Βρέθηκε το USS Lexington 76 χρόνια μετά τη βύθισή του στην Αυστραλία

Βρέθηκε το USS Lexington 76 χρόνια μετά τη βύθισή του στην Αυστραλία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα συντρίμμια από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Lexington – που βυθίστηκε από τους Ιάπωνες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – ανακαλύφθηκαν 800 χλμ από την ανατολική ακτή της Αυστραλίας από μια ομάδα εξερευνητών με επικεφαλής τον συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, όπως επιβεβαίωσε σήμερα το Αμερικανικό Ναυτικό. 

Το USS Lexington εντοπίστηκε σε βάθος 3 χλμ. στην Θάλασσα των Κοραλλίων που βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Αυστραλίας, ενώ είχε χαθεί στη Μάχη της Κοραλλικής Θάλασσας στις 4 – 8 Μαΐου 1942. Περισσότερα από 200 μέλη του πληρώματος πέθαναν στις μάχες.

Οπως δείχνουν οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το ναυάγιο διατηρείται σε καλή κατάσταση. Εκτός από το Lexington, την Κυριακή ανακαλύφθηκαν και 11 από τα 35 αεροσκάφη του από την εταιρεία Vulcan του κ. Allen. 

O επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής μονάδας United States Pacific Command, Harry Harris επαίνεσε την ανακάλυψη και δήλωσε: «Ως γιος επιζώντος του USS Lexington, συγχαίρω τον Paul Allen και το πλήρωμα της αποστολής του ερευνητικού σκάφους Petrel (R/V) για τον εντοπισμό της "Lady Lex"».  

Η μάχη στην Θάλασσα των Κοραλλίων θεωρείται στιγμή – κλειδί καθώς ανέστειλε την πρόοδο της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το USS Lexington, βυθίστηκε από τις ίδιες τις αμερικανικές δυνάμεις, αφού είχε χτυπηθεί από αρκετές ιαπωνικές τορπίλες και βόμβες κατά τη διάρκεια της μάχης.

Το Αμερικανικό Ναυτικό δήλωσε ότι 216 μέλη του πληρώματος πέθαναν μετά την επίθεση του πλοίου. Περισσότεροι από 2.000 άλλοι διασώθηκαν. «Το  USS Lexington αποτελούσε προτεραιότητα για εμάς επειδή ήταν ένα από τα πρώτα πλοία που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Vulcan, Robert Kraft.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή