Μεθοδεύσεις και απειλές παραιτήσεων εντός του ΑΣΕΠ

Μεθοδεύσεις και απειλές παραιτήσεων εντός του ΑΣΕΠ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίση εντός του προεδρείου του ΑΣΕΠ έχει προκαλέσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεθοδεύσει τον αποκλεισμό από τον διαγωνισμό για τις θέσεις μονίμων στην καθαριότητα των δήμων όσων δεν έχουν προϋπηρεσία ως συμβασιούχοι στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, έπειτα από πιέσεις και ενώ ο διαγωνισμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, το προεδρείο του ΑΣΕΠ σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση με οριακή πλειοψηφία, η οποία καθορίστηκε από τη διπλή ψήφο του προέδρου (που προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση), αποφάσισε να πριμοδοτείται η προϋπηρεσία σε δήμους. Προβλέπεται δηλαδή ότι η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία σε δήμους –και όχι στον ιδιωτικό τομέα– θα «δίνει» 17 μόρια για κάθε μήνα για το σύνολο των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί και όχι μόνο για το 50% αυτών, όπως ήταν η πρόβλεψη έως χθες.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πάντως η προϋπηρεσία στο Δημόσιο να αποτελεί αποκλειστικό προαπαιτούμενο εφεξής στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για προσλήψεις στο Δημόσιο, δηλαδή η συγκεκριμένη τροποποίηση να αποτελέσει «δεδικασμένο», αρμόδιοι κύκλοι εξηγούσαν στην «Κ» ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Ηδη υπάρχει νόμος που προβλέπει ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αφορούν στη φύση της προκήρυξης μπορεί να ζητηθεί ως όρος αποκλειστικά προϋπηρεσία στο Δημόσιο, ο οποίος κατά καιρούς ενεργοποιείται».

Αντιδράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά τη συνεδρίαση υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στην προωθούμενη τεχνική τροποποίηση, οι οποίες κλιμακώθηκαν φτάνοντας σε απειλές παραίτησης ακόμα και από μέλη του ΑΣΕΠ φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί έντονες πιέσεις από την πλευρά των συμβασιούχων τόσο προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, με συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών, όσο και προς τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, με τον οποίο συναντήθηκαν. Οπως ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ διαβεβαίωσε –μετά το πέρας της συνάντησης– τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων, οι οποίοι και αναμένουν τη μονιμοποίησή τους μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, θα τροποποιηθεί με νέο ΦΕΚ η προκήρυξη για τον διαγωνισμό έτσι ώστε η προηγούμενη εμπειρία σε δήμο (και όχι σε αντίστοιχη θέση στον ιδιωτικό τομέα) να μετράει για το σύνολο των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί και όχι για τις μισές όπως αρχικά είχε προβλεφθεί. Πρακτικά βέβαια, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το σύνολο των θέσεων θα καταληφθεί από πρώην συμβασιούχους και ελάχιστες είναι οι πιθανότητες για νέους υποψηφίους να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα μόρια.

Παράταση

Ως προς τον διαγωνισμό, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την πλήρωση των 8.166 θέσεων μονίμων στην καθαριότητα αλλά και στις υπόλοιπες ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι οι αιτήσεις μπορεί να φτάσουν και τις 150.000, δεδομένου του ενδιαφέροντος που ήδη έχει εκδηλωθεί. Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ, παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 2 μ.μ. η ηλεκτρονική κατάθεση αιτήσεων για τους υποψήφιους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος από τους συγκεκριμένους υποψήφιους ότι έως και σήμερα είχαν κατατεθεί 27.000 αιτήσεις, γεγονός που οδήγησε στην παράταση της προθεσμίας υποβολής.

Η κατάθεση αιτήσεων για τις υπόλοιπες κατηγορίες που στοχεύουν στον μεγαλύτερο αριθμό των θέσεων (5.130) ξεκινάει αύριο και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 23 Μαρτίου.

«Ολες οι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταλήγουν στην κομματική άλωση του κράτους. Τελικά, ίσως θα ήταν πιο έντιμο να ανακοινωθούν από τώρα οι προτιμήσεις τους για να μην ταλαιπωρούνται οι άλλοι υποψήφιοι», τονίζει ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Ν.Δ. και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή