 μεγάλοι σκηνοθέτες και η Rolex-4

Ο Αλεχάντρο Ινιαρίτου κέρδισε δύο συνεχόμενες χρονιές το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για τις ταινίες Birdman (2015) και Η Επιστροφή (2016). H πιο πρόσφατη δουλειά του ονομάζεται Carne y Arena, είναι μία ταινία εικονικής πραγματικότητας και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ των Καννών το 2017. Η Ακαδημία Κινηματογράφου του χάρισε ένα ειδικό τιμητικό Όσκαρ–το πέμπτο του σκηνοθέτη– ως αναγνώριση της εμπνευσμένης και δυνατής κινηματογραφικής εμπειρίας που αποκομίζει κανείς μέσα από αυτή την αφηγηματική ταινία.

57 Όσκαρ, 4 μεγάλοι σκηνοθέτες και η Rolex-5

Ο Μάρτιν Σκορτσέζε δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, είναι μία εξέχουσα προσωπικότητα στην ιστορία του κινηματογράφου, ένας δημιουργός που έχει εμπνεύσει γενιές και γενιές κινηματογραφιστών και έχει συναρπάσει με το έργο του εκατομμύρια λάτρεις της μεγάλης οθόνης. Σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος, με καριέρα μισού αιώνα, υπογράφει μερικές από τις πιο κλασικές ταινίες όλων των εποχών: Κακόφημοι Δρόμοι (1973), Ο ταξιτζής (1976), Οργισμένο Είδωλο (1980), Τα καλά παιδιά (1990), Καζίνο (1995), Συμμορίες της Νέας Υόρκης (2002), Ιπτάμενος Κροίσος (2004), Ο πληροφοριοδότης (2006) κ.ά. Το 2008 ο Σκορτσέζε συμμετείχε στο πρόγραμμα Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative, επιλέγοντας να συνεργαστεί με μία νεαρή σκηνοθέτιδα από την Αργεντινή, την Σελίνα Μούργκα, στα γυρίσματα της ταινίας Το νησί των καταραμένων (2010). 

Αξίζει να δείτε τις δύο σύντομες ταινίες της Rolex με πρωταγωνιστές τους τέσσερις αυτούς χαρισματικούς σκηνοθέτες…

 

 

Η επόμενη γενιά του κινηματογράφου

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η Rolex στηρίζει τους σκηνοθέτες του αύριο και προσφέρει έμπνευση στους σύγχρονους με την Rolex Mentor & Protégé Arts Initiative, μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2002 συμβάλλοντας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Το πρόγραμμα ανακαλύπτει ταλαντούχους νέους από όλο τον κόσμο και τους φέρνει σε επαφή με μεγάλους καλλιτέχνες, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον ρόλο του μέντορα και του καθοδηγητή τους επί έναν χρόνο. Μέντορες από τον χώρο του κινηματογράφου έχουν υπάρξει στο παρελθόν οι βραβευμένοι με Όσκαρ σκηνοθέτες Αλεχάντρο Ινιαρίτου, Μάρτιν Σκορτσέζε, Αλφόνσο Κουαρόν και ο μοντέρ Γουόλτερ Μερτς, οι υποψήφιοι για Όσκαρ σκηνοθεσίας Στίβεν Φρίαρς και Μίρα Νάιρ καθώς και ο φημισμένος Κινέζος σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμού.

57 Όσκαρ, 4 μεγάλοι σκηνοθέτες και η Rolex-6

Στο πλαίσιο του προγράμματος Rolex Mentor & Protégé Arts Initiative την περίοδο 2014-2015, ο Μεξικανός σκηνοθέτης Αλεχανδρο Ιναρίτου έδωσε στον προστατευόμενό του, τον Ισραηλινό σκηνοθέτη Τομ Σόβαλ, άμεση πρόσβαση στις ταινίες του, μεταξύ αυτών στο Birdman και στο The Revenant, που κέρδισαν βραβεία Όσκαρ.

57 Όσκαρ, 4 μεγάλοι σκηνοθέτες και η Rolex-7

H πιο πρόσφατη συνεργασία μέντορα και προστατευόμενου στον τομέα του κινηματογράφου ήταν ανάμεσα στον Μεξικανό σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν και τον νεαρό συνάδελφό του από την Ινδία, Τσαϊτάνια Ταμχάνε (η φωτογραφία είναι από τα γυρίσματα της ταινίας Roma).

Η Rolex είναι το αποκλειστικό ρολόι της Ακαδημίας, υπερήφανος σπόνσορας της τελετής απονομής των Όσκαρ στις ΗΠΑ και τα τελευταία τρία χρόνια έχει επίσης αναλάβει τη δημιουργία του Greenroom, ενός χώρου στα παρασκήνια του Dolby Theatre, όπου ξεκουράζονται οι ηθοποιοί κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής. Σχεδιασμένο ώστε να θυμίζει σύγχρονο σαλέ στα ελβετικά βουνά, το φετινό Greenroom αντανακλά την προσωπικότητα και την ελβετική κληρονομιά της Rolex.

57 Όσκαρ, 4 μεγάλοι σκηνοθέτες και η Rolex-8

 

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της Rolex.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή