Αθανάσιος Έλλις ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

«Ελευθερία» ή στήριξη;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακούγοντας παράγοντες των θεσμών που χειρίζονται καθοριστικές πτυχές του ελληνικού προγράμματος να μιλούν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, κατέστη σαφές ότι οι εταίροι θέλουν να τελειώνουν το συντομότερο δυνατόν με την εμπλοκή τους στον ελληνικό λαβύρινθο, και για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη έξοδό τους από αυτόν είναι διατεθειμένοι να ωραιοποιήσουν καταστάσεις, να βελτιώσουν εκτιμήσεις, να ασκήσουν την επιρροή τους σε άλλους θεσμούς και σε οίκους αξιολόγησης.

Πρώτιστος στόχος τους είναι να τελειώσει ανώδυνα γι’ αυτούς η ενασχόληση με την Ελλάδα, χωρίς να επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και ψηφοφόροι. Κι αν αυτή η εξέλιξη έχει βαρύ τίμημα για την Ελλάδα, αυτό αφορά την τελευταία, όχι αυτούς. Σε δημόσιες ομιλίες και ιδιωτικές συζητήσεις, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: εάν η Ελλάδα θέλει να πορευθεί χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και επιλέγει την προσφυγή στις αγορές για τη δημιουργία του «προστατευτικού μαξιλαριού» των περίπου 20 δισ. –το μισό ποσό θα προέλθει από κεφάλαια που θα περισσέψουν από τα δάνεια των εταίρων, και το υπόλοιπο από χρήματα που θα βάλει η Ελλάδα από εκδόσεις ομολόγων– είναι δικό της θέμα.

Το αν ο ΕΜΣ δανείζει την Ελλάδα με ελάχιστο επιτόκιο κάτω του 1%, ενώ οι αγορές με περίπου 4%, και αυτό είναι θέμα της Ελλάδας, ή πιο σωστά είναι ένα κόστος που η Ελλάδα επιλέγει να επωμισθεί. Και καλά κάνει, λένε οι ξένοι. Ελεύθερη χώρα είναι, και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της κάνει τις επιλογές της. Ετσι, την επόμενη τριετία η χώρα θα καταβάλει 1 δισ. σε τόκους για να εξασφαλίσει από τις αγορές κονδύλια που πιθανώς να μη χρειασθεί ποτέ.

Σοβαρός άνθρωπος της κυβέρνησης με ρώτησε στους Δελφούς, «γιατί να θέλουμε να έχουμε στο κεφάλι μας τους ξένους;» και να μην επιλέξουμε «ελευθερία κινήσεων»; Το ερώτημα έχει μια λογική. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι αυτή η «ελευθερία κινήσεων» αξίζει πάνω από 1 δισ., ένα μάλλον υψηλό τίμημα την ώρα που δίνονται μάχες για να μην περικοπούν 100 ή 200 εκατ. από τον προϋπολογισμό.

Αλλά και αυτή η περιβόητη «ελευθερία» δεν ξέρω πόσο πραγματική θα είναι από τη στιγμή που έχουν ήδη ψηφισθεί και θα εφαρμόζονται σκληρά δημοσιονομικά μέτρα την επόμενη τριετία. Ο, δε, Ρέγκλινγκ μάς προειδοποίησε στους Δελφούς ότι ακόμη και σε αυτή την πορεία «ελευθερίας» αν οι συνθήκες το επιβάλλουν η επιτροπεία της Ελλάδας θα γίνει πιο αυστηρή.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ