Φροντίδα που φτάνει ώς τις φαβέλες

Φροντίδα που φτάνει ώς τις φαβέλες

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Της LIA RIZZO σε συνεργασία με την PAMELA MALVA

CLAUDIA

Η ιστορία του προγράμματος Saúde Criança (Παιδική Υγεία στα πορτογαλικά) ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στη Βραζιλία, όταν μία νεαρή γυναίκα αποφάσισε ότι κάτι έπρεπε να γίνει σχετικά με το απογοητευτικό σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας. Η δρ Vera Cordeiro, που εργαζόταν στο νοσοκομείο της Λαγόα, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έβλεπε καθημερινά την ίδια τραγωδία. Γίνονταν εισαγωγές παιδιών στο νοσοκομείο, τα οποία έκαναν κάποιου είδους θεραπεία και αμέσως μετά τα έστελναν σπίτια τους, μόνο και μόνο για να επιστρέψουν μερικές μέρες αργότερα σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Δυστυχώς, κάποια από αυτά τα παιδιά πέθαναν με το που επέστρεψαν στις κοινότητές τους.

Προσπαθώντας να κατανοήσει αυτόν τον κύκλο, η Vera πήγε στις φαβέλες για να δει την καθημερινότητα αυτών των παιδιών και συνειδητοποίησε ότι χρειάζονταν πολύ περισσότερα πέρα από απλή ιατρική φροντίδα. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς της στο νοσοκομείο προέρχονταν από φτωχές κοινότητες, στις οποίες υπήρχαν ελλείψεις βασικών συνθηκών υγιεινής, διατροφής και στέγασης. Η Vera σύντομα κατάλαβε ότι η ευημερία τους ήταν ένα ζήτημα που δεν εξαρτιόταν μόνο από τη διαμονή τους στο νοσοκομείο. Αυτό ήταν το κίνητρο για τη δημιουργία του Saúde Criança, το 1991 – ενός ινστιτούτου που στόχο είχε την ιατρική φροντίδα, αλλά και την κοινωνική ενσωμάτωση των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας.

Δουλεύοντας με εθελοντές, το ινστιτούτο ξεκίνησε με ταπεινούς στόχους και χωρίς συγκεκριμένη μεθοδολογία, όμως είχε ως βασικό σκοπό την ευημερία των παιδιών μέσω της λειτουργίας του. Ως πρωταρχικό στόχο είχε, επίσης, τη φροντίδα των οικογενειών των παιδιών, καθώς και την εκπλήρωση των αναγκών των ατόμων που παρείχαν αυτήν τη φροντίδα, τόσο στις οικογένειες όσο και στα παιδιά.

Η διαιτολόγος Cristiana Velloso ήταν μία από τις εθελόντριες που ενστερνίστηκαν το όραμα της Vera. Οταν άρχισε να μαθαίνει περισσότερα για το ινστιτούτο, θέλησε να έχει πιο ενεργό συμμετοχή και παρακολούθησε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για την κοινωνική ευθύνη και τη διαχείριση προγραμμάτων. Οσο το πρόγραμμα της Vera αποκτούσε ορμή και μεθοδολογία, η Cristiana έγινε συντονίστρια και έπειτα διευθύντρια λειτουργίας, και από το 2014 και μετά είναι διευθύνουσα σύμβουλος του Saúde Criança.

«Πιστεύω ότι κάνουμε κάτι παραπάνω από το να βοηθάμε οικογένειες. Αλλάζουμε τις ζωές τους», λέει η Cristiana μιλώντας για το αντικείμενο της πρωτοβουλίας τους. Υπάρχουν ήδη τέσσερις αναγνωρισμένες μονάδες στο Ρίο ντε Τζανέιρο και ο οργανισμός έχει ήδη παρουσία και στα Πόρτο Αλέγκρε και Μπέλο Οριζόντε. Η Cristiana υποστηρίζει ότι οι εθελοντές που εργάζονται για το Saúde Criança αποτελούν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για τον οργανισμό: «Είναι απαραίτητοι· μερικοί μας δίνουν επιχορηγήσεις και άλλοι βοηθούν με διαφορετικούς τρόπους. Εχουμε κάποιον που προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής, κανονίζει ραντεβού και κάνει μέχρι και δωρεές φαρμάκων και προμηθειών για την εκπαίδευση των οικογενειών των παιδιών και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας», λέει.

Το πρόγραμμα στο Ρίο ντε Τζανέιρο βοηθάει 250 οικογένειες μηνιαίως, κάτι που σημαίνει περίπου 1.000 άτομα. «Πιστεύουμε ότι όλες οι μονάδες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν εμπνευστεί από τη μεθοδολογία του προγράμματός μας αλλά λειτουργούν με διαφορετική ονομασία, έχουν αλλάξει τις ζωές πάνω από 70.000 ανθρώπων», λέει η διευθύνουσα σύμβουλος του ινστιτούτου.

Φροντίδα που φτάνει ώς τις φαβέλες-1

Τα επιτεύγματα του Saúde Criança έχουν αναγνωριστεί διεθνώς. Ωστόσο, ο οργανισμός έχει ακόμα μεγάλες προκλήσεις να ξεπεράσει. Δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος, παραδείγματος χάριν, από την όλο και αυξανόμενη οικονομική ανισότητα λόγω της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στη Βραζιλία τα τελευταία χρόνια. «Εχει γίνει πιο δύσκολο για τις οικογένειες να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε τυπικές διαδικασίες όπως τα ραντεβού με ειδικούς γιατρούς, σε εξετάσεις, σε χειρουργεία, και υπάρχει ακόμα και έλλειψη σε φάρμακα τα οποία μέχρι πρότινος παρείχε η κυβέρνηση», αναφέρει η Cristiana. Ενα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με την ίδια, είναι η χρηματοδότηση. Ηταν όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί κάποια χρηματοδότηση όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, κάτι που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στο Saúde Criança. «Πέρυσι είχαμε ζημιά και δεν φαίνεται ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα φέτος», λέει η Cristiana.

Αυτό το περίπλοκο πλαίσιο δεν αποθαρρύνει την Cristiana, τη Vera, ούτε τους άλλους ανθρώπους που υποστηρίζουν το Saúde Criança. Ελπίζουν ότι όλο και περισσότεροι οργανισμοί και εταιρείες θα αρχίσουν να κατανοούν τη σημασία που έχει η ενασχόληση με το θέμα της δημόσιας υγείας στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή