«Combat 18»: Είπαν τα πάντα στην ΕΛ.ΑΣ.

«Combat 18»: Είπαν τα πάντα στην ΕΛ.ΑΣ.

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιέγραψαν τη δράση τους με κάθε λεπτομέρεια στους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής που τους συνέλαβαν, οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση «Combat 18/Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές». Ανακρινόμενοι στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας και τα δύο άτομα, που τους τελευταίους μήνες συγκροτούσαν τον εκτελεστικό της βραχίονα, ομολόγησαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση και αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τη δομή και τη δράση της.

Ο φερόμενος ως αρχηγός, υπάλληλος βενζινάδικου στα Γιάννενα, 35 ετών, ομολόγησε ότι εντάχθηκε στους «Ανένταχτους Μαίανδρους Εθνικιστές – ΑΜΕ» πριν από το 2010, καθώς και ότι είναι διαχειριστής τεσσάρων προφίλ στο Facebook και δύο ιστοσελίδων, όπου δημοσιεύονταν φωτογραφίες από «δράσεις» της ομάδας και τα κείμενα ανάληψης ευθύνης ύστερα από κάθε επίθεση. Δεν περιορίστηκε σ’ αυτά, καθώς επιβεβαίωσε ότι υποδείκνυε στον άμεσο συνεργό του τους στόχους που ήθελε να χτυπήσει, δίνοντάς του οδηγίες για τη σωστή εκτέλεση των ενεργειών: «Του περιέγραψα πώς να το κάνει και συγκεκριμένα να περιλούσει την πόρτα με βενζίνη και να βάλει φωτιά. Ακόμα, του είπα να τραβήξει με βίντεο την ενέργεια και να μου τη στείλει για να την ανεβάσω στις σελίδες της οργάνωσης», λέει στην κατάθεση – ομολογία του ο φερόμενος ως επικεφαλής της «Combat 18/ΑΜΕ». Σε άλλο σημείο της προανακριτικής του απολογίας αποκαλύπτει ότι είχε δώσει οδηγίες στους συνεργούς του να γράψουν συνθήματα στους τοίχους για τη Μακεδονία (παραμονές του συλλαλητηρίου στην Αθήνα) και να πραγματοποιήσουν εμπρηστική επίθεση στο στέκι Ανω – Κάτω» στα Πατήσια. Τέλος, «καίει» ορισμένους από τους συγκατηγορούμενούς του, καθώς για τον έναν απ’ αυτούς αποκαλύπτει ότι είχε συμμετοχή στην εμπρηστική επίθεση σε κατάληψη μεταναστών στην οδό Νοταρά στα Εξάρχεια, ενώ ισχυρίζεται ότι ο 30χρονος συλληφθείς δικηγόρος ενεργούσε κατόπιν εντολών του.

Εξίσου αποκαλυπτικοί στις απολογίες τους ενώπιον των αστυνομικών ήταν και οι δύο άνδρες 35 και 44 ετών που, σύμφωνα με τη δικογραφία, συγκροτούσαν τον εκτελεστικό βραχίονα της εξτρεμιστικής ομάδας. Ο πρώτος απ’ αυτούς εξήγησε ότι ήρθε σε επαφή με τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» των AME/Combat 18 στη διάρκεια συλλαλητηρίου που διοργάνωσε τον Οκτώβριο στο Σύνταγμα ενάντια στο σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων. «Μεταξύ των φορέων που δήλωσαν συμμετοχή ήταν η οργάνωση “ΑΜΕ”. Η συμμετοχή τους δηλώθηκε διαδικτυακά μέσω της σελίδας της οργάνωσης στο Facebook. Εγινε αναδημοσίευση του καλέσματός μου από άτομο που χρησιμοποιούσε το προφίλ “Αλέξανδρος Τσαμπανίκας”, ο οποίος μου έκανε και αίτημα φιλίας το οποίο και αποδέχθηκα», κατέθεσε.

Αναφορικά με τον ρόλο του στην ομάδα, ο 35χρονος ομολόγησε τη συμμετοχή του σε δύο επιθέσεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενεργούσε υπό καθεστώς φόβου: «Επισκεφθήκαμε την κατάληψη και αφού είδαμε ότι δεν ήταν κάποιος μέσα για να μην υπάρχουν θύματα, τοποθέτησα τα δύο γκαζάκια στη μεταλλική είσοδο, τα περιέλουσα με μείγμα βενζίνης – πετρελαίου και έβαλα φωτιά» ομολόγησε, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του είπε: «Φοβόμουν γιατί δεν γνώριζα τη δυναμική των ΑΜΕ και τι μπορούσαν να κάνουν στην οικογένειά μου». Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο 44χρονος, που είχε αναλάβει να βιντεοσκοπεί τις «δράσεις» της ομάδας. «Πήρα το κινητό και τον τράβηξα βίντεο όταν τοποθετούσε τα γκαζάκια». Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ήταν περισσότερο φειδωλοί ή τήρησαν αρνητική στάση και επιφυλάχθηκαν να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή μαζί με τους συνηγόρους τους (σήμερα και αύριο).

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι

Aποκαλυπτικές συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση κατέγραψαν οι αστυνομικοί από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και παραμονές της σύλληψής τους. Την 26η Φεβρουαρίου, δύο από τους συλληφθέντες σχολιάζουν την αιματηρή επίθεση στο στέκι «Φαβέλα» του Πειραιά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της δικηγόρου της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερίας Τομπατζόγλου.

Α: Στη Φαβέλα τους τσακίσανε στο ξύλο ε; Β: Ναι ρε, αυτοί πρέπει να ήτανε του Πειραιά ε; Α: Το πήρε πάνω του ο άλλος. Αυτό βλέπω από τις αναρτήσεις του. Αφού οι άλλοι το αρνούνται και επίσημα με τον Μιχαλολιάκο. Β: Ναι εντάξει, ωραία πάντως, γούσταρα που τσακίσανε μια κ… (χυδαία έκφραση) τη δικηγόρο. Α: Του Φύσσα ναι. Στη συνέχεια αναφέρονται εκ νέου στη Χρυσή Αυγή. Α: Χρυσαυγίτες στη Φαβέλα, παντού, παντού. Β: Ε ναι, ποιος άλλος έχει τόσο κόσμο να πάει εκεί, ρε;

Σε συνομιλία που καταγράφηκε στις 20/2/2018, μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης συνομιλεί με τον υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών, που είχε αποπειραθεί να ταξιδέψει στα Ιμια λίγο πριν από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα. Υπάλληλος ΥΠΕΞ: Λοιπόν, έχει γίνει της… Ο υπουργός Εξωτερικών με πηγαίνει για ΕΔΕ και για απόλυση. Εντάξει; Β: Ξέρω, κάτι έχω ακούσει. Α: Δικηγόρο για την ΕΔΕ ξέρεις ποιον θα έχεις. Μην τα λέμε από το τηλέφωνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή