Μητσοτάκης: Κάντε εκλογές αν τολμάτε

Μητσοτάκης: Κάντε εκλογές αν τολμάτε

5' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έστειλε μηνύματα και προς την Τουρκία για την κλιμάκωση της επιθετικότητάς της και θέλησε να αποδομήσει τα περί «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής για τους κ. Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς υπάρχουν βαριές ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου και την εγκάλεσε ότι υποτίμησε το περιστατικό, όπως έπραξε και στο επεισόδιο στα Ίμια. Χαρακτήρισε μάλιστα απαράδεκτη τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο στρατιωτικών.

Επανέλαβε τις αιτιάσεις του για «διγλωσσία» στην κυβέρνηση ανάμεσα σε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων. Ζήτησε δε να προχωρήσει η κυβέρνηση στη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας ότι «είναι αναγκαία θεσμική τομή, για να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, όπως κάνουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας».

Διερωτήθηκε γιατί παρόμοια περιστατικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια: «Μήπως επειδή ουδέποτε θελήσατε να διαμορφώσετε αρραγές εθνικό μέτωπο, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Στην οικονομία σάς πληρώσαμε με δύο αχρείαστα μνημόνια. Στην εξωτερική πολιτική η αδυναμία σας μπορεί να έχει μεγαλύτερο κόστος για τη χώρα», είπε.

Έστειλε όμως και μηνύματα στην Άγκυρα λέγοντας ότι οφείλει να μην αναζητά αφορμές οξύτητας. «Τους τελευταίους μήνες αυξάνει την προκλητικότητα της. Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Είμαστε φιλειρηνικός λαός, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από κανένα ως αδυναμία. Δεν διεκδικούμε εδάφη από κανένα, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή εθνικής γης. Από τη Σύμη και τη Ρόδο, ζήτησα να κρατήσουμε ψηλά τρεις αρετές. Ψυχραιμία. Αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη. Και ενότητα του λαού. Με αυτές τις αρετές πρέπει να πορευτούμε στους ταραγμένους καιρούς μας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναφερόμενος στο θέμα της σημερινής συνεδρίασης, είπε ότι κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση στο χώρο του φαρμάκου δεν βελτιώθηκε, αλλά αντίθετα η υπερσυνταγογράφηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. «Κάποιοι συνεχίζουν το πάρτι στην υγεία με τα έξοδα του ελληνικού λαού και δεν έχετε κανένα άλλοθι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα περί ηθικού πλεονεκτήματος της κυβέρνησης: «Πετύχατε να επιστρέψουν στην υπηρεσία επίορκοι και να διορισθούν διοικητές νοσοκομείων ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ με μόνο κριτήριο ότι είναι φίλοι του κ. Πολάκη».

Εξαπέλυσε όμως και προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό: «Για εμάς δεν υπάρχουν ηθικές και ανήθικες παρατάξεις, υπάρχουν ηθικά και ανήθικα στελέχη. Εσείς δεν είσαστε αριστεροί ή δεξιοί, είσαστε τυχοδιώκτες της πολιτικής, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να κερδίσετε την εξουσία και να την κρατήσετε με κάθε τρόπο. Το ηθικό πλεονέκτημα ποτέ δεν το διαθέτατε όσο κι αν το διαφημίζατε: ταξίδια στην Βενεζουέλα, στημένες τηλεοπτικές άδειες, ανοχή στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων, συμμαχία με τους βαρόνους του ηλεκτρονικού τζόγου, και βέβαια τους μεσάζοντες που βάλλατε ξανά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αν θέλετε να μας διαψεύσετε κάνετε μία τολμηρή κίνηση δεχθείτε την σύσταση της Επιτροπής που σας ζητάμε».

Απαντώντας στην προηγούμενη ομιλία του πρωθυπουργού για πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση Novartis είπε: «Τις πολιτικές ευθύνες τις πιστώνουν ή της χρεώνουν οι πολίτες με εκλογές. Ιδού η Ρόδος κ. Τσίπρα, κάνετε εκλογές αν τολμάτε να πάρετε την απάντηση του ελληνικού λαού που θα σας αποδώσει την ευθύνη για τα 100, 200, πάρα πολλά σε κάθε περίπτωση δισ. που χρεώσατε τον ελληνικό λαό το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι: «Συντηρείτε τοξικότητα και συνεργαστήκατε με τα άκρα στις πλατείες για να ανατρέψετε την κυβέρνηση Σαμαρά» … «Αδιαφορείτε για το γεγονός ότι μία πιθανή ακυβερνησία, που θα φέρει η απλή αναλογική, θα τινάξει στον αέρα όσα πέτυχε ο ελληνικός λαός» … Έκανε αναφορά ότι «ο αρχάγγελος της κάθαρσης Παπαγγελόπουλος» διόρισε τον γιό του στα ΕΛΠΕ ενώ «διόρισαν και τον κ. Κουτεντάκη στο γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «στους Έλληνες αξίζει ένα καλύτερο αύριο και όχι η ένταση και η πόλωση».

«Είμαστε μία ήρεμη δύναμη και η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί ευημερία σταθερότητα και ασφάλεια. Πριν από δύο χρόνια κάλεσα τους Έλληνες να συνυπογράψουμε μία συμφωνία αλήθειας, που την έχει ανάγκη για να πιστέψει ότι μπορεί να πετύχει τα καλύτερα. Δεσμεύτηκα ότι δεν θα δώσω ούτε μία υπόσχεση που δεν μπορώ να τηρήσω και έτσι θα συνεχίσω. Υπόσχομαι σε όλους ότι θα εργαστούμε σκληρά για να μην μείνει κανένας πίσω. Υπόσχομαι ίσες ευκαιρίες σε όλους και κυρίως μία οριστική ρήξη με το χθες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είσαστε επιπόλαιος»

Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την επίθεσή του στην κυβέρνηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής:

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Η δουλειά σας δεν είναι να κάνετε διαπιστώσεις και να μας λέτε ότι υπάρχει ένταση και κλιμάκωση στο Αιγαίο. Η δουλειά σας είναι να μας πείτε τι κάνετε για να αντιμετωπίσετε μία γεωπολιτική πραγματικότητα που είναι διαφορετική από εκείνη που ήταν τα τελευταία χρόνια. Αν έχετε την διάθεση να οικοδομήσετε εθνική ενότητα και να συνομιλήσετε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

«Είσαστε επιπόλαιος», είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα και αναφέρθηκε στο Σκοπιανό:

«Στο σκοπιανό είχατε την δυνατότητα να εμπλέξετε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν το κάνατε μιλήσατε πρώτα με τον κ. Ζάεφ και μετά με τους αρχηγούς των κομμάτων… Παρουσιάσατε σαν όχλο και κατηγορήσατε τους πολίτες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια… Πρώτα μας χλευάσατε, μετά ήλθατε στην δική μας θέση για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων ως προϋπόθεση για τη όποια λύση, και τώρα ήλθε ο κ. Ζάεφ να ζητήσει με περίσσιο θράσος την αλλαγή του δικού μας Συντάγματος».

«Σας ενώνει μόνο η αγάπη για την καρέκλα»

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην διάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το Σκοπιανό: «Θεωρείτε ότι είναι σοβαρή η εικόνα μίας κυβέρνησης όπου ο υπουργός Εξωτερικών διαφωνεί με τον υπουργό Αμυνας για ένα μείζον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής; Όταν οι δύο υπουργοί θα είναι δίπλα σας στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ποιός θα εκφράζει την Ελληνική Δημοκρατία, ο υπουργός Εξωτερικών ή ο υπουργός Αμύνης; Δεν συνομιλείτε με την ηγεσία των Σκοπίων ως αρχηγός κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα λέτε εσείς, άλλα λέει ο κ. Καμμένος, δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης αυτής. Έχετε επιλέξει να συμπορευτείτε με έναν άνθρωπο που δεν σας ενώνει τίποτε ιδεολογικά παρά μόνο η αγάπη για την εξουσία και την καρέκλα».

Ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν αληθεύει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, του υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. Συνεχίζοντας είπε: «Αφού υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας γιατί δεν την αξιοποιείτε για να μιλήσετε με τον Ερντογάν ή τον Γιλντιρίμ για να ζητήσετε την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών όπως οφείλει να κάνει η Τουρκία, αφού πρόκειται για ένα περιστατικό που στο παρελθόν λυνόταν σε τοπικό επίπεδο».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «όταν αντιληφθείτε ότι η παρουσία σας στην Βουλή είναι θεσμική υποχρέωση, θα αντιληφθείτε και την διάκριση των εξουσιών που συστηματικά παραβιάζετε…Αποφεύγετε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, υπάρχουν υπουργοί σας που δεν έχουν έλθει ποτέ να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ. Ο κ. Χουλιαράκης έχει αναβάλει 15 φορές να έλθει».

Τέλος απηύθηνε ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα αν στην προανακριτική για τη Novartis θα έλθουν να καταθέσουν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή