Βιβλία «ζωντανεύουν» μέσω tablets και smartphones

Βιβλία «ζωντανεύουν» μέσω tablets και smartphones

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνάντηση των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες και η αμηχανία των ενηλίκων είναι μια τρέντινγκ συζήτηση για τους νέους γονείς. Η σειρά παιδικών βιβλίων «Οι μικροί εξερευνητές» της Ισμήνης Κάκαλη, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις iWrite, προσφέρουν μια χαλαρή είσοδο στον κόσμο της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality – AR).

Στα βιβλία με τις θεματικές «Η φάρμα των ζώων» και «Σαφάρι», που έφτασαν στα χέρια μας, για παιδιά από τριών και τεσσάρων έως 12 ετών, οι δύο εξερευνητές, ο Πάρης και η αδερφή του Ρίτα, γνωρίζουν στα παιδιά τα οικόσιτα και τα άγρια ζώα. Από τις σελίδες περνούν ελέφαντες, ζέβρες, τίγρεις και λιοντάρια με περιγραφές για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τα οποία όμως «ζωντανεύουν» χάρη στην τεχνολογία. Με μια απλή εφαρμογή, ένα έξυπνο κινητό ή τάμπλετ σαρώνει με τη φωτογραφική κάμερα τα σημεία του βιβλίου με την ένδειξη AR και στην οθόνη εμφανίζεται μια τρισδιάστατη τίγρη να βρυχάται, ένας ογκώδης ιπποπόταμος, ένα αρνί να βελάζει κ.λπ. Αντιστοίχως, οι μικροί εξερευνητές και τα παιδιά βλέπουν να ορθώνεται μπροστά τους ο Παρθενώνας, το Μπιγκ Μπεν του Λονδίνου και οι πυραμίδες της Αιγύπτου, οι φάλαινες, τα δελφίνια και τα πλάσματα το βυθού, η Γη, ο Κρόνος και οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος στην εξερεύνηση του Διαστήματος, θέματα που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο Πάρης και η Ρίτα δεν αφηγούνται κάποιο παραμύθι ούτε λένε κάποια διδακτική ιστορία. Παρουσιάζουν με απλή γλώσσα μια βασική θεματολογία των παιδικών βιβλίων που αφορά τον κόσμο έξω από το άμεσο περιβάλλον του παιδιού. Η εικονογράφηση είναι δανεισμένη από τα γραφικά της AR και ίσως ξενίσει σε σχέση με πιο παραδοσιακές εικονογραφήσεις. Εστω και έτσι, είναι προτιμότερο τα παιδιά να εξοικειώνονται με την τεχνολογία της εποχής τους παρέα με τους γονείς τους σε ένα ελεγχόμενο πλαίσιο προτού αναπόφευκτα κληθούν να συμβιώσουν μαζί της με όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή