Λευκός καπνός για την πώληση των «Σελόντα» και «Νηρεύς»

Λευκός καπνός για την πώληση των «Σελόντα» και «Νηρεύς»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως η «ετυμηγορία» των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τον προτιμητέο επενδυτή στις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας «Σελόντα» και «Νηρεύς». Οι πληροφορίες τόσο από κύκλους κοντά στα δύο υποψήφια fund, την Amerra Capital Management και την Diorasis, όσο και από στελέχη των δύο προς πώληση εταιρειών θέλουν να έχει αναδειχθεί ως «νικητής» της πολύμηνης διαδικασίας η Amerra Capital. Ωστόσο, επίσημη επιβεβαίωση, αλλά ούτε και διάψευση, δεν υπήρχε έως χθες το βράδυ. Δεδομένου, πάντως, ότι «Σελόντα» και «Νηρεύς» είναι εισηγμένες εταιρείες, αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο.

Οπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, την Τρίτη συνεδρίασαν σε επίπεδο διευθυνόντων συμβούλων οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, πιστώτριες και βασικές μέτοχοι στην παρούσα φάση της «Σελόντα» και της «Νηρεύς», προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή, ύστερα από την εισήγηση την οποία έκανε ο σύμβουλος του διαγωνισμού, ο γνωστός οίκος Lazard. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι Amerra και Diorasis είχαν κληθεί για έναν τελευταίο γύρο προσφορών, στο πλαίσιο των οποίων έγιναν βελτιώσεις τόσο ως προς το συνολικό τίμημα όσο και ως προς τη δομή των προσφορών σε σχέση, για παράδειγμα, με την αποπληρωμή των δανείων.

Επόμενο βήμα είναι η επίσημη ενημέρωση των υποψηφίων και η έναρξη διαπραγματεύσεων με τον προτιμητέο επενδυτή με στόχο μέσα στον Απρίλιο να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Βεβαίως, η εν λόγω συγκέντρωση θα πρέπει να λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, νομικοί κύκλοι με γνώση του δικαίου του ανταγωνισμού εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια, καθώς η σχετική αγορά αφορά κυρίως την εκτός Ελλάδας δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ότι προς πώληση είναι το 79,61% της «Σελόντα» και το 74,98% της «Νηρεύς». Η «Σελόντα» ιδρύθηκε το 1981 από τους αδερφούς Γιάννη και Βασίλη Στεφανή και το 2014 πέρασε στον έλεγχο των τραπεζών, καθώς κεφαλαιοποιήθηκε σημαντικό μέρος των τραπεζικών της υποχρεώσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των οφειλών της. Σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 32,92%, η Alpha Bank το 21,97%, η Eurobank το 13,28% και η Εθνική Τράπεζα το 11,44%.

Η «Νηρεύς» ιδρύθηκε το 1988 από τον Αριστείδη Μπελλέ, ο οποίος μάλιστα είναι και σήμερα πρόεδρος, μη εκτελεστικός, του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Η μετοχοποίηση των δανείων της «Νηρεύς» και η ανάληψη του ελέγχου της εταιρείας από τις τράπεζες έγιναν τον Νοέμβριο του 2015. Σήμερα, η Πειραιώς κατέχει το 32,51%, η Alpha Bank το 20,65%, η Eurobank το 15,64% και η Εθνική το 6,18%. Ποσοστό 5,55% κατέχει και η Linnaeus Capital Partners, το fund που ανεπιτυχώς είχε ως όραμα τη συγκέντρωση του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή