Επιλέγουν κι άλλη ζημία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«​​Θέλεις να έχεις μια φθηνή χρηματοδότηση και να αναλάβεις μια σειρά από αυστηρές πολιτικές δεσμεύσεις ή θέλεις να απελευθερωθείς από τις πολιτικές δεσμεύσεις και αυτό ενδεχομένως να κοστίσει;» Το ερώτημα αυτό μας απηύθυνε ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, γεν. γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο, όχι χωρίς σπουδαίο λόγο, έχει ονομαστεί στο παρελθόν (1922) και υπουργείο Θησαυρού!

Ο ευκολότερος τρόπος για να λάβει κανείς μια λανθασμένη απόφαση είναι να θέτει λανθασμένα ερωτήματα.

Το μεγάλο λάθος που κάνει ο νεαρός και άπειρος συνεργάτης της κυβέρνησης, που κινείται στον ευρύτερο κύκλο Τσίπρα – Δραγασάκη, είναι το ίδιο το δίλημμα που θέτει και στα δύο σκέλη του. Πρώτον, κανείς δεν μας ζητεί να αναλάβουμε «μια σειρά από αυστηρές πολιτικές δεσμεύσεις». Ειδικότερα, κανείς δεν πρόκειται να μας ζητήσει να αναλάβουμε περισσότερες ή νέες δεσμεύσεις. Για τον απλό λόγο ότι η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετικά αναλάβει όλες τις δεσμεύσεις. Γι’ αυτό άλλωστε ο κ. Κουτεντάκης δεν σκέφτηκε να αναφέρει μία, έστω μία, δέσμευση από αυτές που φαίνεται να φοβάται. Δεύτερον, η προληπτική γραμμή μεταμνημονιακής χρηματοδότησης λειτουργεί μόνον αποτρεπτικά έναντι των αγορών, οι οποίες γνωρίζοντας ότι «έχουμε πλάτες» δεν θα βιαστούν να μας «πάρουν το σκαλπ». Αντιθέτως, η προστατευμένη μετάβαση από τη μνημονιακή επιτήρηση στη δημοσιονομική αυτοδιαχείριση, διευκολύνει το κράτος στην επίτευξη φθηνότερου δανεισμού.

Λάθος είναι και το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος. Η μόνη απελευθέρωση στην οποία αναφέρεται ο γραμματέας θα μπορούσε να είναι η παραβίαση από την κυβέρνηση Τσίπρα των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων, όπως ακριβώς υπονοεί η «απελευθέρωση από δεσμεύσεις». Ολες οι δεσμεύσεις είναι γραμμένες στον νόμο του Μεσοπρόθεσμου και θα βρίσκονται υπό τον ειδικό έλεγχο των πιστωτών μας επί πολλά χρόνια.

«Εγώ θα επέλεγα το δεύτερο», είπε ο κ. Κουτεντάκης, δηλαδή το αυξημένο κόστος της «πολιτικής απελευθέρωσης». Η προσβολή στην τσέπη του φορολογούμενου πολίτη είναι απόλυτη. Υπάρχουν πολύ καλύτερα επιχειρήματα, αλλά το νεαρό στέλεχος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση δουλεύει ώστε να έχει, στις προσεχείς εκλογές, λυμένα τα χέρια του ο εκλογικο-κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι να προσθέσουν κι άλλα δισεκατομμύρια στον λογαριασμό της ζημίας που έχουν προκαλέσει, αφού οι αγορές θα τιμωρήσουν άμεσα την όποια «πολιτική απελευθέρωση» με ακόμη πιο ακριβό δανεισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή