Το παρασκήνιο της ακύρωσης των εκλογών για ανάδειξη συνέδρων στο «Κίνημα»

Το παρασκήνιο της ακύρωσης των εκλογών για ανάδειξη συνέδρων στο «Κίνημα»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα φέρνει μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του ιδρυτικού συνεδρίου η αιφνιδιαστική απόφαση ακύρωσης των εσωκομματικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής για την ανάδειξη συνέδρων. Με απόφαση της προέδρου του κόμματος κ. Γεννηματά, όλοι όσοι είχαν θέσει υποψηφιότητα θα είναι τελικά «αριστίνδην» σύνεδροι, με τη Χαριλάου Τρικούπη να αιτιολογεί την απόφαση ως αποτέλεσμα της αύξησης της συμμετοχής των μελών που αντιστοιχεί πλέον «απολύτως αναλογικά» στα 2.700 μέλη που έθεσαν υποψηφιότητα. Αρμόδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ εξηγούσαν στην «Κ» πως αυτή η «αναλογικότητα» έγκειται στο γεγονός πως ο αριθμός των 2.000 συνέδρων που επρόκειτο να εκλεγούν είχε αρχικά οριστεί βάσει των 95.000 εγγεγραμμένων μελών. Από τη στιγμή που τα μέλη έφθασαν τις 130.000, οι 2.700 που δήλωσαν υποψήφιοι για σύνεδροι αντιστοιχούν πλήρως στον νέο αριθμό μελών.

Στην εξίσωση, ωστόσο, υπάρχει και άλλη παράμετρος που έχει να κάνει καθαρά με το οργανωτικό κομμάτι. Το «κουβάρι» της απόφασης άρχισε να ξετυλίγεται όταν το πρωί της Πέμπτης ο κ. Νότης Παρασκευόπουλος, συντονιστής του δικτύου των εκλογών, έστειλε ένα ενημερωτικό email προς όλους όσοι εργάζονταν για την προετοιμασία των εκλογών, στο οποίο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ετοιμότητα της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε πως, ενώ ο τομέας του σε συνεργασία με τον επικεφαλής της επιτροπής διαδικασιών κ. Βγόντζα, είναι «πλήρως έτοιμοι» για τις εκλογές, με «ευθύνη που φέρουν άλλοι» δεν έχουν σταλεί ακόμα οι εκλογικοί κατάλογοι, αλλά και οι κατάλογοι υποψηφίων ανά δήμο, κάτι που καθιστά ουσιαστικά τις εκλογές μετέωρες.

Παράλληλα, γίνεται νύξη για «λάθη» στους καταλόγους, καθώς «υποψήφιοι της Ρόδου εμφανίζονταν ως υποψήφιοι στο Ρέθυμνο και Αρκάδες στη Δράμα». Τούτων δοθέντων, από τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε γύρος επαφών της κ. Γεννηματά με τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για να τα ενημερώσει σχετικά με την πιθανότητα ακύρωσης των εκλογών. Οπερ και εγένετο. Από την εξέλιξη των πραγμάτων πιο δικαιωμένος αισθάνεται ο Στ. Θεοδωράκης, με αρμόδιες πηγές της Σεβαστουπόλεως να σημειώνουν πως ο πρόεδρος του Ποταμιού εξ αρχής είχε τονίσει πως η διαδικασία «πάσχει», εξ ου και είχε αποφασίσει να μη συμμετάσχει. Στα αξιοσημείωτα είναι πως η κ. Γεννηματά με αναλυτική δήλωσή της, αφού εξήγησε τους λόγους της απόφασης που προαναφέρθηκαν, υποβάθμισε το γεγονός με τη φράση «κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα», κάτι που φαίνεται, παρά τις ενστάσεις, να συμμερίζονται και τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, πλην του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αποστάσεις Ανδρουλάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιο σκληρή στάση από όλα τα μέλη του κορυφαίου οργάνου του Κινήματος κράτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε ταχθεί από την αρχή υπέρ της εκλογής συνέδρων από τη βάση και οι εξελίξεις οδηγούν πλέον στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Ο κ. Ανδρουλάκης, αν και δεν προτίθεται να «πληγώσει την παράταξη», όπως λένε αρμόδιες πηγές, παίρνει ωστόσο αποστάσεις από τέτοιες αποφάσεις που «ψαλιδίζουν», σύμφωνα με συνεργάτες του, «την προοπτική του εγχειρήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή