ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Δεν θα ψηφίσουμε συμφωνία Τσίπρα με τα Σκόπια

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την ανησυχία του κόμματος του για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, την κλιμάκωση της τουρκικής «επιθετικότητας», την ανάδυση φαινομένων «εθνικισμού» και «μεγαλοϊδεατισμού» σε όμορες χώρες, για τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ της Ε.Ε. στα Βαλκάνια και για το ειδικό «ενδιαφέρον» τους για τη Β. Ελλάδα, εξέφρασε σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε κομματική συγκέντρωση, στο άγαλμα του Βενιζέλου.
 
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στο θέμα της ονομασίας της FYROM, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ «δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή καμιά συμφωνία με τα Σκόπια, του κ. Τσίπρα με τον Ζάεφ», επειδή «αυτή η συμφωνία θα γίνεται για να ενταχθεί τον Ιούλη η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, έχει τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Γιατί αυτή η συμφωνία, δεν θα βάζει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, στην αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας της κυριαρχίας των δύο χωρών, τις απαραίτητες αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας». Επεσήμανε επίσης, την κλιμάκωση της τουρκικής «προκλητικότητας» και «επιθετικότητας», αμφισβητώντας ότι προορίζεται μόνο για «εσωτερική κατανάλωση» από την κοινή γνώμη της Τουρκίας και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή και την υπόθεση της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στον Έβρο.
 
«Εφησυχασμός, συγκάλυψη, διαβεβαιώσεις ότι το πρόβλημα θα λυθεί και ότι οι στρατιωτικοί γρήγορα θα επιστρέψουν στη χώρα μας. Και όταν η πραγματικότητα τους διαψεύδει, εναπόθεση των ελπίδων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να λύσουν δήθεν τα προβλήματα, κάτι το οποίο φυσικά ποτέ δεν έχει γίνει» είπε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε:
 
«Αν δεν είναι αφελείς - που δεν είναι - είναι επικίνδυνοι, γιατί θέλουν να κρύψουν από την εργατική τάξη, το λαό, πως η όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, επιδρά και επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα πυροδότησης της άμεσης πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας».
 
Ειδικότερα για το θέμα της FYROM ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «εγγύηση για πραγματική λύση είναι να μην ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, γιατί η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ανασφάλειας, παραπέρα αποσταθεροποίησης, πολεμικών εμπλοκών και προβλημάτων».
 
Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, που μετά τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, μοιράστηκε σε τρία κράτη (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία), κανένα στοιχείο δεν μπορεί να τεκμηριώσει ότι υπήρξε ή υπάρχει ξεχωριστή, διαμορφωμένη, ενιαία «μακεδονική γλώσσα» και ότι το ίδιο ισχύει για τη θέση περί «μακεδονικού έθνους», που κι αυτή «δεν πατάει στην πραγματικότητα», καθώς «το κυρίαρχο έθνος που υπάρχει στη FYROM συγκροτήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ «υπάρχουν πολλές αποδείξεις, πως μέχρι μια περίοδο, ως προσδιορισμός χρησιμοποιούνταν η σλαβική καταγωγή».
 
«Από αυτήν την άποψη, αν περιλαμβάνεται στο όνομα της γειτονικής χώρας ο όρος «Μακεδονία», ή και κάποιο από τα παράγωγά του, θα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, ώστε να μη δίνεται «λαβή» για να ανακινούνται διεκδικήσεις. Απ' αυτή τη σκοπιά επιμένουμε ότι πραγματική λύση, σημαίνει εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των διεκδικήσεων, εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων». Κι αυτό, σημαίνει "αλλαγές τώρα στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και όχι στο απώτερο μέλλον. Σημαίνει ότι η όποια σύνθετη ονομασία, erga omnes, πρέπει να ορίζεται με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό». 
 
«Η κυβέρνηση, ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων, επιδιώκει να προωθήσει το λεγόμενο Σκοπιανό ζήτημα» συνέχισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσθεσε : «Γι' αυτό άλλωστε και η δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του κεφαλαίου, η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, ή την Ένωση Κεντρώων και τη ΧΑ, αφορά στη διαπραγμάτευση και το πώς αυτή γίνεται, δείχνοντας το «δέντρο», δηλαδή το όνομα της ΠΓΔΜ, για να κρύψουν το «δάσος», που είναι οι συνολικοί σχεδιασμοί των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια».
 
Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ