Πεδίο μάχης το νέο λιμάνι της Πάτρας

Πεδίο μάχης το νέο λιμάνι της Πάτρας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Σε πεδίο μάχης μπορεί να μετατραπεί ανά πάσα ώρα και στιγμή το νέο λιμάνι της Πάτρας, και μάλιστα τις ώρες αιχμής, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων την περασμένη Δευτέρας. Η κατάσταση είναι πλέον οριακή, ανέφεραν στην «Κ» λιμενικές πηγές, αφού σε καθημερινή βάση εκατοντάδες μετανάστες εισβάλλουν στη λιμενική ζώνη προκειμένου να κρυφτούν σε κάποιο φορτηγό, με αποτέλεσμα να ακολουθεί κυνηγητό με τους λιμενικούς.

Η παρουσία αστυνομικών και λιμενικών εκτός και εντός λιμενικής ζώνης δεν πτοεί τους μετανάστες. Αφού διασχίσουν τη λεωφόρο Ακτή Δυμαίων, ανεβαίνουν γρήγορα στα κάγκελα της εξωτερικής περίφραξης του λιμανιού, πλησιάζουν τα σταθμευμένα φορτηγά και προσπαθούν να παραβιάσουν τα λουκέτα και να εισχωρήσουν σ’ αυτά. Λιμενικοί που περιπολούν, κυρίως εποχούμενοι, προσπαθούν να τους διώξουν και τότε αρχίζει το κυνηγητό. Η ηρεμία αποκαθίσταται μόνο όταν πλέον τα πλοία έχουν φύγει από το λιμάνι.

Κάπως έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια το απόγευμα της Δευτέρας, τα όποια κατέληξαν σε πετροπόλεμο, τη στιγμή μάλιστα που η κίνηση ήταν αυξημένη λόγω απόπλου πλοίων.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, κατά τη διάρκεια ελέγχων που γίνονταν στον χώρο στάθμευσης του νέου λιμανιού, διαπιστώθηκε ότι μέσα σε φορτηγό με φράουλες είχαν κρυφτεί δύο μετανάστες.

Στην προσπάθειά τους οι μετανάστες να βγουν από το φορτηγό, ένας εξ αυτών, σύμφωνα πάντα με το Λιμενικό, τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι λόγω πτώσης και στη συνέχεια διακομίστηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Μόλις μία ομάδα περίπου 200 μεταναστών είδε τραυματισμένο τον νεαρό, άρχισε να πετάει πέτρες εναντίον λιμενικών που βρίσκονταν στον χώρο στάθμευσης, προκαλώντας υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα και εγκαταστάσεις ναυτιλιακών πρακτορείων, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί τραυματισμός.

Ταυτόχρονα, διεκόπη η λειτουργία του λιμανιού, προκειμένου να προστατευθούν οδηγοί και επιβάτες, αλλά και να μη βρουν την ευκαιρία κάποιοι αλλοδαποί να κρυφτούν σε σταθμευμένα φορτηγά.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι λιμενικοί λειτούργησαν κατευναστικά, ώστε να μην επεκταθούν τα επεισόδια, διότι βασικός σκοπός ήταν να μην υπάρξει άλλος τραυματισμός, είτε μετανάστη, είτε επιβάτη, είτε λιμενικού.

Διενέργεια ΕΔΕ

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε εντολή για διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες τραυματίστηκε ο μετανάστης. Επίσης, ζήτησε να διερευνηθούν οι καταγγελίες που έγιναν από την κίνηση υπεράσπισης δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με τις οποίες o μετανάστης τραυματίστηκε στη διάρκεια συμπλοκής με άνδρες του Λιμενικού.

Τα νέα επεισόδια στο λιμάνι προκάλεσαν την εκ νέου παρέμβαση του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα τονίζει ότι ο αριθμός τους έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα και υπενθυμίζει ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει δύο αποφάσεις, με τις οποίες ζητείται η απευθείας μεταφορά των μεταναστών από τις γειτονικές χώρες πρώτης υποδοχής και την Ελλάδα στις χώρες τελικού προορισμού τους. Και αναφέρει ότι ως δημοτική αρχή «θα συνεχίσουμε να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες, όπως και να διεκδικούμε την άμεση προώθησή τους στις χώρες προορισμού τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή