Αμερικανός υπ. Εμπορίου: Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο

Αμερικανός υπ. Εμπορίου: Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν έναν εμπορικό πόλεμο και ότι η απόφαση να επιβληθούν δασμοί στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο ελήφθη μετά από «ώριμη σκέψη».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η επίσημη ανακοίνωση για τους δασμούς αυτούς θα γίνει «στα τέλη της εβδομάδας». «Δεν θέλουμε έναν εμπορικό πόλεμο», είπε ο Ρος στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, μία ημέρα μετά την παραίτηση του οικονομικού συμβούλου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Γκάρι Κον, ο οποίος διαφωνούσε με αυτήν την απόφαση.

«Θέλουμε καλές σχέσεις με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν την παραγωγή χάλυβα θα βοηθήσει ώστε να μην αυξηθεί η τιμή του.

Σχολιάζοντας την παραίτηση του Κον, ο Ρος είπε ότι δεν επρόκειτο για «επανάσταση» αλλά ότι ο σύμβουλος το σκεφτόταν εδώ και κάποιο καιρό.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρος και ο σύμβουλος Εμπορίου του Τραμπ, ο Πίτερ Ναβάρο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να πείσουν τον πρόεδρο να ανακοινώσει τους δασμούς, χωρίς να ενημερώσουν προηγουμένως τον Κον.

«Δεν θα πρόκειται για μεγάλο εμπορικό πόλεμο. Ο πρόεδρος δεν θα είχε εκφράσει την πρόθεσή του να δείξει ευελιξία απέναντι στον Καναδά και το Μεξικό αν επιθυμούσε ακραίες λύσεις. Είναι μια ιδέα που προέκυψε κατόπιν ωρίμου σκέψεως», συνέχισε ο υπουργός.

Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο Καναδάς και το Μεξικό μπορεί να εξαιρεθούν από τους δασμούς αν δεσμευτούν να διαπραγματευτούν τη Βορειοαμερικανική Συνθήκη Ελευθέρου Εμπορίου (NAFTA) με όρους πιο ευνοϊκούς για τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επανέλαβε στο κανάλι Fox Business ότι οι δασμοί θα εφαρμοστούν «πολύ, πολύ γρήγορα». Όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων που απειλούν να δασμολογήσουν τα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση "διαπραγματεύεται συμφωνίες", χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των αμερικανικών εταιρειών και των Αμερικανών εργαζομένων και θα το κάνουμε με τρόπο επωφελή για την οικονομία», κατέληξε.

Τα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο δείχνουν ότι το εμπορικό έλλειμμα έφτασε τα 56,6 δισεκατομμύρια δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδό του τα τελευταία εννέα χρόνια. Ο πρόεδρος Τραμπ, σε μήνυμά του στο Twitter σημείωσε ότι το ετήσιο εμπορικό έλλειμμα πέρσι έφτασε τα 800 δισεκ. δολάρια και επέρριψε την ευθύνη στην πολιτική που ακολουθούσαν οι προκάτοχοί του στον Λευκό Οίκο.

Ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από την Κίνα «να παρουσιάσει ένα σχέδιο για να μειώσει κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια το τεράστιο εμπορικό έλλειμμά της με τις ΗΠΑ». Το μήνυμα ανέφερε προφανώς από αβλεψία τη λέξη «έλλειμμα» (deficit) αντί για «πλεόνασμα»(surplus).

«Η σχέση μας με την Κίνα είναι πολύ καλή και ανυπομονούμε να δούμε ποιες ιδέες θα μας παρουσιάσουν. Θα πρέπει να ενεργήσουμε σύντομα», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή