Αγωνία στους Ρεπουμπλικανούς – Η «φωνή της λογικής» για την οικονομία έφυγε από τον Λ. Οίκο

Αγωνία στους Ρεπουμπλικανούς – Η «φωνή της λογικής» για την οικονομία έφυγε από τον Λ. Οίκο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα έχει κυριεύσει τους Ρεπουμπλικάνους, μετά την αποχώρηση του Γκάρι Κον από τον Λευκό Οίκο, καθώς τα στελέχη του κόμματος που είναι μέλη του Κογκρέσου δεν μπορούν πλέον να ελέγξουν την τάση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον προστατευτισμό, σχολιάζει το Politico.

Ο πρώην κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ λειτουργούσε για τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου, ως ένας προσβάσιμος επικοινωνιακός κρίκος με τον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος, συνεργάστηκε ουσιαστικά με τους Ρεπουμπλικάνους για την απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, αλλά και την επιχειρηματολογία του, έναντι του Τραμπ για την μη επιβολή δασμών.

Όπως φάνηκε από τις εξελίξεις, ο Κον δεν κατόρθωσε να περάσει τις θέσεις του, στο ζήτημα της επιβολής δασμών εισαγωγής στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, εξακολουθούν να υποστηρίζουν την όσο το δυνατό πιο στοχευμένη εφαρμογή των δασμών. Έτσι, σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή για τους Ρεπουμπλικάνους και τον πρόεδρο Τραμπ, η ηγεσία του κόμματος στο Κογκρέσο μένει χωρίς έναν πολύτιμο σύμμαχό της, στον Λευκό Οίκο.

Καθώς ο αριθμός των υποστηρικτών του ελεύθερου εμπορίου στον Λευκό Οίκο μειώνεται αισθητά, οι Ρεπουμπλικάνοι φοβούνται ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι ενδεχόμενο να λάβει πιο δραστικά μέτρα, όπως, η αποχώρηση των ΗΠΑ, από την Συμφωνία για το Ελεύθερο Εμπόριο στην Βόρεια Αμερική (NAFTA), αλλά κι ο τερματισμός της προεκλογικής προβολής των αλλαγών στο φορολογικό νομοσχέδιο, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

«Ο Κον, είχε μια ακέραια κι αναγκαία φωνή στον Λευκό Οίκο, απέναντι σε άλλες φωνές και μισώ να τον βλέπω να φεύγει. Το πιο σημαντικό είναι ότι βρίσκονταν εκεί για να ψιθυρίζει στο αυτί του προέδρου, ενώ δεν θα βρίσκεται εκεί πια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ από το Τενεσί.

«Είναι μια φωνή λογικής σε οικονομικά θέματα κι ένας σοβαρός άνθρωπος που έδινε μεγάλη έμφαση για τις επιπτώσεις που θα είχαν αυτές οι αποφάσεις στην οικονομία. Δεν ξέρω ποιος θα το κάνει αυτό τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά για τον Κον ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Θουν, από τη Νότια Ντακότα.

Έτσι, το βασικό ερώτημα ποιος θ’ αντικαταστήσει τον Κον; κυριάρχησε στην χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, της επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων (Republican Study Committee -RSC) στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ρεπουμπλικάνος Μαρκ Γουόλκερ από την Βόρεια Καρολίνα, προσκάλεσε τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μπρέιντι από το Τέξας, που είναι πρόεδρος της επιτροπής που ασχολείται με την κατάρτιση φορολογικών νόμων (House Ways and Means Committee) στην Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση του Τραμπ για την επιβολή των δασμών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, εξέφρασαν πλέον τις ανησυχίες τους, ότι δεν υπάρχει κάποιος στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, που θα μπορούσε να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Τραμπ, σε μία προσπάθεια αλλαγής της άποψης του για την πρόταση των δασμών.

«Χρειαζόμαστε έναν υποστηρικτή μας «στον στενό κύκλο» επειδή όπως φαίνεται, οι άνθρωποι που ασκούν επιρροή στον Τραμπ την περίοδο αυτή, όπως ο Πίτερ Ναβάρο, υποστηρίζουν την επιβολή των δασμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γουόλκερ, αφηγούμενος την παραπάνω συνεδρίαση. Ο Ναβάρο είναι ένας από τους υψηλόβαθμους εμπορικούς συμβούλους του Τραμπ που συμμερίζεται τις απόψεις του για το εμπόριο.

Η άποψη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, είναι ότι «οι δασμοί στα εισαγόμενα προϊόντα θεωρούνται ως φόροι», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της RSC.

Αμέσως μετά, 107 Ρεπουμπλικάνοι υπό την επιτροπή (Ways and Means Committee) απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Τραμπ, παροτρύνοντας τον να προσαρμόσει προσεχτικά τους οποιουσδήποτε δασμούς, προκειμένου ν’ αποφευχθούν επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή