Η Huawei μπαίνει σφήνα στις εταιρείες της Δύσης για τα ασύρματα δίκτυα 5G

Η Huawei μπαίνει σφήνα στις εταιρείες της Δύσης για τα ασύρματα δίκτυα 5G

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν είχαν συναντηθεί οι επικεφαλής των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών για να θέσουν τα παγκόσμια πρότυπα στα οποία βασίζονται σήμερα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, η Κίνα είχε μείνει στο περιθώριο. Εταιρείες από τη Δύση είχαν στα χέρια τους τις πατέντες των τεχνολογιών αιχμής και γι’ αυτό πολλά χρήματα. Σήμερα, καθώς ο κόσμος ετοιμάζεται για τη νέα γενιά Διαδικτύου μέσω κινητών, που θα επιτρέπει στους χρήστες να «κατεβάζουν» μια ολόκληρη ταινία σε λίγα δευτερόλεπτα, μια κινεζική εταιρεία είναι αποφασισμένη να ηγηθεί στον κλάδο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς μάχης για το μέλλον της τεχνολογίας. Πρόκειται για τη Huawei, που επενδύει χρήματα στην έρευνα για τα ασύρματα δίκτυα 5G. Εχει, μάλιστα, προσλάβει ειδικούς από ξένους ανταγωνιστές και τους πιέζει να καθοδηγήσουν τις διεθνείς ομάδες που καθορίζουν τα τεχνικά πρότυπα στα οποία θα βασιστούν οι ασύρματες συσκευές του μέλλοντος.

Ομως η Huawei αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για την Ουάσιγκτον. Ουσιαστικά, την έχουν αποκλείσει από τις ΗΠΑ, μετά τη δημοσίευση έκθεσης του Κογκρέσου το 2012, σύμφωνα με την οποία το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της Huawei για κατασκοπεία. Αυτήν την εβδομάδα, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε σε επιστολή του σχετικά με την προσπάθεια εξαγοράς της αμερικανικής Qualcomm από την Broadcom, ότι η τελευταία δεν σκοπεύει να επενδύσει στην έρευνα και στην ανάπτυξη, οπότε θα περιοριστεί η δυνατότητα της Qualcomm να επηρεάσει τα πρότυπα 5G. To αποτέλεσμα θα ήταν να αποκτήσουν προβάδισμα κινεζικές εταιρείες, όπως η Huawei. Η πρώτη φάση των προτύπων για το 5G αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους, ενώ μια μεγάλη παρτίδα προτύπων ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο. Είναι σαφές πως η Huawei, που δεν είναι κρατική εταιρεία, θέλει να ηγηθεί στον παγκόσμιο αγώνα για το πατεντάρισμα της τεχνολογίας 5G, αλλά η Ουάσιγκτον θα επιθυμούσε να μην το πετύχει. Η Huawei έχει εξελιχθεί τα τελευταία 30 χρόνια από εταιρεία κατασκευής φθηνών τηλεφωνικών κέντρων σε βασικό εταίρο δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Την Τετάρτη, πάντως, εκπρόσωπος Τύπου της Huawei δήλωσε ότι η εταιρεία «ηγείται στην έρευνα και ανάπτυξη των δικτύων 5G». Η νέα τεχνολογία δεν θα επιτρέψει απλώς το γρήγορο κατέβασμα βίντεο και την επικοινωνία μεταξύ ενός αυτόνομου αυτοκινήτου και συστήματος ελέγχου κυκλοφορίας. Θα επιτρέψει, επίσης, τις ταυτόχρονες συνδέσεις πολλών συσκευών, όπως των βιομηχανικών αισθητήρων. «Αν σου ανήκει σημαντικό μερίδιο των πατεντών για μια τεχνολογία, τότε μπορείς να δώσεις προσφορά για κατασκευή έργων δικτύου με πολύ ανταγωνιστική τιμή. Οποιος ελέγχει την τεχνολογία, γνωρίζει και ποια είναι τα μυστικά της», λέει ο Μαρκ Νάτκιν, διευθυντής της Marbridge Consulting στο Πεκίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή