Ζάεφ: Ας ανοίξει και το Σύνταγμα της Ελλάδας

Ζάεφ: Ας ανοίξει και το Σύνταγμα της Ελλάδας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψή του ότι δεν απαιτείται αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ, ώστε να επέλθει συμφωνία με την Ελλάδα, επανέλαβε χθες ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Πρότεινε ως βιώσιμη λύση, αντιθέτως, την υπογραφή και την κύρωση διεθνούς συμφωνίας, καθώς, όπως λέει, θα έχει μεγαλύτερη αξία και εξασφάλιση και για την Ελλάδα. «Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσουμε αυτό που όλος ο κόσμος ξέρει και αυτό είναι η γνωστή διεθνής πρακτική επίλυσης τέτοιων διαφορών –διεθνείς συμφωνίες, κύρωση στα κοινοβούλια, αποφάσεις ΟΗΕ– και τότε (η λύση) θα μείνει αιώνια», είπε ο κ. Ζάεφ.

Υπερασπιζόμενος κάποια χωρία του σκοπιανού συντάγματος, ο κ. Ζάεφ είπε: «Ας ανοίξει και το Σύνταγμα της Ελλάδας και να δούμε πώς αυτοί μεριμνούν για τους Ελληνες εκτός Ελλάδας. Εγώ είμαι έτοιμος, όπως αυτοί μεριμνούν για τους Ελληνες εκτός Ελλάδας, έτσι και εμείς αντιστοίχως να μεριμνούμε για τους “Μακεδόνες” εκτός “Μακεδονίας”».

Ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε και στις δύο συμβολικές κινήσεις στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνησή του, τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και της εθνικής οδού που ξεκινάει από τα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία και καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, αυτές οι δύο κινήσεις αποτελούν επαρκείς αποδείξεις από την πλευρά της ΠΓΔΜ προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του αλυτρωτισμού. Ως προς το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι διαφωνεί με τη συζήτηση περί κόκκινων γραμμών, ωστόσο τόνισε πως ορισμένα ζητήματα, όπως η ταυτότητα, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι στο τραπέζι της συζήτησης. «Πρέπει να φροντίζουμε ο ένας για τον άλλον, για να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και των δύο λαών, των δύο χωρών και των δύο εθνών και, σε κάθε περίπτωση, να διαφυλάξουμε αυτό που σημαίνει συναίσθημα και αυτό είναι η ταυτότητα. Η ταυτότητα είναι συναίσθημα, κανείς δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις και παζάρια γι’ αυτήν», είπε ο κ. Ζάεφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή