Σε εξέλιξη η συναλλαγή Τουρκίας – Ασαντ

Σε εξέλιξη η συναλλαγή Τουρκίας – Ασαντ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία θέλει να ολοκληρώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο Αφρίν της βόρειας Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή και να επιστρέψουν στις εστίες τους οι πρόσφυγες. Αυτό δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον Αυστριακό ομόλογό του.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», που άρχισε στις 20 Ιανουαρίου, θα ολοκληρωθεί στις αρχές Mαΐου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση του προς τη Βιέννη, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προανήγγειλε κοινή επιχείρηση της Αγκυρας και της Βαγδάτης κατά μήκος των συνόρων των δύο γειτόνων, στο βόρειο Ιράκ, εναντίον της κουρδικής, αποσχιστικής οργάνωσης ΡΚΚ. Πιθανολόγησε δε ότι η επιχείρηση θα αρχίσει αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιράκ, που έχουν προγραμματιστεί για τις 12 Mαΐου.

Τις τελευταίες ημέρες, ο τουρκικός στρατός κερδίζει έδαφος εις βάρος των Κούρδων στο μέτωπο του Αφρίν. Το πρακτορείο Anadolu ανακοίνωσε ότι τουρκικά στρατεύματα κατάφεραν να εισχωρήσουν χθες στο κέντρο της κωμόπολης Τζιντερές, έναν από τους μεγαλύτερους αστικούς οικισμούς του κουρδικού θυλάκου. Η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» έχει στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή 42 Τούρκων στρατιωτών και 150 συμμάχων τους από τον λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» που έχουν σχηματίσει υποστηριζόμενοι από την Αγκυρα Σύροι αντικαθεστωτικοί.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ προωθείται, εις βάρος των αντικαθεστωτικών ανταρτών στην ανατολική Γούτα, στα προάστια της Δαμασκού, ενισχύοντας την αίσθηση της κυνικής συναλλαγής με την Αγκυρα. Τουρκία και Ασαντ βρίσκονταν σε μετωπική σύγκρουση από την αρχή της συριακής κρίσης. Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο συριακός στρατός είχε σχεδόν κόψει στα δύο την ανατολική Γούτα, ενώ γιατροί της περιοχής ανέφεραν ότι τουλάχιστον 29 ασθενείς εμφάνιζαν συμπτώματα έκθεσης σε αέριο χλώριο. Η Δαμασκός αρνείται κατηγορηματικά ότι κάνει χρήση χημικών αερίων. Πάντως, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι ματαιώθηκε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που επρόκειτο να γίνει χθες στην πολιορκημένη περιοχή λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης από πλευράς ασφαλείας. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, από την έναρξη της επίθεσης του κυβερνητικού στρατού, προ 18 ημερών, έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Γούτα 898 άνθρωποι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή