Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ στο Λονδίνο

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ στο Λονδίνο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη στρατηγική συμμαχία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Βρετανίας επαναδιαβεβαίωσαν στη χθεσινή τους συνάντηση στην πρωθυπουργική κατοικία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Νωρίτερα χθες, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ συναντήθηκε για γεύμα με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ.

Η αντιπολίτευση

Εντονη λεκτική αντιπαράθεση είχαν χθες η πρωθυπουργός Μέι και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στο Κοινοβούλιο. «Οι δεσμοί μας με τη Σαουδική Αραβία είναι ιστορικοί και σημαντικοί, ενώ έχουν σώσει τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων στη χώρα μας», είπε η κ. Μέι, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης φώναζαν «Ντροπή!».

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί χθες το μεσημέρι έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της εμπλοκής του Ριάντ στον πόλεμο στην Υεμένη, ο οποίος έχει οδηγήσει στον θάνατο 10.000 ανθρώπων.

Στην ομιλία του, ο κ. Κόρμπιν είπε ότι Βρετανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία, διευθύνουν εξ αποστάσεως τον πόλεμο στην Υεμένη και ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας είναι συνεργός σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Την υποδοχή του πρίγκιπα Μοχάμεντ στο αεροδρόμιο ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ενώ χθες το απόγευμα η πρωθυπουργός Μέι εγκαινίασε, από κοινού με τον πρίγκιπα, το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας, κοινή πρωτοβουλία των δύο κρατών με στόχο την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη Σαουδική Αραβία και την ενίσχυση της συνεργασίας σε ζητήματα όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η ασφάλεια και η άμυνα.

Στα μέσα Μαρτίου, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ θα μεταβεί σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Βρετανοί διπλωμάτες εξέφραζαν χθες την ικανοποίησή τους για την απόφαση του διαδόχου του θρόνου των Σαούντ να επιλέξει τη Βρετανία ως έναν από τους προορισμούς του ταξιδιού του στη Δύση. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ επιθυμεί να δείξει ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη χώρα του συνεχίζεται, προωθώντας προσεκτικό «άνοιγμα» στη συντηρητική κοινωνία του βασιλείου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή