Θεαματική προσέγγιση στο Κορεατικό

Θεαματική προσέγγιση στο Κορεατικό

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι έτοιμος να ξεκινήσει «ειλικρινείς διαπραγματεύσεις» με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του, με την προϋπόθεση ότι θα της δοθούν επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας, Τσουνγκ Ουί Γιονγκ, επιστρέφοντας από επίσκεψη δεκαμελούς, υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας της χώρας του στην Πιονγιάνγκ, όπου συναντήθηκε με τον ηγέτη του κομμουνιστικού καθεστώτος.

«Η Βόρεια Κορέα κατέστησε σαφές ότι είναι πρόθυμη να αποπυρηνικοποιήσει τη χερσόνησο και ότι δεν έχει κανένα λόγο να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα εφόσον αρθούν οι στρατιωτικές απειλές εναντίον του Βορρά και εξασφαλισθεί η ασφάλεια του καθεστώτος», δήλωσε ο Τσουνγκ. Ο σύμβουλος ασφαλείας του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζάε Ιν, ο οποίος ήρθε στην εξουσία με κεντρικό στόχο την προσέγγιση των δύο κορεατικών κρατών, γνωστοποίησε επίσης τη δέσμευση της Πιονγιάνγκ να μην προχωρήσει σε νέες πυρηνικές ή πυραυλικές δοκιμές όσο θα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τη διεθνή κοινότητα. Το καθεστώς Κιμ δεν έχει πραγματοποιήσει παρόμοια δοκιμή από τον περασμένο Νοέμβριο.

Υστερα από μήνες οξύτατου ρητορικού «πολέμου» και κλιμακούμενων απειλών ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και το καθεστώς Κιμ, ο πάγος ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη άρχισε να λιώνει το τελευταίο διάστημα, με καταλύτη τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα. Υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας, στην οποία συμμετείχε και η αδελφή του Κιμ, είχε συνάντηση με τον Μουν Τζάε Ιν, θέτοντας σε καινούργια τροχιά τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων, που παραμένουν τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση μετά τη λήξη του κορεατικού εμφυλίου, το 1953. Οπως ανακοίνωσε ο Τσουνγκ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας συμφώνησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του στο μεθοριακό χωριό Πανμουτζόμ, τον Απρίλιο. Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας τόνισε, μάλιστα, ότι η Πιονγιάνγκ είναι αποφασισμένη να προωθήσει με δυναμικό τρόπο τη σύσφιγξη των σχέσεων με τον Νότο και την τελική επανένωση της χερσονήσου.

Η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν επιφυλακτική. «Θα δούμε τι θα γίνει», αρκέστηκε να δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter. Λίγο αργότερα επανήλθε με νέο μήνυμά του, όπου χαιρέτισε την «ενδεχόμενη πρόοδο» με τη Βόρεια Κορέα, προσθέτοντας ότι «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια απ’ όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές». Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών καλωσόρισε τα «θετικά αποτελέσματα» της επίσκεψης Τσουνγκ, με την ελπίδα ότι θα οδηγήσουν σε συμφιλίωση των δύο κορεατικών κρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή