Τον αμυντικό προϋπολογισμό αυξάνει η Κίνα

Τον αμυντικό προϋπολογισμό αυξάνει η Κίνα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Στο 1,1 τρισ. γουάν (173 δισ. δολάρια) θα αυξηθεί ο φετινός αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας, με τη χώρα να προετοιμάζεται για την καθέλκυση του δεύτερου αεροπλανοφόρου της, για την ένταξη αόρατων στα ραντάρ αεροσκαφών τύπου Στελθ στο δυναμικό της πολεμικής της αεροπορίας, καθώς και για την ανάπτυξη νέας γενιάς πυραύλων, ικανών να πλήξουν ναυτικούς και επίγειους στόχους από πολύ μεγάλες αποστάσεις.

«Θα διατηρήσουμε την πολιτική ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, προωθώντας την εκπαίδευση του στρατεύματος και την ετοιμότητά του. Οι ένοπλες δυνάμεις θα διαφυλάξουν με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της χώρας», ανέφερε χθες ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, κατά την παρουσίαση του αμυντικού προϋπολογισμού σε επετειακή συνεδρίαση του Εθνικού Κογκρέσου του Λαού.

Σύμφωνα με τον κ. Λι, η Κίνα ολοκλήρωσε την προγραμματισμένη συρρίκνωση του στρατού ξηράς κατά 300.000 άνδρες. Ο κινεζικός στρατός διαθέτει σήμερα περίπου 2 εκατομμύρια στρατεύσιμους.

Παρά την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, όμως, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει χαμηλότερος από άλλων μεγάλων κρατών. Ο φετινός αμυντικός προϋπολογισμός αντιπροσωπεύει ποσοστό 1,3% του ΑΕΠ της χώρας.

Επισημαίνοντας ότι η φετινή ενίσχυση του αμυντικού προϋπολογισμού υπήρξε ανάλογη με την περυσινή, ο καθηγητής Νι Λεξιόνγκ του Πανεπιστημίου της Σαγκάης εξηγεί ότι οι ανταγωνιστές της Κίνας στη διεθνή σκηνή, όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Ιαπωνία πρέπει να αισθάνονται ανακούφιση διαπιστώνοντας ότι το Πεκίνο δεν επιδίδεται σε εξοπλιστική κούρσα, επιλέγοντας αντίθετα να επενδύσει σε οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Διαβίωση στρατευσίμων

Μεγάλες επενδύσεις πραγματοποιεί επίσης το Πεκίνο στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στρατευσίμων, προετοιμάζοντάς τους παράλληλα για ενδεχόμενες κρίσεις στην Κορεατική Χερσόνησο, στα σύνορα με την Ινδία ή στα στενά της Ταϊβάν.

Η κινεζική αεροπορία πρόκειται να εξοπλιστεί με το καινοτόμο μαχητικό αεροσκάφος τεχνολογίας Στελθ, J-20, που θα ανταγωνίζεται στους αιθέρες τα αμερικανικά F-22 και F-35.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί στη Δύση και η νέα σειρά κινεζικών πυραύλων και ειδικότερα ο DF-21D, κατασκευασμένος για τη βύθιση αεροπλανοφόρων.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Πεκίνο ανακοίνωσε την κατασκευή νέου αντιπυραυλικού συστήματος, ικανού να πλήττει στόχους στη στρατόσφαιρα. Οι δοκιμές του φιλόδοξου συστήματος αυτού αποδείχθηκαν επιτυχείς, με τους κινεζικούς πυραύλους αναχαίτισης να καταρρίπτουν παροπλισμένο κινεζικό δορυφόρο, ο οποίος βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Κινέζοι αμυντικοί αναλυτές επεσήμαναν σε μελέτες τους τη φετινή στρατηγική στροφή των ΗΠΑ από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στην ανάσχεση γεωπολιτικών αντιπάλων, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα. «Η οσμή της πυρίτιδας αρχίζει να γίνεται έντονη», είπε χαρακτηριστικά ο απόστρατος Κινέζος συνταγματάρχης και αναλυτής Γιούε Γκανγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή