Ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στον προστατευτισμό Τραμπ

Ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στον προστατευτισμό Τραμπ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ετοιμότητα, ενόψει εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, βρίσκεται η Ε.Ε., ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος εμμένει στην απόφασή του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, παρά τις διαφωνίες μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζητεί προσφυγή στον ΠΟΕ και η Αγκελα Μέρκελ προαναγγέλλει συνεργασία με τη Γαλλία για το θέμα. Η Κομισιόν θα συζητήσει αύριο τις δυνατότητες μιας ευρωπαϊκής αντίδρασης. Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέντο κάλεσε τις χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού «να αποτρέψουν την πτώση του πρώτου ντόμινο» ενός εμπορικού πολέμου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κεμπέκ Φιλίπ Κουγιάρντ, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι δασμοί 25% που σκοπεύει να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου αποτελούν παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ. Ζήτησε έτσι την αντίδραση της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι «είναι σημαντικό να αντιδράσει η Ε.Ε. άμεσα και με ανάλογο τρόπο στο πλαίσιο του ΠΟΕ και με σεβασμό στους κανόνες του ΠΟΕ». Χαρακτήρισε, μάλιστα, «οικονομικό εθνικισμό» την επιβολή δασμών στις ευρωπαϊκές εξαγωγές και προσέθεσε πως σε έναν εμπορικό πόλεμο χάνουν όλες οι πλευρές.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνιζε πως η Γερμανία πρέπει να αντιδράσει μαζί με τη Γαλλία και άλλα κράτη-μέλη για σειρά θεμάτων, όπως το διεθνές εμπόριο, από το οποίο εξαρτώνται πολλές θέσεις εργασίας. Εν τω μεταξύ, ο Στίβεν Ζίμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Γερμανία θέλει να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο, καθώς δεν εξυπηρετεί ούτε τα δικά της συμφέροντα, αλλά ούτε των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Πιέσεις

Η Γερμανίδα καγκελάριος αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας της πιέσεις από τη βαριά βιομηχανία. Το λόμπι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών VDA, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα κολοσσών όπως οι BMW και Volkswagen, εξέφρασε χθες «μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις και υποστήριξε ότι «τα αντίποινα δεν μπορούν να είναι η λύση». Ζήτησε, άλλωστε, «να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος με κάθε κόστος». Προηγήθηκαν το Σαββατοκύριακο νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι αν η Ε.Ε. προβεί σε αντίποινα, η Ουάσιγκτον θα κλιμακώσει την πίεση, επιβάλλοντας δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Το θέμα ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τη Γερμανία, της οποίας οι εξαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ έφτασαν το 2017 στις 494.000 οχήματα. Ο αριθμός αυτός είναι, μάλιστα, μειωμένος σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες παράγουν τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα οχήματά τους στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι οι επίτροποι θα εξετάσουν αύριο την αντίδραση της Ε.Ε. που «θα είναι άμεση, σταθερή και ανάλογη» του πλήγματος. Εξέθεσε, άλλωστε, την άποψη της Ε.Ε. ότι «η αιτία των προβλημάτων στους τομείς παραγωγής χάλυβα και αλουμινίου βρίσκεται στην πλεονάζουσα παραγωγή», που μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνον σε συνεργασία με τις κύριες χώρες παραγωγής. Προσέθεσε, τέλος, ότι η Ε.Ε. «είναι ασφαλώς διαθέσιμη για να συνεχίσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ».

Εν τω μεταξύ, σε νέο tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος άφηνε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να αποφύγουν τους δασμούς ο Καναδάς και το Μεξικό αν «υπογράψουν νέα συμφωνία NAFTA ελεύθερου και θεμιτού εμπορίου». Σε άλλο σχόλιό του σχετικό με το επίμαχο tweet, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Καναδά «να μεταχειρίζεται καλύτερα τους Αμερικανούς αγρότες». Κι ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Πολ Ράιαν κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να μην προχωρήσει στην επιβολή δασμών για να μην υπονομεύσει την αμερικανική οικονομία, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε πως «δεν κάνουμε πίσω» αλλά και ότι δεν προβλέπει εμπορικό πόλεμο ως συνέπεια της επιβολής δασμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή