Θολό το τοπίο για την επιστροφή των στρατιωτικών

Θολό το τοπίο για την επιστροφή των στρατιωτικών

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνωστο παραμένει το πότε θα επιλυθεί το ζήτημα με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, δίνοντας την εντύπωση στους βουλευτές που ήταν παρόντες ότι οι τουρκικές ενέργειες και διαδικασίες θα πάρουν αρκετό χρόνο. 

Μάλιστα σε κατ'ιδίαν συζητήσεις οι βουλευτές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα επιδώσει στον Τούρκο πρέσβη ρηματική διακοίνωση ενώ ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον για την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε επίσης γνωστό ότι το υπουργείο Εξωτερικών προσανατολίζεται στο να ζητήσει να μεταβούν στην Αδριανούπολη και Ελληνες τεχνικοί προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες των τουρκικών αρχών για τα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων.

Από την πλευρά της ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίαζε πως «δεν λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας με Αγκυρα, όπως είχε ειπωθεί κατά την επίσκεψη Ερντογάν» κάνοντας αναφορά στα δύο περιστατικά στα Ιμια και σε αυτό του Εβρου.

«Που είναι αυτοί οι δίαυλοι;», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος και τόνισε «δεν λειτούργησαν αυτοί οι δίαυλοι, δύο φορές στα Ίμια και δεν λειτούργησαν και στο θέμα των δύο στρατιωτικών». Οι εξελίξεις αυτές, είπε επίσης ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, «επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση ότι η επίσκεψη εκείνη δεν βοήθησε, δεν βελτίωσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά τις δηλητηρίασε και τις τραυμάτισε. Όλα άλλωστε τα γεγονότα που ακολούθησαν εκείνη την επίσκεψη το επιβεβαιώνουν».

Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε επίσης τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ότι άργησε πέντε μέρες να κάνει δήλωση σε ένα τόσο μείζον ζήτημα. «Αρχίζει να αποκτά σταθερό χαρακτήρα η πολιτική ομηρίας που ακολουθεί η Τουρκία. Αυτό συνέβη με τους Γερμανούς, συνέβη με τις ΗΠΑ, συνέβη με τους Ολλανδούς. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει μια μεταλλασσόμενη πρακτική ομηρίας που γίνεται εργαλείο εξωτερικής πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε εκτεταμένη ενημέρωση, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, για το επεισόδιο με τους δύο στρατιωτικούς. Οπως παρατήρησε, σε επικοινωνία που είχε ο ίδιος και με το στράτευμα και με διπλωματικές πηγές όσα του ελέχθησαν ήταν σύμφωνα με όσα είπε και ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ότι δηλαδή, το θέμα θα λυθεί σύντομα. «Το θέμα όμως δεν λύθηκε σύντομα. Εμείς δεν θελήσαμε σε καμία περίπτωση να μεταφέρουμε τις συγκρούσεις μας και στο θέμα αυτό, όμως πέρασαν πέντε ημέρες, τα πράγματα εξελίχθηκαν ανάποδα από αυτά που εκτιμούσε η κυβέρνηση, και αυτό ήταν κάτι που υπογραμμίσαμε», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Πάντως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Κοτζιάς δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις διαρροές και ανέφερε: «Θέλω να είμαι σοβαρός και να κάνω τη δουλειά μου και να μην λέω πράγματα που δεν είπα μέσα. Το λέω για αυτούς που σας ενημέρωσαν ενώ μέσα δεν μίλησαν».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό στο Εβρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή