Ημερίδα για έγκαιρη διάγνωση αμυλοείδωσης

Ημερίδα για έγκαιρη διάγνωση αμυλοείδωσης

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργό ρόλο στην ευαισθητοποίηση του ιατρικού σώματος για την αμυλοείδωση, μία πάθηση δυνητικά θανατηφόρα και δύσκολη στη διάγνωσή της, αναλαμβάνει η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής κλινικής του ΕΚΠΑ.

Οπως ανέφεραν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, ο αναπλ. καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος και ο αναπλ. καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης, η αμυλοείδωση είναι μία σχετικά σπάνια νόσος που μπορεί να προσβάλει πολλά όργανα με διαφορετικές κλινικές εκδηλώσεις, οι οποίες συχνά αποπροσανατολίζουν από την ορθή διάγνωση. Ακόμα και στα πιο προηγμένα κέντρα του κόσμου η διάγνωση γίνεται με καθυστέρηση κατά μέσο όρο 9 μηνών από τη στιγμή που ο ασθενής απευθυνθεί σε γιατρό, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ασθενής θα δει κατά μέσο όρο πέντε ειδικότητες γιατρών.

Στη χώρα μας κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 70-100 περιστατικά αμυλοείδωσης, αριθμός όμως που εκτιμάται ότι είναι μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό των πασχόντων. Η πάθηση οφείλεται στην εναπόθεση σε όργανα, όπως καρδιά, νεφροί, συκώτι, περιφερικά νεύρα, αδιάλυτων ινιδίων του αμυλοειδούς, τα οποία σχηματίζονται από τμήματα πρωτεϊνών που κυκλοφορούν στον οργανισμό. Η προσβολή της καρδιάς αποτελεί την πιο επικίνδυνη και θανατηφόρα εκδήλωση της αμυλοείδωσης.

Για την εγρήγορση των γιατρών σχετικά με τη νόσο, η Θεραπευτική Κλινική διοργανώνει το Σάββατο 10 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο «Αλκης Αργυριάδης» (κεντρικό κτίριο ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου 30), ειδική ημερίδα, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή