Νέα μονάδα φυσικού αερίου από τη «Μυτιληναίος»

Νέα μονάδα φυσικού αερίου από τη «Μυτιληναίος»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στις εξελίξεις που έχει δρομολογήσει στην αγορά ηλεκτρισμού η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και τα μέτρα για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς δημιουργεί η απόφαση της «Μυτιληναίος» για την κατασκευή νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο στο οικονομικό forum των Δελφών από τον γενικό διευθυντή της Protergia Ντίνο Μπενρουμπή, δείχνει τη στροφή ενός από τους μεγαλύτερους παίκτες της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού προς τη μεταλιγνιτική εποχή, στρατηγική που ακολουθούν όλες οι μεγάλες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης μετά την υιοθέτηση των μέτρων για την κλιματική αλλαγή από την Ε.Ε.

Το μέλλον για τις εταιρείες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 2030 και μετά θα είναι ο συνδυασμός ΑΠΕ και αποθήκευσης σε μπαταρίες υψηλού capacity, και το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το καύσιμο-γέφυρα για αυτή τη μετάβαση, και αυτός είναι ο λόγος που αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη σχεδιάζονται 50 GW νέων σταθμών συνδυασμένου κύκλου. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει και η Ελλάδα προκειμένου να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πάνω σε αυτό το μοντέλο εργάζεται η επιτροπή για την κατάρτιση του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού που έχει συστήσει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, με βασικούς άξονες την ενίσχυση των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η «Μυτιληναίος», που μέσω της Protergia λειτουργεί αυτή τη στιγμή τρεις σταθμούς φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 1.200 MW και 200 MW αιολικών, με την απόφαση που ανακοίνωσε στους Δελφούς διαχωρίζει πλήρως τη θέση της από τα τεκταινόμενα γύρω από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αποδυναμώνοντας το όλο εγχείρημα, όχι μόνο διότι συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών δυνητικών επενδυτών αλλά και γιατί η νέα επένδυση σε μονάδα φυσικού αερίου –και μάλιστα με βαθμό απόδοσης 63% που την καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη– αλλάζει τους όρους ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά. Ο σκεπτικισμός για τον λιγνίτη, που εκφράστηκε από το σύνολο των επενδυτών που συμμετείχαν στο market test για τις μονάδες της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης, αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω για εγχώριους και ξένους επενδυτές. Η επένδυση σε νέα μονάδα φυσικού αερίου αποτελεί τη δεύτερη από τις τρεις κινήσεις που είχε προαναγγείλει ο επικεφαλής της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Η πρώτη ήταν η πρόταση προς τη ΔΕΗ για την πλήρη χρηματοδότηση του ΑΗΣ Αμυνταίου με αντάλλαγμα τη διασφάλιση μακροχρόνιας σύμβασης ηλεκτροδότησης της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» αλλά και άλλων ενεργοβόρων βιομηχανιών, ενώ η τρίτη, όπως τόνισε ο κ. Μπενρουμπής, θα ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί από τη ΜΕΤΚΑ στο ενεργειακό κέντρο του Αγ. Νικολάου, μια επένδυση 300 εκατ., ενώ οι συνολικές επενδύσεις της «Μυτιληναίος» στην ενέργεια μέσω των τριών νέων κινήσεων θα ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή