Αντιδράσεις από Ε.Ε., Κογκρέσο για τους δασμούς του Τραμπ

Αντιδράσεις από Ε.Ε., Κογκρέσο για τους δασμούς του Τραμπ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντίποινα ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση εις βάρος των ΗΠΑ, επιβάλλοντας δασμούς 25% στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, όπως οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson, τα τζιν παντελόνια Levi’s, το μπέρμπον ή ακόμη και η σόγια ή το καλαμπόκι. Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα των ΗΠΑ και 10% αντίστοιχα στο αλουμίνιο, την περασμένη εβδομάδα, έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από παραδοσιακούς εμπορικούς συμμάχους. Τη διαφωνία τους για την επιβολή αυτών των δασμών έχουν εκφράσει ακόμη και μέλη της κυβέρνησης και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η προοπτική ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο διαρκώς καθίσταται ισχυρότερη. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες φοβούνται μήπως άθελά τους εμπλακούν σε αυτή την ανταλλαγή φραστικών, επί του παρόντος, απειλών μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Από την έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης, ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat-Chrysler Σέρτζιο Μαρκιόνε συνέστησε ψυχραιμία σε όλες τις κυβερνήσεις, για να μην ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος. Οι ΗΠΑ απορροφούν το 25% όλων των εξαγωγών των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 192 δισ. ευρώ το 2016. Σε έκθεσή της η Goldman Sachs προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι η Κίνα μπορεί, επίσης, να προχωρήσει σε αντίποινα, με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί αγρότες διοχετεύουν πάνω από το 60% των εξαγωγών σόγιας στην Κίνα.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και πολιτικός σύμμαχος του Τραμπ, Πολ Ράιαν, και άλλα μέλη του κυβερνώντος κόμματος απηύθυναν έκκληση στον Αμερικανό πρόεδρο να ανακαλέσει την επιβολή δασμών που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη. Εκπρόσωπος του κ. Ράιαν, ο οποίος κατάγεται από το Ουισκόνσιν, όπου παράγονται οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson, δήλωσε πως οι δασμοί που ανακοίνωσε ο κ. Τραμπ μπορεί να αποτελέσουν την απαρχή ενός εμπορικού πολέμου. Ανάλογες επιφυλάξεις εξέφρασε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Γκάρι Κον αλλά και ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει ανένδοτος. Αφήνει ανοικτό μόνο το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν ο Καναδάς και το Μεξικό από τους δασμούς, αν οι κυβερνήσεις τους προσφέρουν ευνοϊκότερους όρους στις ΗΠΑ για την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA). Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό απάντησε ότι αυτοί οι δασμοί πετυχαίνουν το αντίθετο, δηλαδή αποτελούν εμπόδιο σε μια επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε σε συνέντευξη στο πρακτορείο BBC ότι η Ευρώπη «θα αντιδράσει αλλά δεν θα κλιμακώσει» έναν νέο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι είναι πιθανό μια αντίδραση της Ε.Ε. στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ να οδηγήσει σε νέα αντίποινα από τις ΗΠΑ. Τόσο η κ. Μάλμστρομ όσο και ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνούς εμπορίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μπερντ Λάνγκε είπαν πως οι Βρυξέλλες συζητούν την επιβολή δασμών 25% σε λίστα προϊόντων από τις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ, που θα έχει επιπτώσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε μιλήσει για αντίποινα, με στόχο προϊόντα που παράγονται σε πολιτείες προσκείμενες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στον χυμό πορτοκάλι από τη Φλόριντα. Εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής των Harley-Davidson δήλωσε στο Reuters ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις πωλήσεις της αν επιβληθούν αντίποινα από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή