Θέμα μείωσης προσωπικού στη ΔΕΗ άνοιξε ο Παναγιωτάκης

Θέμα μείωσης προσωπικού στη ΔΕΗ άνοιξε ο Παναγιωτάκης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνολικότερη αναδιάρθρωση, που για πρώτη φορά αγγίζει και το θέμα «ταμπού» της μείωσης του προσωπικού, οδηγεί τη ΔΕΗ η υλοποίηση του σχεδίου αποεπένδυσης του λιγνιτικού της δυναμικού, διαδικασίες που «τρέχουν» παράλληλα αυτήν την περίοδο με την υποστήριξη τεσσάρων συμβούλων.

Η HSBC έχει αναλάβει την αποτίμηση των μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης, που θα βγουν προς πώληση, η PwC την απόσχιση των μονάδων και των ορυχείων που τα συνοδεύουν, η McKinsey το νέο business plan και η Qualco τους απλήρωτους λογαριασμού των 2,8 δισ.

Για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ μίλησε ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης. Ο κ. Παναγιωτάκης τοποθετήθηκε για όλα τα ανοικτά θέματα που απασχολούν αυτήν τη στιγμή τη ΔΕΗ, ανοίγοντας για πρώτη φορά επισήμως θέμα μείωσης προσωπικού. «Θα επανεξετάσουμε τον αριθμό και τις ανάγκες σε επιστημονικό και επιτελικό προσωπικό, αλλά και την ανανέωσή του αφού ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων της ΔΕΗ είναι τα 50 έτη», είπε ο κ. Παναγιωτάκης. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι θα υπάρξει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, σε πρώτη φάση στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης, που θα βγει προς πώληση, αλλά και προσλήψεις κυρίως σε επιστημονικό προσωπικό, οι οποίες θα ανατεθούν σε ανεξάρτητο οίκο.

Επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του τομέα της Εμπορίας και τόνισε ότι εξετάζεται η λειτουργία των καταστημάτων και τις απογευματινές ώρες και η υποστήριξή τους με πρόσθετο προσωπικό από τον ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα εθελουσίας, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, θα προχωρήσει με έξτρα κίνητρα, τα οποία εξετάζονται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και το υπερταμείο.

Στο πλαίσιο της αναδιάταξης του προσωπικού, αξιολογούνται αυτήν τη στιγμή οι δεξιότητες των μηχανικών κάθε κατηγορίας που έχουν προσληφθεί από το 2011 και μετά, ενώ μελετάται και η μεταφορά του συνόλου του τεχνικού προσωπικού που σήμερα απασχολούνται στις μονάδες σε θυγατρική που θα συσταθεί από κοινού με την General Electric.

Σε ό,τι αφορά την αποεπένδυση, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ θα είναι έτοιμη να ανοίξει τα data rooms των μονάδων τον Ιούνιο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μονάδες της Μεγαλόπολης, οι οποίες, όπως είπε, θα αποτελέσουν ελκυστικό πακέτο, αφού θα συγχωνευθούν με τα ορυχεία και θα διατεθούν προς πώληση με μειωμένο προσωπικό. Ενα μέρος του προσωπικού της Μεγαλόπολης, σύμφωνα με τον ίδιο, θα απορροφηθεί σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ και ένα άλλο θα μπει σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε σε ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρείες, και συγκεκριμένα τη CMEC και τη Shenhoua. Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, από τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Παναγιωτάκης προκύπτει ότι παραμένουν στα υψηλά επίπεδα των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά το έργο της Qualco, τόνισε ότι εργάζεται στοχευμένα με συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή