Ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στην Αγκυρα

Ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στην Αγκυρα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 16 υπόπτους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος συνέλαβαν χθες στην Αγκυρα οι διωκτικές αρχές της Τουρκίας εν μέσω ενδείξεων για επικείμενη επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης στην αμερικανική πρεσβεία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η πρεσβεία των ΗΠΑ παρέμεινε κλειστή για το κοινό, όπως είχε προαναγγελθεί το απόγευμα της Κυριακής, λόγω απειλής ασφαλείας. Οι Αμερικανοί δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για τον χαρακτήρα της απειλής, ενώ η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε συνδέσει, μέχρι χθες το βράδυ, τους 16 συλληφθέντες με τη φημολογία για την αμερικανική πρεσβεία. Ωστόσο, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον τέσσερις εκ των συλληφθέντων σχεδίαζαν επίθεση εναντίον της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.

Την 1η Φεβρουαρίου του 2013, βομβιστής αυτοκτονίας που ανήκε ή εμπνέονταν από το Ισλαμικό Κράτος ανατινάχθηκε σε παράπλευρη είσοδο της αμερικανικής πρεσβείας, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο ένας Τούρκος φρουρός ασφαλείας και ο ίδιος ο δράστης, ενώ άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η τουρκική αστυνομία έχει εντείνει το ανθρωποκυνηγητό εναντίον του Ι.Κ. μετά την τρομοκρατική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, την Πρωτοχρονιά του 2017, που στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους.

Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από το Βερολίνο τη σύλληψη και την έκδοση του πρώην συμπροέδρου του συροκουρδικού κόμματος PYD Σαλέχ Μουσλέμ. Την προηγούμενη εβδομάδα, βελγικό δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση του Μουσλέμ, ο οποίος είχε συλληφθεί νωρίτερα με ένταλμα της τουρκικής Ιντερπόλ. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει το τουρκικό αίτημα, το οποίο πάντως δεν αναμένεται να γίνει δεκτό από το Βερολίνο.

Τέλος, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στη Συρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή