Σεντένο: «Ευάλωτη σε εσωτερικά και εξωτερικά σοκ η Ελλάδα»

Σεντένο: «Ευάλωτη σε εσωτερικά και εξωτερικά σοκ η Ελλάδα»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη σε εσωτερικά και εξωτερικά σοκ», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι η αποκατάσταση του ονόματός της στην πιστωτική αγορά «είναι μια σταδιακή και όχι αυτόματη διαδικασία».

Ο κ. Σεντένο κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου και μετά το τέλος του, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη, από την πλευρά της, θα εξετάσει τη στρατηγική της για το μεταμνημονιακό πλαίσιο αργότερα, μαζί με την ελάφρυνση του χρέους.

Ο ίδιος δεν ανέλαβε, πάντως, δεσμεύσεις για την απόφαση ελάφρυνσης χρέους, μένοντας πιστός στο γράμμα της σχετικής απόφασης του Eurogroup. Μιλώντας για την πρόσβαση της χώρας στις αγορές, είπε ότι, «εάν οι προϋποθέσεις εκπληρωθούν για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος, το Eurogroup, όπως έχει συμφωνηθεί ομόφωνα, είναι έτοιμο να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία». Σε άλλο σημείο, εξάλλου, προσέθεσε: «Ολα τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος πρέπει να αναλυθούν πρώτα σε τεχνικό επίπεδο. Θα υιοθετηθούν μόνον εάν οι δύο προϋποθέσεις εκπληρωθούν: το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς και η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι απαραίτητη προκειμένου να θεωρηθεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ολοκληρωμένη ανάλυση από τα θεσμικά όργανα. Αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμα».

Ο Πορτογάλος υπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα «μοναδική περίπτωση στην Ευρωζώνη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί η στρατηγική εξόδου της από το μνημόνιο. Υποστήριξε, πάντως, ότι «το τέλος του προγράμματος θα αποτελέσει νέα πολιτική πραγματικότητα για την Ελλάδα. Οποιο και να είναι το πλαίσιο της εποπτείας που θα συμφωνήσουμε, η Ελλάδα θα επανακτήσει τον έλεγχο των πολιτικών της. Οπως και με κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τέτοιες πολιτικές πρέπει να είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό πλαίσιο». Στο σημείο αυτό, κάνοντας τον παραλληλισμό με την Πορτογαλία και την έξοδο από το δικό της πρόγραμμα, σημείωσε ότι η χώρα του μπόρεσε να ανταποκριθεί στο αίτημα των πολιτών για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και με κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά «το καταφέραμε τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις μας και σεβόμενοι τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες».

«Δεν με ενδιαφέρει να προβλέψω το αποτέλεσμα των όποιων εκλογών», σημείωσε με νόημα ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, αποκαλύπτοντας ότι η Ευρώπη προβληματίζεται για την πολιτική ατζέντα της Ελλάδας. «Απλώς συστήνω στην Ελλάδα να συνεχίσει με τη δική της μεταρρυθμιστική ατζέντα».

Μεγάλη σημασία απέδωσε, εξάλλου, ο κ. Σεντένο στο γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα δεν είχε την «ιδιοκτησία» των προγραμμάτων της. «Εάν η Ελλάδα είχε πιο ισχυρή κυριότητα αυτής της διαδικασίας προσαρμογής, θα είχε φέρει πολύ νωρίτερα κάποια από τα καλά αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα», είπε.

Προσέθεσε, πάντως, ότι πλέον η Ελλάδα ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας στην Ευρώπη, ότι εφαρμόζει το πρόγραμμά της χωρίς καθυστερήσεις, χτίζει ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» και εκδίδει ξανά ομόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή