Το προφίλ των μελών της «Combat 18»

Το προφίλ των μελών της «Combat 18»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πάνω από 30 εμπρηστικές επιθέσεις και περιστατικά βανδαλισμών φέρεται να εμπλέκονται οι πέντε συλληφθέντες κατά τη χθεσινή επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε Αττική και περιφέρεια. Πρόκειται για μέλη των «αδελφών» εξτρεμιστικών οργανώσεων της άκρας Δεξιάς «Combat 18» και «Αυτόνομοι Μαίανδροι Εθνικιστές – (ΑΜΕ)», που με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο έχουν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις σε στέκια αναρχικών, φθορές σε εβραϊκά μνημεία, συμμετοχή σε επεισόδια με Ρομά στο Μενίδι κ.ά. «Η Combat 18 έχει στα χέρια της το μέλλον του εθνικιστικού ακτιβισμού. Το νέο αίμα της C18 στην Ελλάδα είναι εδώ και δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα παρά μόνο στη σβάστικα», αναφέρεται σε ένα από τα πολλά βίντεο που η ομάδα έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο.

Κατ’ οίκον έρευνες

Στη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης έγιναν πάνω από δέκα κατ’ οίκον έρευνες σε Αττική, Ιωάννινα και Σέρρες, προσήχθησαν έξι άτομα και τελικά συνελήφθησαν πέντε. Κατασχέθηκαν βόμβες μολότοφ, κροτίδες, μαχαίρια, ρόπαλα, γκαζάκια, καθώς και μία κυνηγετική καραμπίνα με σκοπευτική διόπτρα. Βρέθηκαν επίσης 50 κιλά νιτρικής αμμωνίας που, χρησιμοποιείται για την παρασκευή αυτοσχέδιας εκρηκτικής ύλης. Τα περισσότερα πειστήρια οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής εντόπισαν στο σπίτι υπόπτου στο Μενίδι.

Τη στιγμή της εφόδου, μάλιστα, ο συλληφθείς προσπάθησε να καταστρέψει τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή προκειμένου οι αστυνομικοί να μην αποκτήσουν πρόσβαση στο αρχείο του.

Κομβικό ρόλο στη δράση των δύο ομάδων φέρεται να έχει και νεαρός που συνελήφθη στην πόλη των Ιωαννίνων. Και αυτό διότι κατά την έρευνα διαπιστώθηκε πως πρόκειται για τον συντάκτη των περισσότερων κειμένων ανάληψης ευθύνης που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο μετά τις επιθέσεις. Σε ένα απ’ αυτά (δημοσιεύθηκε την 25η Ιανουαρίου 2017 μετά εμπρηστική επίθεση σε στέκι αναρχικών) έγραφε: «Επισκεφθήκαμε την πρεζοφωλιά, που ονομάζεται κατάληψη “Στρούγκα” στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η κατάληψη λειτουργεί από το 2009, όταν κάποια αλητοπρεζόνια κατέλαβαν κτίριο που ανήκει στον Δήμο».

Το προφίλ των μελών της «Combat 18»-1

Στους κατηγορουμένους συγκαταλέγεται και 35χρονος δικηγόρος, ο οποίος συμμετείχε μέχρι πρότινος και είχε ενεργό ρόλο σε πολιτικούς σχηματισμούς και της άκρας Δεξιάς. Το 2016, μάλιστα, ανήμερα την επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είχε δημοσιεύσει κείμενο αναφορικά με τα γεγονότα του 1973, στο οποίο μεταξύ άλλων έγραφε: «Κάποιοι αλητάμπουρες γρύλισαν για εξέγερση και ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας». Σύμφωνα με κάποιες πηγές ενημέρωσης, ο κατηγορούμενος δικηγόρος είχε αναλάβει τη νομική υπεράσπιση ενός από τους τέσσερις νεαρούς που την 11η Ιανουαρίου είχαν συλληφθεί από την Αντιτρομοκρατική για συμμετοχή στην εξτρεμιστική ακροδεξιά οργάνωση «Απέλλα». Τα μέλη εκείνης της ομάδας είχαν κατηγορηθεί για την εμπρηστική επίθεση, τον Αύγουστο, στο στέκι «Φαβέλα» του Πειραιά.

Η οργάνωση «Combat 18 Hellas» αντλεί έμπνευση από την αντίστοιχη που δρούσε στη Μ. Βρετανία τη δεκαετία του ’90. Από το 2015 μέχρι σήμερα φέρεται να έχει πραγματοποιήσει πάνω από 20 ενέργειες, μεταξύ των οποίων εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια αναρχικών, βανδαλισμούς εβραϊκών μνημείων, φθορές σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε πρωταγωνιστήσει και σε επιθέσεις κατά Ρομά στο Μενίδι μετά τον θανάσιμο τραυματισμό 11χρονου από αδέσποτη σφαίρα το καλοκαίρι του 2017. Οι «Αυτόνομοι Μαίανδροι Εθνικιστές», αντίστοιχα, θεωρούνται «αδελφή» οργάνωση και θαυμαστές του Αντώνη Ανδρουτσόπουλου ή «Περίανδρου» που είχε κατηγορηθεί για τον ξυλοδαρμό και σοβαρό τραυματισμό του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, το 1998, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Δύο νέες συλλήψεις

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, μετά την επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής, προέκυψε η εμπλοκή δύο ακόμα ημεδαπών, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους πέντε συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών

Αθηνών, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις, εμπρησμό, διακεκριμένες φθορές και παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Συνελήφθησαν ακόμα τέσσερα άτομα για παραβάσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα (περί όπλων και εκρηκτικών και κατοχή ναρκωτικών ουσιών) , οι οποίες διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο των κατ’ οίκον ερευνών.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δέκα κατ’ οίκον έρευνες σε περιοχές της Αττικής και δύο σε επαρχιακές πόλεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή