«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατ. Μεσόγειο»

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατ. Μεσόγειο»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αγκυρα προωθεί τη νέα στρατηγική της στην Ανατολική Μεσόγειο σε αγαστή συνεργασία και απόλυτο συντονισμό με την ηγεσία του ψευδοκράτους, όπως φάνηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ με τον αποκαλούμενο «ομόλογό» του Τουφάν Ερχουρμάν, ο οποίος βρέθηκε στην Αγκυρα. Για ακόμα μία φορά, ο κ. Γιλντιρίμ, απευθυνόμενος στη Λευκωσία, ανέφερε ότι δραστηριότητες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ «μπορούν να γίνουν μόνον όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη, βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικού». Και προειδοποίησε ότι «η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και τέτοιου είδους προκλητικές δραστηριότητες θα έχουν την απάντησή τους».

Δεδομένης της πρακτικής ακύρωσης των ερευνών της ιταλικής ΕΝΙ στο οικόπεδο 3 και λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των πρώτων, αρχικών ερευνών της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 (οι γεωτρήσεις θα γίνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2018), οι απειλές του κ. Γιλντιρίμ εισπράττονται με ανησυχία από τη Λευκωσία. Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, σχολιάζοντας ερώτηση για την επικείμενη άφιξη πλοίου της Exxon στην ευρύτερη περιοχή, είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δηλώσεις του κ. Καλίν έρχονται σε συνέχεια και της γνωστοποίησης (που αποκάλυψε χθες η «Κ») για άφιξη τριών πλοίων του έκτου στόλου των ΗΠΑ στην κυπριακή ΑΟΖ, στο πλαίσιο κοινής άσκησης με το Ισραήλ. Καταγράφηκαν και λιγότερο ψύχραιμες δηλώσεις, όπως εκείνες του Γιγκίτ Μπουλούτ, συμβούλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι ακόμη και ο έκτος στόλος «δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία», σε μία από τις επιδείξεις ακραίας ρητορικής που έχει συνηθίσει να κάνει.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας συζητήθηκε χθες και στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως Αθήνα και Λευκωσία συντονίζονται ενόψει της Συνόδου της Ε.Ε. στη Βάρνα για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας, επισήμανε, ωστόσο, πως τα μηνύματα που καταφθάνουν από την Αγκυρα και αφορούν και το Κυπριακό δεν είναι θετικά.

«Το ζητούμενο για εμάς είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να δούμε πώς μπορεί να αρχίσει και πάλι ένας διάλογος που να έχει πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης», είπε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών. «Ολοι αντιλαμβάνονται ότι με το σκηνικό ως έχει αυτή τη στιγμή δεν στέλνονται μηνύματα θετικά για επανέναρξη των συνομιλιών» για το Κυπριακό, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τo «Carson City»

Στη ναυτική βάση της Σούδας βρίσκεται, όπως γνωστοποίησε μέσω social media ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ, ένα από τα πλέον σύγχρονα πλοία του αμερικανικού ναυτικού, το «USNS Carson City» (εντάχθηκε μόλις το 2016). Ο κ. Πάιατ κοινοποίησε φωτογραφίες από τον λογαριασμό των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων Ευρώπης. Τo «Carson City» έχει δυνατότητες ταχείας μεταφοράς σημαντικών δυνάμεων, πεζικού, ειδικών δυνάμεων, αλλά και μηχανοκίνητων μονάδων, σε μεγάλες αποστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή