Οργανική ανάπτυξη, με πρώτη ύλη τα απορρίμματα

Οργανική ανάπτυξη, με πρώτη ύλη τα απορρίμματα

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Της HEBA HELMY

EGYPT INDEPENDENT

Το όνειρο της Mona al- Khodairy ήταν να αλλάξει μια «παράδοση» που υπάρχει χρόνια τώρα στην Αίγυπτο, η οποία δεν επιτρέπει την παρουσία γυναικών σε ορισμένες θέσεις εργασίας. Το όνειρό της εξελίχθηκε σε έναν ακόμα μεγαλύτερο στόχο: να δώσει στις γυναίκες νέες ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα θα διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η Khodairy, απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικής στην Ασιούτ, ίδρυσε σε ηλικία 26 ετών μια νεοφυή επιχείρηση, την Ecotaqa. Σκοπός της ήταν να βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα της ενεργειακής ανεπάρκειας και της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αίγυπτο, με την ανάπτυξη της παραγωγής βιοαερίου. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί οργανικά υλικά που προέρχονται από γεωργικά απόβλητα και κοπριά ζώων, τα οποία διασπώνται απουσία οξυγόνου έτσι ώστε να παράγουν ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί σε κουζίνες υγραερίου. Στην αρχή της επιχειρηματικής της σταδιοδρομίας, η Khodairy ανυπομονούσε να αναπτύξει την επιχείρησή της αποκτώντας επαγγελματική τεχνογνωσία.

Οργανική ανάπτυξη, με πρώτη ύλη τα απορρίμματα-1

Ελαβε εκτεταμένη, συνολική εκπαίδευση μέσω ενός προγράμματος που ονομάζεται «Βελτίωση της απασχόλησης των νέων και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας στη βόρεια Αίγυπτο». Το πρόγραμμα την έθεσε στον σωστό δρόμο, διδάσκοντάς την τις πιο αποδοτικές προσεγγίσεις του μάρκετινγκ και ενισχύοντας τις τεχνικές της ικανότητες. Το πρόγραμμα, που τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Μικρών και Μεσαίων Εργων, με τη χρηματοδότηση της ιαπωνικής κυβέρνησης και υπό τη διαχείριση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO), της παρείχε μια έμμεση οικονομική ενίσχυση προσφέροντας της παράλληλα περισσότερες διασυνδέσεις και ελκύοντας πιθανούς επενδυτές.

«Οι κάτοικοι της υπαίθρου υποφέρουν από μια ενεργειακή κρίση που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα τις αγροτικές οικιστικές περιοχές», εξήγησε η Khodairy σε ένα συμπόσιο στο Ναντέτ αλ-Μαρουσά. Παρατήρησε ότι αγρότες με χαμηλά εισοδήματα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για την αγορά φιαλών αερίου, επισημαίνοντας ότι κάποιοι «μού ζήτησαν να τους κατασκευάσω μια μονάδα βιοαερίου».

Οργανική ανάπτυξη, με πρώτη ύλη τα απορρίμματα-2

Η τεχνική του βιοαερίου μετατρέπει επίσης τα οργανικά απόβλητα σε γαιοπολτό. Πρόκειται για ένα λίπασμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που λειτουργεί σαν ένα οργανικό υποκατάστατο για τα χημικά λιπάσματα, δίχως καμία αρνητική γεωργική επίδραση.

Αυτές οι μονάδες βιοαερίου δημιουργούν θέσεις εργασίας – ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες μπορούν πλέον να δημιουργήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση, πουλώντας το περίσσευμα των καυσίμων και του λιπάσματος που παράγουν με τις μονάδες τους. Οπως λέει η Khodairy: «Κάποιοι αγρότες χρησιμοποιούν το σύστημα του βιοαερίου όχι μόνο για να βελτιώσουν τις σοδειές τους, αλλά και σαν ένα επενδυτικό σχέδιο εμπορίας λιπάσματος με άλλους».

Μία μονάδα βιοαερίου κοστίζει αυτήν τη στιγμή 6.000 λίρες Αιγύπτου (340 αμερικανικά δολάρια). Σύμφωνα με την Khodairy, η απόσβεση του κόστους αγοράς μπορεί να γίνει με τα έσοδα από τη μονάδα μέσα σε περίπου τρεις μήνες.

Αυτή η πρωτοβουλία της Khodairy έχει πολλές δυνατότητες, λέει ο Ahmed Huzzayin, μηχανικός και διοικητικό στέλεχος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. «Το 97% των στερεών αποβλήτων στην Αίγυπτο δεν ανακυκλώνεται όπως θα έπρεπε. Αν γινόταν αυτό, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 1,6 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας».

Το εγχείρημα ξεκίνησε το 2014 και η Ecotaqa δημιούργησε 90 μονάδες σε διάφορες επαρχίες της Αιγύπτου μέσα σε ένα χρόνο. Εκτοτε, η νεοφυής επιχείρηση έχει δημιουργήσει πάνω από 240 μονάδες διαφόρων μεγεθών σε έντεκα επαρχίες, μεταξύ των οποίων οι Λούξορ, Ασουίτ, Φαγιούμ, Ντακάλια, Κένα, Σάρκια, Σοχάγκ και Μίνια. Η Ecotaqa συνεργάστηκε με τον Διεθνή Οργανισμό Εργοδοτών (IOE) για να εκπαιδεύσει δεκάδες μηχανικούς και εργάτες στην επαρχία Μονούφια, με αποτέλεσμα την κατασκευή 20 μονάδων. Η επιτυχία του πρώτου εργαστηρίου με τον ΙΟΕ έθεσε τα θεμέλια για περισσότερες συνεργασίες σε άλλες επαρχίες.

Στην αρχή η Khodairy αντιμετώπισε κάποιες αντιδράσεις. «Αρχικά προσέγγιζα τις γυναίκες σαν έναν έμμεσο τρόπο για να πείσω τους συζύγους τους ή τους γιους τους, καθώς οι περισσότεροι άντρες στα μικρά χωριά είχαν αμφιβολίες για το αν πρέπει επενδύσουν τα χρήματά τους σε ένα εγχείρημα που το διαχειριζόταν μια γυναίκα μηχανικός», λέει. Η στρατηγική της αυτή όμως ενθάρρυνε τις γυναίκες στις αγροτικές περιοχές, οι οποίες βοήθησαν να μετατραπεί το όραμα της Khodairy σε πραγματικότητα.

Οργανική ανάπτυξη, με πρώτη ύλη τα απορρίμματα-3

Σύμφωνα με την ίδια, μόλις το εγχείρημα αποδείχθηκε επιτυχές, τα κοινωνικά εμπόδια άρχισαν να καταρρέουν: «Κατάφερα να εμπνεύσω εμπιστοσύνη και αξιοπιστία χάρη στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των ανθρώπων και στα οφέλη των μονάδων μας».

www.ecotaqa.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή