Κάνοντας τη διαφορά στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας

Κάνοντας τη διαφορά στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Των NANCY ESCUTIA & ESTEFANIA PENAROJA

EXCELSIOR

Ανήσυχη για τους χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, και πεπεισμένη ότι η καλής ποιότητας εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή μπορεί να κάνει τη διαφορά, η Juana Marcela Ramirez Bustos πέρασε τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής της δημιουργώντας τη Soluciones Hospitalarias Integrales (SOHIN). Πρόκειται για μία νεοφυή επιχείρηση ιατρικών υπηρεσιών που ασχολείται εξατομικευμένα με τις ανάγκες των ασθενών.

Η Juana περιγράφει τον εαυτό της ως «μία γυναίκα που της αρέσει να είναι γυναίκα, που έχει ανακαλύψει ότι η αποστολή κάποιων ανθρώπων δεν είναι θέμα επιλογής και ότι η δική της είναι να εργαστεί στον τομέα των υπηρεσιών υγείας και να βοηθήσει αυτούς που την έχουν ανάγκη». Ολα αυτά σε ένα πλαίσιο όπου όλο και περισσότερες Μεξικανές επιχειρηματίες επιχειρούν να καταρρίψουν το απαρχαιωμένο μοντέλο που θέλει τις γυναίκες να ασχολούνται με τα οικιακά και τους άντρες να είναι μέλη της αγοράς εργασίας.

«Γεννήθηκα στην Κολομβία, αλλά είμαι κατ’ επιλογήν Μεξικάνα», λέει η Juana, δηλώνοντας την αγάπη της για το Μεξικό, μία χώρα που της έδειξε ότι «μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι ελπίδες και τα όνειρά σου». Εφυγε από την Κολομβία μόνη της για το Μεξικό το 2006, λόγω της βίας και της μεγάλης ανεργίας που μάστιζε τη γενέτειρά της, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και έχοντας μόνο 100 δολάρια στην τσέπη της, μία βαλίτσα και δεκαπενθήμερη βίζα.

Εχοντας πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρία στις υπηρεσίες υγείας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, η Juana έχει πλέον λάβει το MBA της από το IPADE Business School of Mexico. Δεν σταμάτησε, όμως, εκεί· έχει γίνει μια φημισμένη λέκτωρ, επιχειρηματίας στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, σύμβουλος σε ζητήματα ισότητας φύλου, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο, καθώς και σύζυγος.

Από νωρίς στη ζωή της είχε αναπτύξει επιχειρηματικό πνεύμα· όταν ήταν μικρή, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, πουλούσε χειροποίητα διακοσμητικά μαζί με τον αδερφό της, ο οποίος επίσης τη βοήθησε να δημιουργήσει τη SOHIN, τον Ιούνιο του 2009. Ξεκίνησαν έχοντας μονάχα δύο εργαζομένους και κεφάλαιο 89.000 πέσος (περίπου 3.800 ευρώ), τα οποία προήλθαν από την πώληση του αυτοκινήτου της Juana.

Κάνοντας τη διαφορά στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας-1

Στο ξεκίνημά της η επιχείρηση πραγματοποιούσε γενετικούς ελέγχους σε ασθενείς με καρκίνο, ενώ η Juana συνέχισε να εργάζεται με μερική απασχόληση, ώστε να καλύπτει τα έξοδα της SOHIN. Επένδυε τον μισό μισθό της στη νεοφυή επιχείρηση. Ηταν μια δύσκολη περίοδος για τη νεοσύστατη επιχείρηση, καθώς δεν είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον κανενός επενδυτή και δεν μπορούσε να πάρει κάποιο δάνειο για τους πρώτους έξι μήνες. Τα δάνεια ήταν, στην ουσία, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Juana – οι επενδυτές ζητούσαν από τον σύζυγό της να υπογράψει τα γραμμάτια, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν εμπλεκόταν στην επιχείρηση με κανέναν τρόπο. Τίποτα όμως δεν θα τη σταματούσε. Θα συνέχιζε τις προσπάθειές της για να βρει μία λύση προκειμένου να καταπολεμήσει ασθένειες όπως ο καρκίνος του μαστού, νόσος που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αποτελεί μία από τις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου γυναικών σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας περισσότερους θανάτους από αυτούς που προέρχονται από τη χρήση βίας. Και παρά τις αντιξοότητες, η Juana τα κατάφερε. Η νεοφυής επιχείρησή της μετατράπηκε σε εταιρεία συμμετοχών στη Νότιο Αμερική, με παραρτήματα στο Μεξικό, στην Κολομβία και στην Αργεντινή. Από την ίδρυσή της, η SOHIN έχει παράσχει ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες σε περισσότερους από 25.000 ασθενείς.

Η επιχειρηματίας κατάλαβε ότι κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός. Ετσι, εστίασε το ενδιαφέρον της στο να προσαρμόζει με έναν ολιστικό τρόπο τη θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από νόσους όπως ο καρκίνος, μία από τις τρεις κυριότερες αιτίες θανάτου στο Μεξικό και πέμπτη στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η σχέση μεταξύ της SOHIN και των Μεξικανών ασθενών έχει καταστεί δυνατή χάρη στις συμφωνίες συνεργασίας της επιχείρησης με φαρμακευτικές εταιρείες, με δημόσια ιδρύματα και με το 95% των ασφαλιστικών εταιρειών της χώρας. Yπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ο ασθενής καλύπτει το κόστος της θεραπείας. Αυτήν τη στιγμή, η SOHIN είναι ο αποκλειστικός πάροχος στο Μεξικό του Mammaprint, ενός τεστ που επιτρέπει την ακριβή γενετική διάγνωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού και καθορίζει αν ο ασθενής θα χρειαστεί χημειοθεραπεία ή όχι.

Κάνοντας τη διαφορά στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας-2

Εχοντας υπ’ όψιν της τις μορφές καρκίνου που δεν καλύπτονταν από το σύστημα υγείας και τον αριθμό των ατόμων που δεν είχαν ιατρική ασφάλιση, η Juana ίδρυσε επίσης το Guerreros Contra el Cáncer Foundation (Ιδρυμα Αγωνιστών Εναντίον του Καρκίνου). Πρόκειται για έναν οργανισμό που ενθαρρύνει τη διάγνωση, την ενημέρωση και τις εναλλακτικές θεραπείες, καθώς και τη χειρουργική επέμβαση.

Πέρα από αδυσώπητη και ώς ένα βαθμό εργασιομανής, η 39χρονη υποστηρίζει ότι είναι «μία γυναίκα που αγαπάει τη μουσική –ιδιαίτερα την κλασική–, που της αρέσει να διαβάζει μυθιστορήματα ούτως ώστε να ξεφεύγει λίγο από την πραγματικότητα», καθώς και «μία ανταγωνιστική και παθιασμένη γυναίκα που είναι ερωτευμένη με τη χώρα της. Μία γυναίκα που εμπνέει αυτούς που είναι γύρω της με τα όνειρά της και που επιτυγχάνει οτιδήποτε με το οποίο θα καταπιαστεί».

Τα τελευταία χρόνια, της απονεμήθηκαν αρκετά βραβεία. Το 2015 της απονεμήθηκε το ετήσιο βραβείο Επιχειρηματίας της Χρονιάς από το Ernst & Young και ανακηρύχθηκε Επιχειρηματίας Υψηλού Επιπέδου από το Endeavor, έναν παγκόσμιο οργανισμό που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα. Η Juana συμπεριελήφθη στις 30 πιο υποσχόμενες επιχειρηματικές προσωπικότητες το 2016, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes και συγκατελέγη στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του Μεξικού. Πρόσφατα, η Μεξικανική Ενωση Βιομηχανιών Φαρμακευτικών Ερευνών (AMIIF) τη βράβευσε με τον τίτλο της Επιχειρηματία που παλεύει για καλύτερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Απόδειξη ότι οι ελπίδες και τα όνειρα όντως πραγματοποιούνται στο Μεξικό.

sohin.mx

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή