Από τη γραφομηχανή στη διοίκηση

Από τη γραφομηχανή στη διοίκηση

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 1841, έτος ίδρυσης της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, μέχρι το 1916, οπότε και προσελήφθη η πρώτη γυναίκα υπάλληλος «διά βοηθητικάς εργασίας», και έως το 2015, με τη Λούκα Κατσέλη να ορίζεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ιδρύματος, οι γυναίκες της τράπεζας αργά αλλά σταθερά κατέκτησαν την ισότητα στις ευκαιρίες και στην εξέλιξη.

Τη διαδρομή των 100 και πλέον ετών των γυναικών υπαλλήλων εκθέτει από σήμερα, Ημέρα της Γυναίκας, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, στο Μέγαρο Διομήδη, με «όχι ευρύ, αλλά ικανό αριθμό», όπως ανέφεραν στελέχη του Αρχείου στην «Κ», φωτογραφιών, αφισών, εκδόσεων, αλλά και των αποφάσεων των Δ.Σ. και των κανονισμών που εκείνο ψήφιζε διαχρονικά υπέρ των γυναικών. Μάλιστα, την έκθεση συνοδεύουν βίντεο από συνεντεύξεις γυναικών υπαλλήλων της Τράπεζας παλαιότερα, αφηγούμενες τις εμπειρίες τους από τη μακρόχρονη εργασία τους εκεί, αλλά και την εξέλιξή τους στην κλίμακα της ιεραρχίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φωτογραφίες, οι αφίσες, καθώς και τα βίντεο από γυμναστικές επιδείξεις και κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά την παράσταση κλέβουν τα ενσταντανέ από την εργασιακή καθημερινότητα.

H Ε.Η., συνταξιούχος διευθύντρια καταστήματος της Εθνικής, τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας, θυμάται: «Το 1978 που διορίστηκα στην τράπεζα, τοποθετήθηκα στο πιο “φιλελεύθερο” κατάστημα, το κεντρικό της πλατείας Κοτζιά. Εκεί πέρασα τέσσερα χρόνια ως οκτάωρη δακτυλογράφος. Να φανταστείτε, στις αρχές του ’80, υπήρχε μόνο μία διευθύντρια καταστήματος», λέει στην «Κ». Και συμπληρώνει: «Εκείνα τα χρόνια, μια γυναίκα έπρεπε να παλέψει γενικότερα για να αποδείξει ότι, εκτός από… όμορφη, ήταν έξυπνη και ικανή. Ωστόσο, τη δεκαετία του ’90 άρχισαν τα πράγματα να στρέφονται υπέρ των γυναικών, έβλεπες την αλλαγή στην ατμόσφαιρα. Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, ξεπεράστηκε όταν, στις αρχές του 2000, καταργήθηκαν οι απευθείας αναθέσεις και θεσμοθετήθηκε η προκήρυξη διευθυντικών θέσεων».

Σήμερα φυσικά η Εθνική Τράπεζα συμβαδίζει με τις φιλελεύθερες πρακτικές, και με τη συγκεκριμένη αφιερωματική έκθεση, αποτίνει φόρο τιμής στην προσφορά των γυναικών στην ιστορία της τράπεζας, αφήνοντας τα τεκμήρια και τις μαρτυρίες να περιγράψουν αυτήν την εκατόχρονη περίοδο. Η έκθεση εγκαινιάζεται απόψε, στις 18.30, από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, Κώστα Μιχαηλίδη.

​​Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας, Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146. Εως 29 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή