Ανεστάλη η πληρωμή προστίμου από ΣΕΚΑΠ με δικαστική απόφαση

Ανεστάλη η πληρωμή προστίμου από ΣΕΚΑΠ με δικαστική απόφαση

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεστάλη με δικαστική απόφαση από το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για πρόστιμο 44 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις που είχε επιβληθεί στην εταιρεία ΣΕΚΑΠ για πράξεις και παραλείψεις που εντοπίστηκαν ότι έγιναν κατά τη διάρκεια της εξαγοράς της από τον όμιλο του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

To δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση που είχε υποβάλει η εταιρεία διά του συνηγόρου της Αλέξανδρου Λυκουρέζου και ανέστειλε τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για το πρόστιμο, ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ, που έφθασε τελικά στα 44 εκατ. με προσαυξήσεις.

Την αίτηση για αναστολή είχαν υποστηρίξει και οι εργαζόμενοι, εκτιμώντας πως αν το δικαστήριο αποφάσιζε αλλιώς η εταιρεία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Πέραν όμως της συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης, εκκρεμούν στα δικαστήρια και άλλες προσφυγές, τόσο στο Διοικητικό Εφετείο όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με το πρόστιμο, εκκρεμότητες οι οποίες ενδεχομένως επηρεάσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Για την ισχύ του προστίμου ή όχι θα γίνει η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε περίπου δύο μήνες από σήμερα, όμως η τελική απόφαση θα εκδοθεί εντός διετίας. Να υπενθυμίσουμε ότι το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, με απόφασή του στις 8 Δεκεμβρίου 2017, επικύρωσε το πρόστιμο ύψους 38,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει το οικείο τελωνείο στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, απορρίπτοντας την προσφυγή της εταιρείας. Η επιβολή προστίμου αφορά τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν το 2008. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2017 η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει με τροπολογία να απαλλάξει την επιχείρηση από την καταβολή του προστίμου, καθώς με φωτογραφική διάταξη προέβλεπε ότι πρόστιμα ή λοιπές επιβαρύνσεις που τυχόν καταλογίζονται σε αποκρατικοποιημένους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και για «εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας», δεν θα επιβαρύνουν τον επενδυτή. Η ΣΕΚΑΠ πριν υποστεί τις τελωνειακές απαγορεύσεις παρήγε και έστελνε στη Ρωσία τσιγάρα όπως Aroma Rich, Continent, Nasha Marka, Donskoy Tabak και το πιο γνωστό σήμα της, το Cooper.

Εξήγε επίσης τσιγάρα σε Τουρκμενιστάν, Πορτογαλία, Κόσοβο, Λιβύη, Ν. Κορέα και Ουκρανία. Ο συνολικός όγκος των εξαγωγών για τη χρήση του 2015 (που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) ανήλθε στα 809.335.325 τεμάχια τσιγάρα, με το μερίδιό τους στον συνολικό όγκο πωλήσεων να είναι 59,5%. Σύμφωνα με στελέχη της ΣΕΚΑΠ, την τριετία 2013-2015 η καπνοβιομηχανία έχει συνολικά πληρώσει στο Δημόσιο το ποσό των 89 εκατ. ευρώ σε ειδικό φόρο κατανάλωσης και διάφορα τέλη για τη χρήση του 2015. Μετά την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, το 2013, έναντι 5 εκατ. από τη ρωσική εταιρεία Donskoy, η οποία ανήκει στον όμιλο Agrokom του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, οι συνολικές επενδύσεις για την ανάπτυξη της επιχείρησης ανήλθαν στα 35 εκατ., συμπεριλαμβανομένης και της επένδυσης του νέου εξοπλισμού, που κόστισε περίπου 4,2 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή