Εικαστικά στον κόσμο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λάμψη της «High Society»

Στο Αμστερνταμ, στο Rijksmuseum, η νέα έκθεση προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον γιατί συγκεντρώνει αριστουργήματα μεγάλων δασκάλων από την ιταλική Αναγέννηση ώς τον ολλανδικό Χρυσό Αιώνα φθάνοντας ακόμη μέχρι τα νεότερα χρόνια σε μια σπάνια συνύπαρξη. Συνεκτικός ιστός είναι η «High Society», όπως τιτλοφορείται η έκθεση, που επιχειρεί να φωτίσει την παραγωγή πορτρέτων ανά τους αιώνες από τους ισχυρούς της Ευρώπης, ευγενείς και αστούς. Πολλά αριστουργήματα της προσωπογραφίας ήταν αποτέλεσμα παραγγελιών και η συνύπαρξή τους εντυπωσιάζει.

Υπερωκεάνια, γοητεία και ντιζάιν

Στο Λονδίνο, ο νοσταλγικός αλλά μοντέρνος κόσμος των υπερωκεανίων ξετυλίγεται με εξαιρετική λεπτομέρεια σε μια θεματική έκθεση στο Μουσείο Βικτώρια & Αλμπερτ. Η έκθεση, που αναφέρεται στην «ταχύτητα» και στο «στυλ» της εποχής του Μεσοπολέμου, μας καλεί να ανακαλύψουμε τον ρομαντικό, σήμερα, απόηχο ενός ταξιδιού από τα λιμάνια της Μεγάλης Βρετανίας έως τη Νέα Υόρκη. Παράλληλα με τα αναμνηστικά και τα εφήμερα, η έκθεση αφηγείται τον «βίο» ονομαστών υπερωκεανίων των αρχών του 20ού αιώνα, όπως ο «Τιτανικός», το «Normandie», το «Queen Mary» και το «Κανμπέρα», με έμφαση, πέραν των ανθρώπινων ιστοριών, στην επίδραση που είχαν στη διαμόρφωση του μοντερνιστικού ντιζάιν αλλά και τη σχέση, που είχαν τα πλοία, μετά το 1920, με το αισθητικό ρεύμα της αρ ντεκό.

Ο Σίλε και ο Κλιμτ στη Βοστώνη

Η νέα έκθεση στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης φέρνει σχέδια δύο μεγάλων καλλιτεχνών της Βιέννης της Απόσχισης: του Εγκον Σίλε και του Γκούσταφ Κλιμτ. Παρουσιάζονται σχέδια σε μια συνεργασία με το Μουσείο Αλμπερτίνα της Βιέννης (διάρκεια έως 28/5). Το ενδιαφέρον είναι ότι, με άξονα την απόδοση του ανθρώπινου σώματος, οι δύο καλλιτέχνες αντιπαραβάλλονται. Ο Κλιμτ εμφανίζεται περισσότερο υπαινικτικός ενώ ο Σίλε περισσότερο τολμηρός. Ο Κλιμτ χρησιμοποιούσε το σχέδιο ως προθάλαμο άλλων έργων ενώ ο Σίλε θεωρούσε τα σχέδια αυτόνομα έργα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή