80 χρoνια πριν… 6-III-1938

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΚΕΣ ΜΟΣΧΑΣ: Παρίσιοι, 5.- Κατάπληξιν προκαλούν ενταύθα αι μεταδιδόμεναι εκ Μόσχας λεπτομέρειαι της χθεσινής συνεδριάσεως κατά την δίκην των 21 κορυφαίων του κομμουνισμού. Κατά την χθεσινήν πράγματι συνεδρίασιν οι κατηγορούμενοι προέβησαν εις δύο νέας «ομολογίας». Η μία αφορά το σχέδιον της επαναστάσεως την οποίαν ωργάνωσε τω 1937 ο στρατάρχης Τσουχατσέφσκυ, η ετέρα, αφορά την αποκάλυψιν ότι της αντικαθεστωτικής κινήσεως μετείχον δύο ακόμη διπλωματικοί αντιπρόσωποι των Σοβιέτ: Ο άλλοτε πρεσβευτής εις Σαγκάην και Νανκίν, Μπογκομίλωφ και ο άλλοτε πρεσβευτής της Μόσχας εις το Βερολίνον και το Τόκιο. Περί του σχεδίου της συνωμοτικής κινήσεως του Τσουχατσέφσκυ κατέθεσαν πλείστας λεπτομερείας οι κατηγορούμενοι Ρόζεγκολτς και Κρεστίνσκυ.

ΜΟΥΣΣΟΛΙΝΙ: «Ο ΣΤΑΛΙΝ ΕΓΙΝΕ ΦΑΣΙΣΤΑΣ…» Ρώμη, 5.- Η εφημερίς «Λαός της Ιταλίας» ήτις συχνά αναδημοσιεύει άρθρα του Ντούτσε αναφέρει εις σημερινόν –προφανώς εμπνευσμένον– άρθρον επί της νέας θεαματικής δίκης της Μόσχας […] τα εξής: «Ισως η μόνη πιθανοφανής υπόθεσις είναι ότι ο Στάλιν διερωτάται μήπως προ της πλήρους καταρρεύσεως του συστήματος Λένιν, έγινε και ο ίδιος φασιστής, αλλ’ επειδή είναι Γεωργιανός, δηλονότι ημιβάρβαρος, δεν προσφεύγει εις το ρητινέλαιον διά την τιμωρίαν των κομμουνιστών ηγετών. Χρησιμοποιεί μεθόδους του Τζίγκις Χαν και μας δεικνύει την αληθή αμετάβλητον μορφήν της μπολσεβικικής Ρωσίας. [Σημ. «Φ»: Πρόκειται για προπαγανδιστικό εύρημα περί της σχετικώς ηπίας αντιμετωπίσεως των κομμουνιστών ηγετών από το φασιστικό καθεστώς σε σύγκριση με το σοβιετικό…]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή