Cherie Blair: Οι γυναίκες πετυχαίνουν εκπληκτικά πράγματα

Cherie Blair: Οι γυναίκες πετυχαίνουν εκπληκτικά πράγματα

5' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη στη Sparknews

H σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας και κορυφαία νομικός μιλάει για το 'Ιδρυμα για τις Γυναίκες Cherie Blair, το έργο που επιτελεί ανά τον κόσμο και τις σπουδαίες γυναίκες που υποστηρίζει.

Ποιες τρεις λέξεις θα χρησιμοποιούσατε για να περιγράψετε τη γυναικεία κοινωνική επιχειρηματικότητα στις μέρες μας;

Ισχυρή, αποφασιστική, αυξανόμενη.

Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε το Ιδρυμα για τις Γυναίκες Cherie Blair το 2008 και γιατί πρέπει να υποστηρίζουμε τις γυναίκες όταν αυτές δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις;

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Downing Street, είχα την τύχη να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο. Συνάντησα πολλές γυναίκες με διαφορετικές καταβολές, που πάλευαν για να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους, ούτως ώστε να προσφέρουν στους εαυτούς τους και στις οικογένειές τους μια καλύτερη ζωή. Παρατήρησα ότι, με τη σωστή υποστήριξη και τα κατάλληλα εργαλεία, θα μπορούσαν να επιτύχουν εκπληκτικά πράγματα – όχι μόνο για τους εαυτούς τους, αλλά και για τις οικογένειές τους, τις κοινότητές τους και την οικονομία της χώρας τους. Ετσι, το 2008 δημιούργησα το ίδρυμα, για την υποστήριξη των γυναικών επιχειρηματιών σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες – ακριβώς επειδή οι γυναίκες σε αυτές τις χώρες συναντούν συνεχώς εμπόδια.

Oσον αφορά τις γυναίκες που βρίσκονται υπό το δικό σας πρόγραμμα καθοδήγησης, ποιες τάσεις παρατηρείτε στην κοινωνική επιχειρηματικότητα;

Ενθουσιάζομαι συνεχώς με τους διάφορους τρόπους που οι γυναίκες με τις οποίες συνεργαζόμαστε νιώθουν ευθύνη να ανταποδώσουν αυτήν την καλοσύνη με κοινωνική συνεισφορά και προσπαθούν να βοηθήσουν τους άλλους μέσω των επιχειρήσεών τους. Το 80% εξ αυτών μεταδίδει τη γνώση του και σε άλλους, ενώ σε ποσοστό 50% γίνονται οι ίδιες μέντορες. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κοινωνικές επιχειρηματίες που το Συμβουλευτικό Πρόγραμμα για τις Γυναίκες στις Επιχειρήσεις έχει βοηθήσει είναι η Anja στη Μαλαισία. Η Anja έχει μια επιχείρηση που ονομάζεται Bluebear Holdings Sdn Bhd – μία κοινωνική επιχείρηση που πουλάει οικολογικά, επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα υγιεινής και η οποία δίνει πάνω από τα μισά κέρδη της σε προγράμματα που διδάσκουν κορίτσια ηλικίας 9 έως 17 ετών δεξιότητες που είναι αναγκαίες στην καθημερινή ζωή. Εχουμε εργαστεί με πάνω από 140.000 γυναίκες επιχειρηματίες σε περισσότερες από 100 χώρες.

Τι είδους εμπόδια συναντούν αυτές οι γυναίκες;

Πρώτον, τα στερεότυπα όσον αφορά το φύλο και η στάση απέναντι στη μη αμειβόμενη εργασία στον τομέα της παροχής φροντίδας σημαίνουν ότι τα οικιακά καθήκοντα βαραίνουν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες. Αυτός είναι ένας ιδιαίτερα καθοριστικός παράγοντας για το κατά πόσον οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην οικονομία – είτε ως εργαζόμενες είτε ως επιχειρηματίες. Μία άλλη πρόκληση είναι η δυσκολία πρόσβασης στην εκπαίδευση και σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης (IFC) υπολογίζει ότι περίπου το 65% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που ανήκουν σε γυναίκες σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν εξυπηρετείται επαρκώς από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κάτι που μεταφράζεται σε χρηματοδοτικό κενό 260-320 δισ. δολαρίων. Οι ανισότητες στην εκπαίδευση επιδεινώνουν την κατάσταση, αφού οι γυναίκες συχνά δεν έχουν τις οικονομικές γνώσεις, τις δεξιότητες ή και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται, ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα οικονομικά τους.

Γιατί πιστεύετε ότι οι γυναίκες ανταποκρίνονται καλύτερα στην κοινωνική επιχειρηματικότητα; 

Ισως είναι ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουμε – εν γένει τα κορίτσια κοινωνικοποιούνται με τέτοιον τρόπο, ώστε να νοιάζονται περισσότερο σε σχέση με τα αγόρια. Αυτοί οι αυστηροί κανόνες σχετικά με το φύλο ευτυχώς αλλάζουν, εξακολουθώ όμως να πιστεύω ότι ο υψηλός βαθμός συναίσθησης για τις ανάγκες και τις απόψεις των άλλων που έχουν οι γυναίκες ίσως να προσελκύει περισσότερες από αυτές στην κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Ως νεαρή κοπέλα που μεγάλωσε στο Λάνκασαϊρ της Αγγλίας, ποια πρότυπα είχατε που σας ενέπνευσαν να πιστέψετε στον εαυτό σας και να ακολουθήσετε τα όνειρά σας; Ο πατέρας μου εγκατέλειψε την οικογένειά μας όταν εγώ ήμουν ακόμα πολύ μικρή. Μεγάλωσα με τη μητέρα μου και τη γιαγιά μου – δύο πολύ δυναμικές γυναίκες, που μου έμαθαν σε μικρή ηλικία τη σημασία του να είμαι αυτάρκης. Τόσο η μητέρα μου όσο και η γιαγιά μου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο στα 14 τους, εξαιτίας αυτού όμως ήταν αποφασισμένες ότι εγώ και η αδερφή μου θα πρέπει να κάνουμε ένα καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή μας. Μας παρότρυναν να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο την εκπαίδευσή μας και, το σημαντικότερο, να πιστεύουμε στον εαυτό μας.

Ξεκινήσατε την καριέρα σας αφοσιωμένη στον κλάδο της Nομικής. Τι σας έκανε να στραφείτε περισσότερο προς τους τομείς της επιχειρηματικότητας και των επιχειρήσεων;

Η ζωή μου και η καριέρα μου στηρίζονται σε μία βασική αξία – στην πεποίθηση ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνία του. Αυτό είναι που με ώθησε στη νομική μου καριέρα, και αυτό είναι που μου προκάλεσε την επιθυμία να δημιουργήσω ένα ίδρυμα που θα επικεντρωνόταν στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Χρειαζόμαστε παγκοσμίως περισσότερες γυναίκες που θα έχουν ηγετικό ρόλο και θα είναι πρότυπα, έτσι ώστε να εμπνεύσουν τις επόμενες γενιές. Οταν η ασφαλής και αξιοπρεπής εργασία είναι κάτι σπάνιο στην επίσημη οικονομία –πόσο μάλλον για τις γυναίκες–, η επιχειρηματικότητα προσφέρει μία ευκαιρία στις γυναίκες να ελέγξουν το μέλλον τους, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να βελτιώσουν τις ζωές των οικογενειών τους και των κοινοτήτων τους.

Παρατηρήσαμε ότι η πλειονότητα των ατόμων που εργάζονται στο Ιδρυμα για τις Γυναίκες Cherie Blair (όπως και σε άλλα ιδρύματα που ασχολούνται με ζητήματα φύλου) είναι γυναίκες. Με ποιον τρόπο θεωρείτε ότι θα έπρεπε οι άντρες να στηρίζουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα;

Οι άντρες αποτελούν μέρος του προβλήματος, συνεπώς θα πρέπει σίγουρα να είναι και μέρος της λύσης. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε την ανισότητα στα φύλα χωρίς τη συμμετοχή των ανδρών σε αυτή την αλλαγή. Το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρουμε να βάλουμε τους άντρες στη συζήτηση για την ισότητα των φύλων και πώς θα τους πείσουμε να κάνουν κάτι περισσότερο από απλώς να συζητήσουν. Πώς θα τους πείσουμε ότι το να παραδώσουν μέρος των προνομίων τους και της εξουσίας τους θα ήταν επωφελές για όλους, ακόμα και για τους ίδιους; Ενα καλό παράδειγμα είναι το Ιδρυμα Mann Deshi, ένας από τους συνεργάτες μας στην Ινδία. Στο πρόγραμμά του προσφέρει μαθήματα χρηματοοικονομικών θεμάτων σε άντρες, αφού μία συμμετέχουσα στο πρόγραμμα παρατήρησε ότι δεν είχε νόημα το να γνωρίζει η ίδια τέτοιου είδους θέματα αν ο άντρας της συνέχιζε να ξοδεύει χρήματα με τον τρόπο που το έκανε. Μάλιστα, αναγνωρίζουν αυτήν τη στήριξη των αντρών σε μεγάλες εκδηλώσεις που διοργανώνει η κοινότητά τους, στις οποίες βραβεύονται οι άντρες που στήριξαν σε μεγάλο βαθμό τις φιλοδοξίες των συζύγων τους.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στις γυναίκες που ακόμα διστάζουν να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις;

Οι γυναίκες ακούν πολύ συχνά ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να το κάνουν. Το μήνυμά μου είναι απλό: μπορείτε. Η πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη για τις γυναίκες επιχειρηματίες είναι σημαντική – όμως είναι η εσωτερική δύναμη και η αποφασιστικότητα αυτές που θα κάνουν τη διαφορά μεταξύ μιας φιλοδοξίας που παρέμεινε όνειρο και αυτής που έγινε πραγματικότητα. Οταν οι γυναίκες πιστεύουν στον εαυτό τους, μπορούν να συμβούν εκπληκτικά πράγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή