Το Κονκλάβιο (07/03/18)

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Τούρκοι δικαιώνονται;

Οι εμβληματικότερες εικόνες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν προήλθαν απαραίτητα από το γερμανικό Blitzkrieg ή την απόβαση στη Νορμανδία. Σύμφωνα με μια εκδοχή, το σκηνικό των ερειπίων του Λονδίνου το 1940 ή του ρημαγμένου Βερολίνου την επαύριον της συνθηκολόγησης αποτυπώνει πλήρως όχι μόνον το δράμα των αμάχων, αλλά και την πολιτική στόχευση των πληγμάτων με πρώτη την πτώση του ηθικού και –γιατί όχι;– την κοινωνική αναταραχή. Τα αναφέρω όλ’ αυτά με αφορμή την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Κι αυτό διότι μου λένε ότι στη χθεσινή Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής –παρουσία του νέου Κύπριου ΥΠΕΞ– ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την υπόθεση αυτή η Τουρκία αποσκοπεί στο να προκαλέσει αναστάτωση στην Ελλάδα, εξ ου και δεν αποκλείεται να το «τραβήξει». Και, βέβαια, φάνηκε να πιστεύει ότι, όσο το θέμα παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, τόσο οι Τούρκοι και οι επιδιώξεις τους θα δικαιώνονται.

Αξέχαστη φιλοξενία

Για να του μείνει αξέχαστη η ελληνική φιλοξενία, ο Ν. Χριστοδουλίδης πήρε στη συνεδρίαση της επιτροπής μια καλή ιδέα για το «σόου» που συνηθίζει να κάνει πάντα η Χρυσή Αυγή. Οι συριζαίοι φώναζαν, αλλά ήταν οι νεοδημοκράτες αυτοί που αντέδρασαν περισσότερο. Ο Γ. Κουμουτσάκος, ας πούμε, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να αποκαλείται «πράκτορας» Ελληνας βουλευτής που έχει ψηφιστεί από Ελληνες πολίτες. Και μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσαν ότι θα κάνουν θεσμική παράσταση στον πρόεδρο της επιτροπής για να αποφασίσει τι θα κάνει επιτέλους με τους χρυσαυγίτες.

Reunion με ομερτά

Ενα reunion με πολιτικό και δικαστικό ενδιαφέρον έλαβε χώρα προ ημερών. Στο επίκεντρo βρισκόταν ο Στ. Δήμας και τριγύρω οι παλιοί του συμφοιτητές που του χρόνου θα γιορτάσουν τα 60 χρόνια από την είσοδό τους στη Νομική Αθηνών. «Εμείς εσένα θέλαμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ήσουν ιδανικός», πληροφορούμαι ότι είπε η άλλοτε φοιτητική ομήγυρη στον Δήμα. Βέβαια, δεν συζήτησαν μόνο αυτό, αφού μπήκαν στα πολιτικοδικαστικά. Αναπόφευκτο, αφού παρόντες ήταν πολλοί δικηγόροι και πρώην ανώτατοι δικαστές. Πληροφορούμαι ότι τις περισσότερες ερωτήσεις δέχθηκαν ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμύλος Κεδίκογλου, ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζαννετάκος και ο Σταύρος Δήμας. Ολοι τα είπαν έξω απ’ τα δόντια, αλλά συμφώνησαν ομερτά. Εγώ, πάλι, μπορώ να φανταστώ τουλάχιστον μία από τις υποθέσεις της επικαιρότητας για την οποία πέταξαν καρφιά…

Ες αύριον τα σπουδαία

Στην αυριανή συζήτηση για την πρόταση της Ν.Δ. σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής για τα πεπραγμένα των Π. Κουρουμπλή, Ανδρ. Ξανθού και Π. Πολάκη στο υπουργείο Υγείας στρέφεται το ενδιαφέρον της Πειραιώς. Για του λόγου το αληθές, πληροφορούμαι ότι χθες στη Βουλή έγινε σύσκεψη του επιτελείου του Κυρ. Μητσοτάκη –Tάκης Θεοδωρικάκος και σία– με αυτούς που θα αναλάβουν το βάρος της αυριανής συζήτησης. Παρόντες, πλην του Κ. Τσιάρα, ο Μ. Βορίδης, ο Ν. Δένδιας και ο Κ. Τασούλας. Εγώ, πάλι, περιμένω να δω τι θα κάνει στην επίμαχη συζήτηση ο Μ. Σαλμάς.

Ούτε κατά διάνοια

Αντίδραση προκάλεσε το δημοσίευμά μου της Κυριακής περί σκέψεων στην κυβέρνηση για τη δημιουργία Αρχιεπισκοπής Δωδεκανήσου, με στόχο ο Τσίπρας να σπείρει διχασμό ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πηγή μου στο Φανάρι αντέδρασε σημειώνοντας μετ’ επιτάσεως ότι «ούτε κατά διάνοια» δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση στο Πατριαρχείο, ούτε καμία σύμπραξη «οποιουδήποτε με οποιονδήποτε» γι’ αυτό το ζήτημα ούτε καμιά εμπλοκή του Πατριαρχείου με την εν λόγω ιδέα.

Ανθισμένα λουλούδια…

Ιδιαίτερα τακτικός θαμώνας παρουσιάσεων βιβλίων και εκδηλώσεων είναι εσχάτως ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ας πούμε, χθες το βράδυ έδωσε το «παρών» στον «Ιανό», στην ειδική βραδιά στη μνήμη του Νίκου Θέμελη, με αφορμή την έκδοση σε έναν τόμο της βραβευμένης τριλογίας του εκλιπόντος. Απόψε, πάλι, παρουσιάζει το βιβλίο του Παντελή Καψή «My long run». Δεν ξέρω αν απ’ όλα αυτά προκύπτει η συντροφική γκρίνια ότι ο Σταύρος δεν δουλεύει αρκετά τα επικοινωνιακά του Κινήματος Αλλαγής, τα οποία και έχει αναλάβει, μαζί με το σήμα του νέου φορέα, που, όχι, δεν θα είναι η ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, ο Σταύρος δουλεύει. Πληροφορούμαι ότι τη Δευτέρα είναι έτοιμος να παρουσιάσει στο Πολιτικό Συμβούλιο τα τρία επικρατέστερα σήματα για τον νέο φορέα. Αυτά κρατούνται μυστικά, αλλά έμαθα ότι το ένα παραπέμπει σε Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες. Θυμίζω ότι αυτοί έχουν ως σήμα τους το ρόδο. Δεν αποκλείω ο Σταύρος να παραπέμπει στο περίφημο «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή