Η Ν.Δ. στη μάχη για σύσταση Προανακριτικής

Η Ν.Δ. στη μάχη για σύσταση Προανακριτικής

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σημερινή συζήτηση της πρότασης της Ν.Δ. για σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το τυχόν αδίκημα της απιστίας για τους Π. Κουρουμπλή, Ανδρ. Ξανθό και Π. Πολάκη –πρόταση που θα υπερψηφίσει και το Κίνημα Αλλαγής– στρέφει το βλέμμα το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η Πειραιώς στη συζήτηση είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή –ανεξαρτήτως των πρωθυπουργικών προθέσεων– με στόχο να αναδείξει την υποκρισία της κυβερνητικής ρομφαίας της «διαφάνειας».

Η κυβέρνηση ευαγγελίζεται κάθαρση και διαφάνεια, αλλά φρόντισε να θέσει εκτός της Προανακριτικής για τη Novartis τα πεπραγμένα των δικών της υπουργών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να αναδείξει αυτή τη διάσταση με συγκεκριμένα παραδείγματα –υποθέσεις, για τη διερεύνηση των οποίων η Ν.Δ. είπε «ναι»– για να καταδείξει τη διγλωσσία της κυβέρνησης και να επαναλάβει ότι δεν την ενδιαφέρει η διαφάνεια, αλλά η στοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων και η στρατηγική της «λάσπης στον ανεμιστήρα».

Κεντρικό πολιτικό ζήτημα που θα θέσει στη συζήτηση είναι ότι η Ν.Δ. είπε «ναι» στο αίτημα της κυβέρνησης να συσταθεί Εξεταστική για τα ΜΜΕ, τις τράπεζες και τα «διαπλεκόμενα», όπως και για τα σκάνδαλα στην Υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Novartis, όπου επιμένει στο «όλα στο φως».

Σε αντίστιξη, θα σημειώσει με έμφαση ότι η κυβέρνηση έχει απορρίψει την πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση Εξεταστικής για το πώς φτάσαμε στα capital controls το 2015 και στο τρίτο μνημόνιο, ενώ λέει «όχι» στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επεκταθεί η έρευνα για τη Novartis και στη δική της κυβερνητική θητεία. Και, βέβαια, αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στον κυβερνητικό εταίρο και στη συντεταγμένη άρνηση της κυβέρνησης όχι μόνο να συσταθεί αντίστοιχη Επιτροπή για το σκάνδαλο με τις αγοραπωλησίες βλημάτων με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και στο αίτημα να εμφανιστούν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τόσο ο μεσάζων Β. Παπαδόπουλος, όσο και ο κ. Καμμένος για να εξηγήσουν τι συνέβη με τα βλήματα, καταστρατηγώντας αυτό το δικαίωμα της μειοψηφίας. «Ζητήσαμε όλ’ αυτά και λέτε όχι, ζητάμε Προανακριτική για τους υπουργούς σας και λέτε όχι. Τα ζητάμε, ενώ εσείς έχετε την πλειοψηφία και ενώ έχουμε πει ναι στις δικές σας προτάσεις. Ποιος αγωνίζεται για διαφάνεια και ποιος συγκαλύπτει;» θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό επιχείρημα. Την πρόταση της Ν.Δ., εξάλλου, θα υπερψηφίσουν ΔΗΣΥ και Ποτάμι, συσπειρώνοντας ξανά –όπως και στη συζήτηση για την κυβερνητική πρόταση για την Εξεταστική στην υπόθεση Novartis– το ευρωπαϊκό μέτωπο.

«Ψυχραιμία», «αυτοπεποίθηση» και «ενότητα», συνέστησε χθες ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων στη Ρόδο για την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι στις σημερινές δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες «απαιτείται να παίρνουμε μαθήματα από την Ιστορία μας». «Να μην παρασυρθούμε σε μια αδικαιολόγητη και αχρείαστη κλιμάκωση», ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε μια προσπάθεια τόνωσης του ηθικού συνέστησε εμπιστοσύνη στις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και στην οικοδόμηση διεθνών συμμαχιών «προς όφελός μας». «Και, το σημαντικότερο, ενότητα. Ενότητα του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τις μεγάλες προκλήσεις. Το έθνος μας μεγαλούργησε όταν ήταν ενωμένο και υπέστη εθνικές τραγωδίες όταν ήταν διχασμένο», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή