Βήματα πίσω στη Μ. Ανατολή με αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

Βήματα πίσω στη Μ. Ανατολή με αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία, ο σημερινός πρόεδρος Τραμπ είχε δεσμευθεί να φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, επιλέγοντας ουδέτερη γραμμή μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. «Επιτρέψτε μου να είμαι ουδέτερος», είχε πει ο Τραμπ, σύμφωνα με άρθρο των Times της Νέας Υόρκης.

Δύο χρόνια αργότερα, κάθε τέτοια ελπίδα έχει προ πολλού πεθάνει. Ο Τραμπ επιδεικνύει τις στενές σχέσεις που διατηρεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, συρρικνώνοντας την ίδια ώρα την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες τη Δευτέρα, ο κ. Νετανιάχου συνέκρινε τον Τραμπ με τις τρεις σημαντικότερες προσωπικότητες στην εβραϊκή ιστορία: τον βασιλιά Κύρο, απελευθερωτή των Εβραίων από τη Βαβυλώνα πριν από 2.500 χρόνια, τον Βρετανό ΥΠΕΞ Μπάλφουρ, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο το 1917 για τη δημιουργία εβραϊκού κράτους, και τον Αμερικανό πρόεδρο Τρούμαν, που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ το 1948. Ο Τραμπ αναμένεται να γίνει τώρα ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας θα προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία. Το θέμα αυτό λύθηκε, οπότε προχωρούμε σε άλλα», είπε ο Τραμπ. Βετεράνοι διπλωμάτες διαφωνούν, όμως, με αυτή την εκτίμηση του προέδρου. Η μονομερής ανακοίνωση του Τραμπ θα κάνει –εκτιμούν οι διπλωμάτες αυτοί– τους Παλαιστινίους να περιχαρακωθούν, εμμένοντας στις θέσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή