Η Αγκυρα τεντώνει το σχοινί

Η Αγκυρα τεντώνει το σχοινί

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προθέσεις των Τούρκων να μετατρέψουν το ζήτημα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται τις τελευταίες επτά ημέρες στην Αδριανούπολη σε μόνιμο «αγκάθι» των ελληνοτουρκικών σχέσεων μαρτυρούν οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της γείτονος Μπιναλί Γιλντιρίμ, την ίδια στιγμή που η Αγκυρα δεν διστάζει να προχωρήσει σε επιθετική κριτική έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου. Η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει εμφανέστατα θορυβήσει και την Ουάσιγκτον, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα ο Γουές Μίτσελ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, αρμόδιος, μεταξύ άλλων, για την Ελλάδα, την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Μίτσελ θα κάνει στάση και στη Λευκωσία, όχι όμως και στην Αγκυρα. Χθες, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ συναντήθηκε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη επί δίωρο, δίχως να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για τις συνομιλίες τους.

Συγκεκριμένα, χθες ο κ. Γιλντιρίμ παρέπεμψε στην τουρκική Δικαιοσύνη για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, λέγοντας ότι «θα κάνει αυτό που πρέπει». Επίσης, εξέφρασε την ενόχλησή του για την πρωτοβουλία της Αθήνας να παρουσιάσει το ζήτημα των δύο ενώπιον της Ε.Ε., κάτι που διεκπεραίωσε πρώτος προχθές ο υπουργός Εθν. Αμυνας Π. Καμμένος στις Βρυξέλλες. «Είναι ένα σοβαρό διπλωματικό θέμα για να το μεταφέρουν στην Ε.Ε. Εχει γίνει συνήθεια το να μεταφέρουν οποιοδήποτε θέμα με την Τουρκία στην Ε.Ε. και να ζητούν τη στήριξή της», είπε ο κ. Γιλντιρίμ, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις Αγκυρας με τις Βρυξέλλες «ούτε θα προχωρήσουν ούτε θα υποχωρήσουν με τέτοιες ενέργειες». Εμμέσως πλην σαφώς ο Τούρκος πρωθυπουργός απέκρουσε το πάγιο ελληνικό επιχείρημα των τελευταίων μηνών, περί σύνδεσης των σχέσεων Αθήνας – Αγκυρας με τις εξελίξεις στα ευρωτουρκικά. Ζήτησε επίσης την τιμωρία όσων έκαψαν την τουρκική σημαία σε πρόσφατη συγκέντρωση της Χρ. Αυγής. «Θέλουμε να είναι το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και τέτοιες προβοκάτσιες δεν ωφελούν», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, ο οποίος σχολίασε φράση του κ. Παυλόπουλου. «Ο ελληνικός Τύπος ανέφερε χθες ότι ο κ. Παυλόπουλος έκανε τα ακόλουθα σχόλια για την Τουρκία: “Μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά (…) Αν η Ιστορία μάς αναγκάσει, θα κάνουμε ό,τι έπραξαν οι πρόγονοί μας”. Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να αποφύγει μια ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και που θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναγκαία ένταση», πρόσθεσε. Στην Αθήνα, ο κ. Καμμένος κάλεσε χθες στο γραφείο του όχι μόνο τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκ. Στεφανή, αλλά και τρεις προκατόχους του (Β. Τελλίδη, Κ. Γκίνη και Κ. Ζιαζιά). Αν και η σύσκεψη για τον Εβρο δημιούργησε εύλογα ερωτήματα, κυρίως για το χρονικό διάστημα που επελέγη να συγκληθεί, πηγές του υπ. Αμυνας ανέφεραν ότι τέτοιου τύπου συναντήσεις είναι τακτικές.

Νέα NAVTEX

Παράλληλα, χθες, ο σταθμός Σμύρνης της τουρκικής υδρογραφικής υπηρεσίας εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις στο Αιγαίο, μάλιστα στο κέντρο του Αρχιπελάγους, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σκύρου, Εύβοιας και Ψαρών. Η NAVTEX (353/18) δεν προξενεί εντύπωση τόσο λόγω των ασκήσεων που προαναγγέλλει (άλλωστε χθες δεν έγινε καμία κίνηση στην περιοχή) όσο για το γεγονός ότι περιλαμβάνει την 25η Μαρτίου, αλλά και την περίοδο από τη Μεγ. Πέμπτη έως και την Τρίτη του Πάσχα, κατά παράβαση της εθιμικής συνήθειας να μη γίνονται ασκήσεις κατά τη διάρκεια εορτών.

«Ελληνικότητα των νησίδων»

Σαφές μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα των νησιών και των νησίδων της Δωδεκανήσου, αλλά και απάντηση στην αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ στα λεγόμενά του, απηύθυνε χθες από τη Νίσυρο, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της 70ής επετείου ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι θα κάνει «ό,τι του αναλογεί» για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα τη χώρας. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, και όχι μόνο, θα πράξω ό,τι μου αναλογεί προκειμένου να υπερασπισθώ αφενός τη μακραίωνη ιστορία και την αναντίρρητη ελληνικότητα της Νισύρου και όλων των Δωδεκανήσων. Και, αφετέρου, τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μας και της Ε.Ε. εν γένει», τόνισε ο Πρ. Παυλόπουλος κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Νισύρου. Επανέλαβε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία, θα πρέπει, όμως, ο σεβασμός των συνόρων να είναι σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του και των Συνθηκών της Λωζάννης, των Παρισίων, αλλά και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε τη φιλία μας με την Τουρκία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή