Καταγγελία για βιασμό τερμάτισε τα σχέδια Νοτιοκορεάτη πολιτικού

Καταγγελία για βιασμό τερμάτισε τα σχέδια Νοτιοκορεάτη πολιτικού

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσουνγκτσεόν της Νότιας Κορέας και ανερχόμενο «άστρο» του κυβερνώντος κόμματος, Αν Χι Τζουνγκ, μετά την καταγγελία συνεργάτιδος του ότι τη βίασε.

Η γυναίκα κατηγόρησε τον Αν για βιασμό κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης το βράδυ της Δευτέρας. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει την υπόθεση, η οποία αναμένεται να δώσει τέλος στις προεδρικές φιλοδοξίες του Αν, μέλους του Δημοκρατικού Κόμματος του προέδρου Μουν Τζάε Ιν.

Η αρχική αντίδραση του γραφείου του Αν ήταν ότι η σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ του κυβερνήτη και της βοηθού του υπήρξε συναινετική. Λίγες ώρες μετά την προβολή της συνέντευξης, πάντως, ο Αν δημοσίευσε σχόλιο στη σελίδα του στο Facebook, λέγοντας ότι η αρχική δήλωση των συνεργατών του ήταν εσφαλμένη, ανακοινώνοντας τα σχέδιά του να παραιτηθεί και να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική σκηνή.

«Η περιγραφή της σχέσης μου ως συναινετικής ήταν εσφαλμένη. Εγώ ευθύνομαι για όλα», έγραψε ο Νοτιοκορεάτης πολιτικός.

Η συζήτηση γύρω από τη σεξουαλική παρενόχληση γυναικών από προϊσταμένους τους θεωρείτο παραδοσιακά «ταμπού» στη Νότια Κορέα. Η παγκόσμια επιτυχία του κινήματος #MeToo, όμως, έδωσε την ευκαιρία ακόμη και σε γυναίκες στην αυστηρά πατριαρχική νοτιοκορεατική κοινωνία να αποκαλύψουν τις εμπειρίες τους.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο JTBC, η βοηθός τού Αν, Κιμ Τζι Εουν, είπε ότι την παρενοχλούσε συστηματικά και της επετέθη με σκοπό να τη βιάσει. «Τους τελευταίους οκτώ μήνες, μου επετέθη τέσσερις φορές. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, άρχισε να μου μιλάει για το κίνημα #MeToo, που τον ανησυχούσε πολύ. Με ρώτησε αν ήμουν καλά και μου ζήτησε συγγνώμη», είπε η Κιμ.

Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα διέγραψε χθες από τις τάξεις του τον Αν, με τον επικεφαλής του κόμματος να δηλώνει ότι τέτοια συμπεριφορά είναι ανεπίτρεπτη.

Ο 52χρονος Αν είχε καταθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, απέναντι στον μετέπειτα πρόεδρο Μουν, κατά τη διάρκεια των περυσινών προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος. Η πολύ καλή εμφάνιση που είχε πραγματοποιήσει στις προκριματικές τον είχε αναδείξει σε αξιόπιστο ανταγωνιστή του προέδρου Μουν και πιθανό μελλοντικό πρόεδρο της χώρας.

Παρά τις συντηρητικές του θέσεις σε θέματα όπως η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα, ο Αν ήταν δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων που εκτιμούσαν την αμεσότητα και την έλλειψη έπαρσης για τις οποίες διακρινόταν.

Η ισχύς του κινήματος #MeToo υπήρξε τέτοια, που ακόμη και στη συντηρητική Νότια Κορέα επιφανείς πολίτες υποχρεώθηκαν σε δημόσια συγγνώμη. Τον Δεκέμβριο, η σκηνοθέτις Λι Χιουν Τζου καταδικάσθηκε από δικαστήριο για σεξουαλική παρενόχληση γυναίκας ηθοποιού. Λίγους μήνες νωρίτερα, ο διάσημος στην Κορέα θεατρικός σκηνοθέτης Λι Γιουν Τακ ζήτησε συγγνώμη επειδή παρενοχλούσε ηθοποιούς τα τελευταία 18 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή