Ασθενική ανάκαμψη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα άσχημα νέα είναι, δυστυχώς, πολύ άσχημα: το τελευταίο τέταρτο της χρονιάς που πέρασε, η οικονομία παρέμεινε, πρακτικώς, στάσιμη. Στην πράξη, το ΑΕΠ δείχνει σημάδια κατάρρευσης. Αντί η συγκυρία να γυρίσει προς το καλύτερο, συνέβη το αντίθετο. Μια άλλη κυβέρνηση, με άλλα μυαλά και άλλες προτεραιότητες, θα είχε ήδη εξαγγείλει επείγοντα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στήριξης της κατανάλωσης. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Τσίπρα είναι πλήρως εξαρτημένη από το μνημόνιο: αρκεί που «έπιασε» τους φόρους και κρατά ικανοποιημένους τους τροϊκανούς.

Εχει σημασία να κατανοήσουμε ότι η καταστροφική αναιμία του ΑΕΠ οφείλεται στην αδυναμία της κατανάλωσης. Εγχώριας, λόγω της λιτότητας επί του οικογενειακού προϋπολογισμού, και διεθνούς, λόγω στασιμότητας εξαγωγών. Ετσι, η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε (μετά τον πληθωρισμό) ταχύτερα, κατά 1% (ετησίως), ενώ είχε μειωθεί και πάλι κατά -0,2% το τρίτο τρίμηνο, ανατρέποντας την τάση των τεσσάρων προηγούμενων τριμήνων (μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2016) όταν καταγράφηκε σταδιακή και ελπιδοφόρος άνοδος της κατανάλωσης. Το πόσο σημαντική είναι η δυσκολία των νοικοκυριών δεν χρειάζεται παρά να το υπενθυμίσουμε: το 90% του ΑΕΠ είναι κατανάλωση και μόνον το 13% είναι οι επενδύσεις, που ελάχιστα ενισχύθηκαν, ενώ το διεθνές μας έλλειμμα αφαίρεσε τρεις μονάδες από το ΑΕΠ.

Οποτε, στο πρόσφατο παρελθόν, οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώνονταν, τα στελέχη της σημερινής πλειοψηφίας κατήγγελλαν, σε απίθανα βίαιους τόνους, ότι επρόκειτο για σχεδιασμένο λάθος. Θυμηθείτε την υπόθεση του «πολλαπλασιαστή». Κι ότι μάλιστα το λάθος αποσκοπούσε στην αποδοχή βαρύτερης λιτότητας από εκείνην που συμφωνούνταν με την τρόικα. Για το 2017, η πρόβλεψη της Επιτροπής για το ΑΕΠ του 2017 ήταν 2,7%. Το ίδιο έλεγε και η κυβέρνηση, που στήριξε σε αυτή την πρόβλεψη τον προϋπολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Παρόμοια πρόβλεψη έκαναν και οι άνθρωποι του ΔΝΤ. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο φθινόπωρο για να μειώσουν τις προσδοκίες σε ένα 1,7%: μία ολόκληρη μονάδα χαμηλότερα. Σε όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση επέμεινε πως, κατά την πολύ χαρακτηριστική διατύπωση του κ. Τσίπρα, το ΑΕΠ θα κλείσει «με μπροστά το 2%».

Αντιθέτως, το ΙΟΒΕ είχε εκτιμήσει, ήδη με την έκθεσή του για το πρώτο τρίμηνο, ότι η αύξηση θα είναι 1,5%, «ίσως και λίγο χαμηλότερα». Τον Ιανουάριο, το ίδιο ίδρυμα εκτίμησε ότι το ΑΕΠ θα πήγαινε ακόμη πιο χαμηλά, στο 1,3%. Η πρόβλεψη αυτή δέχθηκε τη γνωστή συγκρατημένη εχθρότητα των κυβερνητικών στελεχών και τρολς. Χάθηκε όμως στο μεταξύ η μισή ανάπτυξη και γι’ αυτό κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή