Αναμένεται δεύτερος γύρος βελτιωμένων προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ

Αναμένεται δεύτερος γύρος βελτιωμένων προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν δεύτερο γύρο βελτιωμένων προσφορών στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ προεξοφλούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρηση την όλη διαδικασία, η οποία έχει κολλήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Η εικόνα που μεταφέρεται από το ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι οι οικονομικές προσφορές δεν θα αποσφραγιστούν ούτε στο Δ.Σ. αυτής της Παρασκευής όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, και επικαλείται την πολυπλοκότητα των τεχνικών φακέλων, καθώς, όπως τονίζουν κύκλοι του ταμείου, η κάθε εταιρεία που συμμετέχει στα δύο κοινοπρακτικά σχήματα εξετάζεται αυτόνομα, με αποτέλεσμα να μην ελέγχονται δύο επενδυτές αλλά έξι, όσες δηλαδή είναι οι εταιρείες-μέλη των κοινοπραξιών. 

Το παρασκήνιο

Ωστόσο, παράγοντες που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την ιδιωτικοποίηση συνδέουν την καθυστέρηση με τις γεωπολιτικές διαστάσεις της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και το διπλωματικό παρασκήνιο που πυροδότησε η συμμετοχή της ΕBRD στο «αδύναμο», μέχρι την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, επενδυτικό σχήμα της ισπανικής Renagosa και της ρουμανικής Transgaz έναντι των ισχυρών Snam – Enagas – Fluxus, που αποτελούν και μετόχους του αγωγού TAP.

Σύμφωνα με τη γεωπολιτική ανάγνωση των πραγμάτων, μέσω της συμμετοχής της EBRD στον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη να μην προχωρήσει στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού North Stream 2 που θα μεταφέρει στην ευρωπαϊκή αγορά ρωσικό αέριο. Το επενδυτικό σχήμα των Renagosa – Trangaz με την είσοδο της EBRD κατέστη όχι απλώς υπολογίσιμος αντίπαλος για την κοινοπραξία των ισχυρών Διαχειριστών της Ευρώπης Snam – Enagas – Fluxus, αλλά επικίνδυνος ανταγωνιστής, και δεν είναι τυχαία η επικοινωνιακή κινητικότητα της ιταλικής εταιρείας Snam που ηγείται του σχήματος το τελευταίο διάστημα για την ανάδειξη των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της, της υψηλής δηλαδή κεφαλαιοποίησης που μπορεί να διασφαλίσει τις απαιτούμενες από την προκήρυξη επενδύσεις για τον ΔΕΣΦΑ και των συνεργειών με τον ΤAP ως μέτοχοι του αγωγού, τις οποίες αναγνώρισε με δήλωσή του πρόσφατα και ο Aμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ.

Ισχυρό ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον της Snam για τον ΔΕΣΦΑ είναι ισχυρό καθώς το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου που διαχειρίζεται αποτελεί φυσική της προέκταση και είχε διαφανεί και από τη συμμετοχή της στον πρώτο διαγωνισμό, όπου διαπραγματεύτηκε χωρίς επιτυχία την εξαγορά του 36% και το μάνατζμεντ από την αζέρικη Socar, γιατί το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ τότε της φάνηκε υψηλό.

Σήμερα η ίδια εταιρεία, για να αποκτήσει τον έλεγχο του ΔΕΣΦΑ, θα υποχρεωθεί όπως όλα δείχνουν να καταβάλει τίμημα πάνω από 500 εκατ. και πιθανότατα ακόμη και 600 εκατ.

Τα ποσά αυτά προκύπτουν από την αξία της περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ, που έχει υπολογιστεί από την αποτίμηση που έκανε η PWC για λογαριασμό της Transgaz στα 800 εκατ. ευρώ και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα για το 2017 που, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν τα αρχικά προϋπολογιζόμενα 180 εκατ. ευρώ και φτάνουν τα 250 εκατ. Στα υψηλά αποθεματικά στηρίζονται κατά βάση και οι εκτιμήσεις για δεύτερο γύρο προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές. Ως αστάθμητος παράγοντας πάντως αξιολογείται, τόσο για τη Snam όσο και για τη διαμόρφωση του τιμήματος, η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή